Bedoeling Resocialisatieplan

(foto: Johan de Randamie)

“Het recidivecijfer van Suriname ligt hoger dan 50 procent”, zegt onderdirecteur Delinquentenzorg Paulus Pinas. Na intensief werken is op 30 januari jongstleden het ‘Resocialisatieplan Suriname‘ goedgekeurd door de Raad van Ministers. Vandaag heeft de lancering van het plan reeds plaatsgevonden in de Ballroom van Royal Torarica. Met dit plan wordt beoogd om de recidivecijfers en de criminaliteit terug te dringen. Het plan beoogt de resocialisatie van de gedetineerden die van het detentiecentrum naar het correctiecentrum gaan. “In het correctiecentrum moeten de gedetineerden zodanig worden begeleid, dat ze als een ander mens terugkomen in de samenleving”, zegt Pinas.

De leiding van het politiekorps heeft onderzoek gedaan naar het systeem van de strafinrichting van Frankrijk, Cuba, de Verenigde Staten , Bahama’s, Trinidad en St. Maarten, en hebben gemerkt hoe deze landen omgaan met hun (ex) gedetineerden. Aan de hand daarvan is het plan opgesteld en aangepast aan de Surinaamse standaarden. “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden”, aldus de minister Belfort. “Inmiddels zijn er ook twee psychologen aangetrokken door het ministerie om zowel jongeren als volwassen gedetineerden binnen de strafinrichtingen, psychosociale begeleiding te geven”, merkt Belfort op. Voor het correctiecentrum zullen er ook gedragsdeskundigen aangetrokken moeten worden om begeleiding te geven.
Als voorbeeld, merkte de minister op, dat het recidivecijfer van Cuba onder de 5 procent ligt, omdat vanaf het prille begin kinderen aangepakt worden, wanneer ze een bepaald gedrag vertonen en vindt er adequate begeleiding plaats. Het resocialisatieplan zal beantwoorden aan de algemene doelstelling van het ministerie van Justitie en Politie, zoals verantwoord in het Beleidsplan 2006-2010 ‘Effectieve rechtshandhaving en rechtsbescherming en adequate veiligheid van het gehele land en volk’. “Dit plan moet gekoesterd worden en ten uitvoer worden gebracht”, zegt de minister.

door Melissa Achthoven

More
articles