Rodney Lion damkampioen 2015

(Foto: Regillio Derby)

Rodney Lion is de nieuwe damkampioen van Suriname. De speler van Tulip won gisteren in de dertiende tevens laatste ronde in de finale van het Surinaams Damkampioenschap (SDK 2015) van Soerdiperkash Jogie. Lion kwam daarmee op een totaal van 15 punten. Hij had concurrentie van Internationaal Meester (MI) John Sadiek, die remise speelde tegen Waldi Anches en op een gelijk aantal van dertien punten eindigde als Guno Burleson. Burleson werd vanwege zijn 122 SB-punten semi-kampioen, terwijl Sadiek met 121 SB-punten genoegen moest nemen met de derde plaats. De drie dammers zullen Suriname in april vertegenwoordigen op het Pan-Amerikaanse Damkampioenschap in Brazilië. De verwachting is echter dat Sadiek niet zal afreizen en dat zijn plaats door nummer 4 Federatie Meester (MF) Rinaldo Kemnaad zal worden ingenomen.
“M’e fir’ happy”, reageert Lion gelukkig. Hij erkent dat het niet makkelijk is geweest om de titel te pakken. “Ik heb ondanks mijn situatie mijn uiterste best gedaan”, aldus de nieuwbakken landskampioen die daarmee refereert aan het feit dat hij na zijn werk, pas om zes uur thuis is om zich vervolgens meteen om zeven uur op de speellokatie te melden. “Ik had geen rust, maar heb de Heer steeds om kracht gevraagd”, zegt Lion. Die kracht heeft hij ook gekregen, “want”, zegt hij “Ik ben niet op scherp, ik beschikt niet over damlectuur en ook geen computer. Ik doe het met de kennis die ik van God heb gehad”. De Surinaamse kampioen is er zeker van dat indien hij zich in damlectuur kon verdiepen hij stappen verder zou zijn. Hij zegt dat hij de titel een vorige keer heeft misgelopen omdat hij zich in de repetitie-periode bevond. Lion is in het verleden wel twee keer jeugdkampioen van Suriname geworden.
Voor hem was het SDK 2015 meteen een voorbereiding op zowel de Roethof Open, die aanstaande zaterdag van start, alsook op de Pan-Amerikaanse Kampioenschappen.
“Ik train niet en toch ben ik kampioen geworden. Na lek’ wang cowboy toch”, aldus de dammer, die zich in de voorronde als vijftiende in het deelnemersveld van 32 dammers voor de halve finale plaatste. In de halve finale namen de beste twintig van de voorronde deel. Lion ging glansrijk door de halve finale waar hij winnaar in poule B werd. Hij zegt dat Burleson en Sadiek zijn meest moeilijke tegenstanders in de finaleronde waren.
Tegen hun moest ik extra opletten, want het zijn de meest effectieve spelers. Hij kon tegen zowel Burleson, Sadiek als Ramon Norden remise in de wacht slepen.
Om zich terdege op de Pan-Amerikaanse Kampioenschappen voor te bereiden heeft Lion zowel lectuur als sponsoring nodig. “Ik moet het tot nu toe alleen van mijn werk hebben”, zegt hij.
Lion kwam in aanmerking voor een geldprijs van SRD.1250. Burleson ontving SRD.750 en Sadiek SRD.500. Kemnaad mocht SRD.350 meenemen en Jerry Sadiek SRD.200. De overige dammers ontvingen SRD.100 als troostprijs.
Henry Sjoerwamo, SDB-bestuurslid tevens wedstrijdleider van het SDK 2015, spreekt van een vlot afgewerkt toernooi.
Ondanks de problemen die zich in de finaleronde hebben voorgedaan  toen de dammers Gerson Bendt (titelverdediger), Johannes Alfaisie en Jimmy Tay zich uit protest tegen een besluit van het dambestuur terugtrokken is Sjoerwamo toch tevreden dat het toernooi met de resterende elf spelers kon worden afgedraaid. De drie spelers werden na de 5 ronde gediskwalificeerd omdat ze volgens de wedstrijdleiding twee opeenvolgende speelronden niet waren komen opdagen. De wedstrijdleiding stelde zich op het standpunt dat de spelers een conflict hadden met de bond en niet met de wedstrijdorganisatie.
Het besluit van de bond was dat niet de top-3 van vorig jaar naar de Pan-Amerikaanse Kampioenschappen, maar de top 3 van het pas afgewerkte toernooi. In eerste instantie stelden Bendt, Burleson en Alfaisie zich scherp op en zouden ook hun clubgenoten zich achter hun aansluiten. Zij meenden namelijk dat het de uitgestelde Pan-Amkampioenschappen van 2014 betrof. Uiteindelijk deed Burleson toch verder mee en bleven Bendt, Alfaisie en Tay weg.
De dambond maakt zich nu op voor de Roethof Open, dat aanstaande zaterdag 14 maart van start gaat. Aan dit toernooi ne-men naast Suriname ook spelers uit Brazilië, Trinidad, Nederland, Frans-Guyana, Letland en Rusland deel.
Er hebben zich al 52 personen opgegeven voor deelname. “Maar we mikken op 60 man, het maximale aantal”, zegt Sjoerwamo. Hij zegt dat Bendt, Alfaisie en Tay wel mogen deelnemen aan de Roethof Open. Hij benadrukt echter dat dit niet wil zeggen dat de zaak “zo blauw blauw wordt gelaten”. “Er zal erover gesproken moeten worden, immers de andere leden vragen dit ook”, aldus de wedstrijdleider van het SDK 2015. Hij wijst erop dat door de actie van het drietal er uiteindelijk ook spelers benadeeld zijn geworden die punten hadden gescoord tegen de drie dammers. “We moeten erover praten, want krijgen we een andere keer dezelfde situatie”, vreest Sjoerwamo. Hij zegt dat vanwege de op handen zijnde Roethof Open besloten is de zaak even te laten rusten, maar intern zal men zich naderhand er wel over buigen.
Sjoerwamo doet uit de doeken dat het huidige SDB-bestuur onder leiding van Frank Lo Kim Lin zich zal inzetten om de door haar georganiseerde toernooi naar de prijzenpot te categoriseren in 2-, 3- danwel 5-sterren. “Een 3-sterren toernooi heeft een prijzenpot van US$.5000 en 10.000 US$ voor een 5-sterren 10duizend, 2-sterren zit dan daar benenen”, legt Sjoerwamo uit. Volgens zullen al deze toernooien dan bij de werelddambond, FMJD, moeten worden opgegeven omdat dan het recht op ratingpunten verkregen kan worden.
Uitslagen dertiende ronde: Ramon Norden (2001)-Rinaldo Kemnaad (2162) 1-1; Rudi Mohanlall (2056)-Guno Burleson (2205) 0-2; Rodney Lion (2090)-Soerdiperkash Jogie (2064) 2-0 en Waldi Anches (2047)-John Sadiek (2243) 1-1.
Eindstand finaleronde SDK 2015:
Plaats/Naam Rating Punten SB-punten
1.Rodney Lion 2090 15 141
2.Guno Burleson MI 2205 13 122
John Sadiek MI 2243 13 121
4.Rinaldo Kemnaad MF 2162 12 108
5.Jerry Sadiek 2196 10 78
6.Soerdiperkash Jogie 2064 9 84
Ramon Norden 2001 9 92
8.Krishnapershad Ori 2077 8 68
9.Sanjay Beharie 2035 7 84
Rudi Mohanlall 2056 7 62
Waldi Anches 2047 7 60

More
articles