Onderzoek financiële kennis en gedrag Surinamers

In het kader van het financiële educatie programma van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), wordt er een onderzoek uitgevoerd naar de kennis van financiële zaken onder de burgers van Suriname en de wijze waarop zij omgaan met geld en geldzaken. Het verkrijgen van inzicht in de financiële bekwaamheid van de bevolking, is van belang voor het opstellen van een degelijk beleidsplan voor financiële educatie. Met behulp van dit onderzoek kan worden vastgesteld welke burgers behoefte hebben aan meer financiële kennis, vaardigheden en inzichten.
De CBvS stelt in een persbericht dat op deze manier inzicht kan worden verkregen in de diverse doelgroepen, hun behoeften en in bestaande hiaten. Op basis van de onderzoeksresultaten, kunnen de voornaamste problemen worden geïdentificeerd en kan er een geschikt beleidsplan worden ontwikkeld om die problemen aan te pakken.

Binnen dit plan kunnen, aldus de moederbank, de huidige financiële educatieactiviteiten worden ingepast en eventueel worden uitgebreid of aangevuld. Het inzicht in de financiële bekwaamheid onder de burgers, stelt beleidsmakers in staat om de educatieve programma’s effectiever te richten op specifieke groepen in de samenleving.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Trainingsinstituut en Studiecentrum van de CBvS in samenwerking met het Instituut voor Maatschappijwetenschappelijk Onder-zoek (IMWO) en het onderzoeksinstituut van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Op basis van een selecte steekproeftrekking worden burgers benaderd door getrainde enquêteurs om een vragenlijst anoniem te beantwoorden. De lijst omvat diverse vragen over de volgende aspecten:
• Kennis van financiële zaken en basis financiële begrippen, zoals inflatie en rente
• Financieel gedrag, waaronder dagelijks geldbeheer, financiële planning en het bewust kiezen van financiële producten en diensten.
• Houding ten opzichte van financiële zaken, zoals het zich al dan niet zorgen maken over mogelijke financiële behoeften in de toekomst.

Voorafgaand aan het grootonderzoek, dat zal worden uitgevoerd in de tweede helft van dit jaar in verschillende districten, wordt er met ingang van vandaag, dinsdag 10 maart, initieel een pilotstudy uitgevoerd in de districten Paramaribo en Saramacca.

Wat heeft de burger aan het onderzoek?
Burgers kunnen veel verschillen in hun gedrag, kennis en houding ten opzichte van financiële zaken. Wat voor de een geldt, hoeft dus niet voor een andere te gelden. Alleen als de financiële bekwaamheid van een voldoende aantal burgers in kaart wordt gebracht, kan er een goed beeld worden verkregen van de financiële geaardheid van de burgers in Suriname. Alleen als er daarvan een betrouwbaar beeld kan worden gevormd, kan er goed toegespitst beleid worden ontwikkeld om problemen te voorkómen of aan te pakken. Het is daarom van groot belang dat iedere burger die hiervoor wordt benaderd, zijn/haar bijdrage levert aan het onderzoek. Uiteindelijk zal de gehele gemeenschap profijt hebben van een duurzaam plan voor financiële educatie. Het onderzoek zal waardevolle informatie opleveren voor het ontwikkelen van toekomstige financiële educatieprogramma’s.

More
articles