– Judgement. Aan internationale aandacht, ontbrak het hem tot op het laatste moment in ieder geval niet. Niet voor en niet na de voorlopige invrijheidstelling, in afwachting op een ‘hoger beroep’, welke hij nog even in Suriname genoot. Met een Obiang op de zitbank, tijdens bijzondere decoraties in Equatoriaal Guinee. Naar China, Venezuela…, ontmoetingen/fotosessies met adviseurs en speciale ambassadeurs. De wereld werd getuige van dat al, via een persoonlijk onderhouden promotiewebsite. Knarsetandend keken inlichtingendiensten naar bepaalde taferelen. ‘Kon het dan toch zo zijn, dat hij zijn vader zou opvolgen…?’. Totdat de klassiek uitgezette val, hem op een reis naar Panama insloot. Op 08 en 09 Maart 2015 is men de zoon van Desi Bouterse amper vergeten, als de krantenkoppen, in onder meer de Nederlandse en straks alle Caribische bladen, het strafvonnis aankondigen en na rechterslezing publiceren. Opvallend, dat er plotseling allerlei mensen commentaren afgeven, waarvan de beklaagde zou kunnen denken: “…houd jij je mond maar helemaal dicht, met de negatief te ervaren bijdrage…”. Een geeft zich ook nog uit als diplomaat, terwijl de status van ‘veroordeelde vrouwenverkrachter’ die al jaren mag vergezellen. Enzovoort, enzovoort. Van alles en nog wat. Het woord is uiteindelijk exclusief verleden aan de federale rechter in Brooklyn – New York en het wachten is voor belanghebbenden, gedurende deze dinsdagmorgen van de 10e. Maart 2015, op maar weinig anders. De vraag die blijft staan, ‘…hoe het eigenlijk zover heeft kunnen komen…’, met de in Nederland geboren jongen die in ‘ons land’ eigenlijk maar weinig tekort kwam en menig deur geheel ongevraagd voor open ging. Een niet zo moeilijke en door ingewijden reeds vele malen met nadruk beantwoord. Samengevat zegt dan de Engelstalige: ‘Anything could go…, nothing seemed impossible…, cheerleaders enough…, innocence far off’. Ach ach ach, de ignorante simplisten komen in deze toch nog even en genoegzaam bevestigend, aan het te marginaliseren woord. Over de vernietigde soevereiniteit van ons land, kan men in dat macabere milieu niet eens nadenken. Weten bepaald niet, wat het allemaal op inhoud voorstelt. “A failed state, in fact gets the government it deserves”. http://nos.nl/artikel/2023868-we-stemmen-op-bouterse-niet-op-zijn-zoon-dino.html http://www.telegraaf.nl/buitenland/23779183/__Snel_oordeel_over_Dino_Bouterse__.html?utm_source=mail&utm_medium=email&utm_campaign=email http://www.volkskrant.nl/buitenland/dag-van-de-waarheid-voor-surinames-meest-omstreden-zoon~a3892829/
– Media. Een hoofdredacteur die de bronnen van zijn/haar informatie prijsgeeft, is geen enkele positie binnen de media waardig. Weet dus wel waar de informatie, in tekst, beeld, woord of geluid wordt gedropt. Of de foto nou wel of niet op Brunswijk’s verjaardag is gemaakt, “…ist nicht im frage…”. Staat op de foto’s nou Brunswijk te zien, in beklagenswaardige pose? “Ja dan wel neen”. Privé feest of niet? Het maakt niets uit! De man heeft in ieder geval ook de kleding van de ABOP aan. Of vertegenwoordigt dat ook weer niets? In de tijd van de smartphone en ‘poli poli selfies’, moet je de kleren gewoon gepast aanhouden en niet anders. In ieder geval heeft het Internet weer beeldaanwinsten, uit ons oh zo geciviliseerde landje. Heeft ook iets met beschavingssoevereiniteit/-autoriteit van de ‘busy bee’ te maken. Bzzzzzzzzz!
– En terecht. Stichting Wikimedia, de organisatie achter de online encyclopedie Wikipedia, sleept de Amerikaanse inlichtingendienst NSA voor de rechter. Oprichter Jimmy Wales vindt dat de NSA een aantal grondrechten schendt. Wales zegt dat de vrijwilligers en lezers van Wikipedia hun anonimiteit dreigen te verliezen. Omdat de Amerikaanse inlichtingendienst op grote schaal gegevens verzamelt, krijgt die ook informatie binnen over de mensen die bijdragen leveren voor de online encyclopedie. “Neem bijvoorbeeld een Wikipedia-gebruiker uit Caïro die een pagina over de oppositie wil bewerken”, zegt Wales. “Doordat de Egyptische en Amerikaanse inlichtingendiensten informatie uitwisselen, riskeert die zijn privacy en zijn veiligheid”. Wikipedia vindt niet als enige, dat de NSA de Amerikaanse grondwet schendt. Organisaties als Amnesty International steunen Stichting Wikimedia in zijn aanklacht. Zij zeggen dat de inlichtingendienst moet stoppen met het verzamelen van data. “De NSA bedreigt de vrijheid om te leren en begrijpen. Kennis groeit namelijk alleen in een omgeving waarin privacy is beschermd”. ‘Foundations for the free flow of info is protection of privacy…’.
