Hynes Landveld heeft zich vandaag, ondanks de rechter hem zulks gisteren heeft verboden, toch uitgegeven als voorzitter van de Nationale Ontwikkelings Partij (NOP). Hij zat aan als NOP-voorzitter bij de ondertekening van het definitieve samenwerkingsakkoord van het Mega Front (MF), dat wordt geleid door Dharm Mungra, voorzitter van De Nieuwe Leeuw (DNL). Landveld is gisteren als verliezer aangewezen in een rechtszaak, waarin hij door concurrent Melvin Clemens was gedaagd. Clemens had geëist dat Landveld zich niet langer zou uitgeven als voorzitter, en kreeg het gelijk aan zijn kant. Op basis van die rechterlijke uitspraak van gisteren, is Clemens de onbetwiste voorzitter van de politieke partij. Landveld zei op vragen van De West wel gehoord te hebben van het verbod en dat hij de uitspraak van de rechter respecteert. Echter, zal hij gebruik blijven maken van zijn rechten. Hij zou het vonnis nog niet in handen hebben gehad. De West verneemt uit andere bronnen dat de betekening later op de dag zou plaatsvinden en dat die dan aan Landveld zou worden uitgereikt. Gedurende de ontmoeting met de pers, zat Landveld met een naamkaart waarop hij als voorzitter van de NOP werd aangeduid. Hijzelf zag hier geen bezwaar in.
Er is een dwangsom gekoppeld aan het vonnis, waarin de verliezende partij kan worden gedwongen een boete te betalen, als hij het verbod negeert. Het is nog niet duidelijk of Clemens en zijn raadsman Gerold Sewcharan, consequenties zullen verbinden aan wat zich vandaag heeft voorgedaan. Clemens zijn advocaat, had Landveld eerder al gewaarschuwd om zich niet uit te geven als voorzitter van de partij. Landveld had begin deze maand een intentieverklaring medeondertekend als voorzitter van de NOP, als een van de zes lidpartijen van het MF. Hij plaatste zijn handtekening vandaag niet onder het definitieve akkoord.
Mungra zei in een toelichting dat de samenwerking hoofdzakelijk bestaat uit drie partijen, te weten DNL, de Democratische Unie Suriname (DUS) en Nieuw Suriname (NS). Japhet Dieko presenteerde zich als voorzitter van DUS en John Nasibdar als leider van NS. De overige drie partijen (PPP, ODE en NOP) worden via DNL in het MF ingelijfd en hoeven aldus Mungra niet mee te tekenen. De interne strubbelingen binnen die organisaties, zouden volgens Mungra dus geen invloed hebben op het samenwerkingsverband. Bovendien vertrouwt hij als MF-leider erop dat het wel goed komt in de lidpartijen.
De combinatie heeft het voornemen zich op 17 maart aanstaande in te schrijven bij het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) voor deelname aan de verkiezingen van 25 mei aanstaande. Inschrijving is mogelijk van 16 maart tot en met 21 maart. Partijen die via een politieke combinatie willen meedoen aan de verkiezingen, moeten ook voldoen aan alle voorwaarden die worden gesteld aan partijen die individueel de verkiezingen ingaan. Zo is er onder meer behoefte aan een volmacht van twee aanbieders per partij, een bewijs van registratie in het openbaar register van het Onafhankelijk Kies Bureau (OKB) en een duidelijke weergave van de bestuurssamenstelling. Partijen moeten bovendien een digitale ledenlijst overleggen, waarmee zij kunnen staven dat zij voldoen aan de 1%-regeling. Die regeling gebiedt dat partijen tenminste 1% van het kiezersvolk als lid moet hebben om te kunnen deelnemen aan de verkiezingen.