“Er komt nooit helemaal een eind aan discriminatie, maar om te voorkomen dat het erger wordt, zullen wij de Antidiscriminatie Week blijven organiseren”, zei Tasmara Pique, Caricom jeugdambassadeur gisteren tijdens de persconferentie in de vergaderzaal van het Nationaal Jeugd Instituut.
De Antidiscriminatie Week wordt gehouden van 14 maart tot en met 22 maart. De week wordt dit jaar door de Caricom jeugdambassadeurs, Pique en Franky Koffie, met ondersteuning van het jeugdparlement georganiseerd. Met de slogan: ‘To celebrate one nation, we have to stop discrimination’, zal aan de launch ook een funday gekoppeld worden.
Kinderen met een beperking uit verschillende tehuizen zullen ook bij de Antidiscriminatie Week betrokken worden.
Zij zullen op de dag van de kranslegging er eveneens bij zijn. De funday wordt gekoppeld aan de launch, omdat in de voorgaande jaren er weinig aandacht was voor de activiteiten naast de Anti- loop. Pique zegt verder dat de anti- loop voor een ieder is, niemand wordt uitgesloten. Ook het LGBT Platform Suriname (Lesbians, Gays, Bisexuals and Transgenders), dat zich heeft opgegeven, is welkom. Het LGBT Platform zal te herkennen zijn aan een regenboogvlag. Door mee te doen, wil het Platform helpen om stigma en discriminatie tegen te gaan.
Jeugdparlementariër verantwoordelijk voor eigen daden
Als aan de Diego Vrede, jeugdparlementariër, wordt gevraagd, wat hij vindt van het jeugdparlementslid Babel, die discriminerende uitspraken deed in het lied ‘Bullet’, samen met de artiest King Koyeba, zegt Vrede dat iedere jeugdparlementariër verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen daden. Vrede vindt het ook niet nodig dat zijn collega zijn verontschuldiging zou moeten aanbieden. Dit onderwerp werd tijdens het congres van het Nationaal Jeugd Parlement besproken. De meeste leden hebben tegengestemd (m.a.w Babel hoefde zijn verontschuldiging niet aan te bieden). Het heeft, volgens Vrede, geen zin om dan nog op het onderwerp te blijven hameren. Dit jaar zal de anti-theme song heel anders zijn dan de voorgaande jaren. Diverse bevolkingsgroepen zullen betrokken zijn bij het nummer. Het mix nummer mogen de bevolkingsgroepen in hun eigen taal zingen/rappen. Daarnaast komen de middelen die worden vrijgemaakt voor de Antidiscriminatie Week, vanuit het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Ongeveer 5000 deelnemers verwacht bij de Antidiscriminatie Week.
door Kimberley Fräser