– Doodstraf. Exemplarisch! Gevangenen die in Pakistan de doodstraf hebben gekregen, zullen ook daadwerkelijk worden geëxecuteerd. Dit geldt voor veroordeelden van wie de straf onherroepelijk is geworden, meldt het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Pakistan voerde de doodstraf sinds 2008 niet uit. In december werd dit moratorium deels opgeheven, na een bloedige aanslag van de Taliban op een school in Peshawar. Daarbij kwamen meer dan 150 mensen om het leven…, voornamelijk kinderen. Afschaffing van de doodstraf in het Surinaams Wetboek van Strafrecht, zal velen een ‘klere zorg’ zijn. Waar het echter om gaat, is dat daders van halsmisdrijven in dit land, niet bij herhaling en vervolg, ‘de straffeloosheid’ —met of zonder vuurwapen in de hand— weten af te dwingen van de amoebeachtige en corrupte die zich ‘politici’ durven noemen.
– ‘Duo czars’. De beide ‘veiligheidczars’ van Nederland moesten op de maandagavond toch nog aftreden. Rechtstreeks gevolg van het feit, dat er een stevig aantal jaren geleden met de ‘Hakkelaar’, geen onbekende in de dossiers over Surinaamse cocaïnerelaties, een frommeldeal van miljoenen werd gesloten. Al zijn de leugens nog zo snel, de waarheid en zogenaamd verdwenen documenten achterhalen ‘hem’ hakkelend weer wel. “Snip en Snap”. Een Amsterdamse analyse uit Het Parool: “Weinig politici hebben de afgelopen jaren zo tot de verbeelding gesproken als Ivo Opstelten en Fred Teeven…”. Ze hoopten in hun rollen als minister en staatssecretaris de boeken in te gaan als crimefighters. En bijna lukte dat ook, want zelfs commentator Dominique van der Heyde refereerde in Nieuwsuur aan hen als ‘de mannen van law and order’. Bij de oppositie in de Tweede Kamer kwamen ze bekend te staan als ‘het duo ruig, ruiger, ruigst’. Voor Teeven was dat nog een plezierige bijnaam, al herkende hij zich daar natuurlijk niet in. Maar liever dat dan ‘de Teef’, zoals hij door reaguurders op GeenStijl wordt genoemd. Voor Opstelten was het sowieso wennen. Voorheen stond hij bekend als de Pruttelaar. Maar misschien nog wel meer als Dickerdack, de zwaarlijvige burgemeester uit de verhalen over Olivier B. Bommel van Marten Toonder. Toch blijft na de ontwikkelingen van maandagavond eerder het beeld van ‘Snip en Snap’ hangen, zoals advocaat Gerard Spong het schetste in Pauw. ‘Het is eigenlijk een soort klucht. Teeven was: “…ik weet alles, maar ik zeg niets”. En Opstelten was: “…ik weet niets, maar ik zeg alles”. En dat is toch een treurige politieke erfenis: meer ‘Bassie en Adriaan’ dan ‘Sonny & Rico’ (Miami Vice). Meer de ‘Mounties’ dan ‘Agent J & Agent K’ (Men in Black) of ‘Starsky & Hutch’. Maar wie weet, kunnen ze zich ooit nog revancheren. Ook op het Binnenhof zijn ‘sequels’ mogelijk. Tot zover “Het Parool”. Maar dan ook nog eventjes de illusoire Gerard Spong, bij Pauw: http://www.npo.nl/pauw/09-03-2015/VARA_101372821/POMS_VARA_808138
– Drivers seat. Als je veel in de melk te brokkelen hebt en macht uitstraalt/exerceert in Europa en daarbuiten, is het zo in orde te maken. De ministers van Financiën van de EU ‘gaan akkoord’ met het uitstel voor Frankrijk om aan de begrotingsregels binnen de unie te voldoen. De Franse regering krijgt tot 2017 de tijd om de financiën op orde te krijgen. Twee weken geleden adviseerde de Europese Commissie om Frankrijk meer tijd te geven om het begrotingstekort onder de Europese norm van 3 procent te krijgen. De lidstaten nemen dat advies nu over. Verschillende landen zoals Duitsland en Ierland hebben zich wel kritisch uitgelaten over het uitstel voor Frankrijk, maar tot echte botsingen kwam het niet. Premier Rutte liet eerder al weten het voorstel van de Europese Commissie voor het Franse uitstel te steunen, omdat de behandeling van Frankrijk vergelijkbaar was met het uitstel dat Nederland in 2013 kreeg.
