Support for the Early Childhood Development

(foto: Johan de Randamie)

De launch van het project ‘Support for the Early Childhood Development Programme in Suriname’ oftewel de launch van het project ‘Bun Funderi Intiatief First Lady’, heeft vandaag plaats in de polikliniek van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Koewarasan door de First Lady, Ingrid Bouterse-Waldring. Gisteren is in het Lalla Rookhgebouw een persbriefing georganiseerd door de waarnemend directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Maureen Wijngaarde – van Dijk tezamen met de directeur van de Foundation for Human Development, Lilian Ferrier, waarbij tal van onderwerpen betreffende het ‘Support for the Early Childhood Development Programme in Suriname’ aan de orde kwamen. Het geven van borstvoeding, vaderschap en huiselijk geweld, waren onder andere enkele topics die besproken werden. De duur van het project is uitgestippeld voor 18 maanden en is mogelijk ge-maakt door een schenking van de Inter-American Development Bank (IDB). In dit project wordt 600.000 US$ geïnvesteerd.

Aan het project is een voorbereiding van twee jaar vooraf gegaan. De launch van het project wordt in koewarasan gehouden, aldus Ferrier. Koewarasan is een heel kinderrijk gebied, het is een gebied waar alle bevolkingsgroepen te vinden zijn, daarom is het voor een pilot heel interessant. Gezien de statistieken van het Algemeen Bureau voor de Statistiek, telt Koewarasan 2.640 kinderen in de leeftijdsklasse 0-4 jaar en 2.563 kinderen van 5 -9 jaar. Tijdens de launch vond de uitreiking van babytassen plaats. “Er is een nauwe sa-menwerking met vier ministeries, te weten: Binnenlandse zaken, Sociale Zaken en Onderwijs en Volksgezondheid, die aan dit project zullen trekken, zegt Ferrier. Ook de overige leden van de stuurgroep hebben met ondersteuning van de supervisors en het personeel van de polikliniek, een bijdrage geleverd aan dit project.
De visie van het project is dat de Bun Funderi Partners een netwerk van dienstverleners moet worden dat aan zwangere vrouwen, baby’s en peuters en hun familie, zorg en diensten van de hoogste kwaliteit levert en tevens ontwikkelingsrisico’s en ontwikkelingsstoornissen in een vroeg stadium moet signaleren en begeleiden. Ferrier benadrukt dat voor het signaleren van ontwikkelingsstoornissen de eerste duizend dagen van een baby van curicaal belang zijn. De integrale dienstverlening van Koewarasan moet een uniek en succesvol model van dienstverlening worden zowel lokaal, nationaal als regionaal. Het doel van het Early Childhood Development (ECD) project is dat de regering van Suriname ondersteuning biedt bij de implementatie ven een integrale aanpak van het ECD beleid . Alle kinderen hebben recht op een goede start in het leven, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.Zij hebben ook recht op bescherming tegen schadelijke factoren in deze vitale levensfase.

door Melissa Achthoven

More
articles