21 doden bij aanslag Tunesië

Bij een aanslag op het Bardo Museum in de Tunesische hoofdstad Tunis, zijn vandaag eenentwintig mensen om het leven gekomen. Daaronder bevinden zich zeventien buitenlandse toeristen, een Tunesische burger en een politieman. De twee vermoedelijke daders, werden gedood bij een interventie van het leger. Dat heeft de Tunesische premier, Habib Essid, vanmiddag bekend gemaakt. Op het moment dat hij de informatie vrijgaf, waren er nog maar 19 doden. Volgens hem vielen er 22 gewonden. Kort na de aanslag was er eerst sprake van acht doden. De identiteit van de toeristen is nog niet vrijgegeven. Er zouden onder meer Fransen, Italianen, Britten, Polen en Spanjaarden om het leven zijn gekomen.

Schoten
Vanochtend drongen twee mensen in legerkleding het archeologiemuseum binnen. Op dat moment zouden tweehonderd mensen in het museum zijn. Velen daarvan waren net de bus uitgestapt om de toeristische trekpleister te bezoeken. De twee daders schoten op de toeristen en namen anderen in gijzeling. Niet lang daarna omsingelden militairen het museum en werd het aanpalende pand van het Tunesische parlement ontruimd. Bij de interventie zou veel zijn geschoten. De gegijzelden, waaronder ouderen en een vader met kind, konden zich nadien in veiligheid brengen. Premier Essid zegt dat de aanslag tot doel had om de eenheid in het land te ondermijnen en de Tunesische economie te schaden. Hij riep de Tunesiërs op tot eenheid.

Islamitische Staat
Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini is de aanslag in Tunis het werk van Islamitische Staat (IS), meldt persdienst Reuters. Opnieuw richt deze terroristische organisatie zich op de landen en bevolking rond de Middellandse Zee, zegt ze. Zo is IS in buurland Libië al enkele weken bezig aan een opmars. ‘Het sterkt ons voornemen om nauwer met onze partners samen te werken en de terreurdreiging af te wenden. De EU is vastberaden om alle mogelijke middelen in te zetten om Tunesië te helpen bij zijn strijd tegen terrorisme en voor hervorming van de veiligheidssector.’ Vier jaar geleden begon in Tunesië de Arabische lente, waarin de autocratische president Zine El Abidine Ben Ali werd afgezet. Waar andere landen als Libië en Egypte veel geweld kenden nadat hun president was afgezet, bleef het in Tunesië relatief rustig. Het land heeft sinds januari 2014 een nieuwe grondwet.

Dreiging
Het aantal gewapende incidenten is de afgelopen jaren wel toegenomen. In hetreisadvies schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er nog altijd dreiging is van extremistische groepen, waaronder de terroristische organisatie Ansar al Sharia. De politie en het leger zijn diverse malen in actie gekomen tegen terroristen. Dat nu ook de hoofdstad wordt getroffen, is een flinke klap. Het verhoogde risico gold tot nu toe vooral voor de grensgebieden met Libië en Algerije.
Tunesië heeft zich de afgelopen jaren sterk geprofileerd als aantrekkelijk vakantieland. Het land verwelkomt jaarlijks zo’n zeven miljoen toeristen.

More
articles