– Oh Oh. Maduro krijgt het ‘duro’. Valt pathetisch terug op de Castro-brothers. Cuba heeft ”onvoorwaardelijke steun” aan Venezuela uitgesproken, in reactie op Amerikaanse sancties tegen Caracas die maandag werden uitgevaardigd, door de Amerikaanse president Barack Obama? Binnen dit soort totalitaire regiems, denken bepaalde mensen en hun familieleden, dat ze geheel een land —in vermeende eigendom— kunnen betrekken, bij de problemen die een ander veroorzaakt heeft. Ook die neiging heerst zo af en toe in Suriname. De persoonlijke problemen die men op de totale bevolking wenst te laden of af te wentelen, door massahysterie onder de simplisten te bespelen of aan te wakkeren. Lastig! Obama noemde Venezuela maandag jl., “een ernstige bedreiging“. Hij heeft sancties onder meer ingevoerd, tegen zeven Venezolaanse regeringsfunctionarissen, omdat ze ‘mensenrechten zouden hebben geschonden’ en ‘corrupt’ zouden zijn. De sancties van Obama tegen Venezuela, zetten druk op de onlangs aangehaalde diplomatieke betrekkingen tussen de VS en Cuba. Cuba is een belangrijke bondgenoot van Venezuela. Denkt men tot nog toe, in de waziger geraakte kringen rond Maduro!
– DINO. De snelste websites wisten aan te melden: ‘Dino Bouterse, de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, is in New York veroordeeld tot ruim zestien jaar cel. Hij heeft zich volgens de rechter onder meer schuldig gemaakt aan drugssmokkel. Dino Bouterse kreeg in totaal 195 maanden celstraf. Eerder sloot hij al een deal met het Openbaar Ministerie in New York. Hij zou een lagere straf krijgen in ruil voor een gedeeltelijke schuldbekentenis. Daarom bekende hij een samenzwering om de Libanese terreurorganisatie Hezbollah te steunen en de smokkel van 10 kilo cocaïne. Volgens Amerikaanse aanklagers is de zoon van de president van Suriname ook verantwoordelijk voor wapenhandel. Het is in de VS gebruikelijk dat verdachten een gedeeltelijke bekentenis afleggen in ruil voor strafvermindering. Daarover worden afspraken gemaakt tussen aanklagers en verdediging. De rechter moet zo’n deal bekrachtigen. Bouterse werd in 2013 samen met een compagnon gearresteerd in Panama door medewerkers van de DEA, de Amerikaanse anti drugseenheid. Geen vrijspraak en ook niet wat eigenlijk, aan aantal jaren werd verwacht! Maar: http://www.volkskrant.nl/buitenland/surinaamse-presidentszoon-dino-bouterse-krijgt-16-jaar-cel~a3894480/ En dan dus om zes over twee dinsdagmiddag, weet ‘starnieuws’ nog te melden, via: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/27977
– Sarkozy. Met de complimenten van Nicolas Sarkozy, gingen de Mirage 2000 van de Franse luchtmacht corrigerend aan het werk. Initieel wel te verstaan. De rest deden Franse grondtroepen, geassisteerd door welwillende Ivoriaanse eenheden. Het eerste vonnis is al na vier jaren binnen. ‘De voormalige presidentsvrouw van Ivoorkust, Simone Gbagbo, is maandag jl. door een rechtbank in Abidjan veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Ze kreeg de straf voor haar bijdrage aan de bewust aangewakkerde chaos die ontstond na de verkiezingen van 2010. Simone Gbagbo is schuldig bevonden aan het oprichten van gewapende bendes en deelname aan een volksopstand. Haar man, ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust, had de verkiezingen verloren, maar ‘weigerde op te stappen’. Er brak een bloedige strijd uit, waarbij meer dan 3000 mensen werden gedood. Ongeveer een miljoen mensen sloegen op de vlucht voor het geweld. Het echtpaar Gbagbo, werd in 2011 aangehouden door Franse militairen en strijders van de nieuwe president Alassane Ouatarra. Het stel had zich verscholen in een bunker in Abidjan. Ouattara leverde Laurent Gbagbo uit aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar hij vastzit in afwachting van zijn proces. Hij wilde dat Simone Gbagbo in Ivoorkust zelf zou worden berecht en dat is nu gebeurd. Voorspel, spel en naspel, zo gaat het nu eenmaal in de wereldklassieken opgenomen: https://www.youtube.com/watch?v=yCe66kcm31c
– Open. De uitgetreden Noreen Cheung blijkt alsnog vanuit de NDP te zijn uitgedaagd en heeft besloten, de eerste bladzijden van het ‘paarse boekje’ open te doen: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/27976
Justitia Pietas Fides MMDCCVIII