De vele mogelijkheden van geldgebruik

De algemene theorie leert ons, dat de prijs van een product wordt bepaald door vraag en aanbod. Zo kunnen wij bijvoorbeeld de prijs van een kg suiker vaststellen, een prijs die koper ook bereid is te betalen.
Suiker is een behoefte, maar geen absoluut grote behoefte. Wij hebben er weinig van nodig, wij kunnen met minder toe en we als het oude behoefte afschaffen.
Wij kunnen met geld veel meten, echter niet alles en als wij dat kunnen, dan is dat slechts bij benadering. Zo kunnen wij een vredig gevoel niet meten; we kunnen de afwezigheid van een vredig gevoel, veelal veroorzaakt door stress, ook niet meten.
Over stress gesproken, het blijkt dat over stress zo gemakkelijk wordt gepraat en gedacht, maar bij nader inzien is stress en heel ernstig verschijnsel dat onze gezondheid en ons geluk wezenlijk aantast. Wij weten vaak niet waar de stress is begonnen. Stress bouwt zich op in lagen en is in staat de mens volledig te vernietigen als die stress niet wordt opgelost.
Hoe komen wij van stress af? Door een regelmatig en deugdzaam leven van arbeid, door een diepe slaap en vooral door transcendente meditatie. Het doel van transcendente meditatie elke dag is om onze geest te zuiveren van zovele aanslagen, waardoor de geest zo sterk wordt waardoor hij in staat is stress buiten de deur te houden. Stress blijft aanwezig, maar raakt de persoon niet meer. De persoon leeft in de werkelijkheid, maar toch boven de werkelijkheid.
Dit kleine artikel probeert aan te geven hoe gevaarlijk stress is en dat wij stress moeten herkennen en zoveel mogelijk buiten de deur moeten houden.
Geeft het verdienen van geld een gelukkig gevoel, het onrechtmatig toeëigenen van geld, geeft geen gelukkig gevoel, maar een onrustig gevoel dat leidt tot het ontvluchten van dat gevoel. Dat gevoel wordt ontvlucht door snelle (instant) gelukbrengers zoals alcohol, roken, teveel eten en praten, etc., zaken die de stress nog meer verhogen.
Als iemand een niet al te grote een vordering heeft op iemand anders, moet hij soms zich afvragen of hij de inning van die vordering moet voortzetten als dit proces gepaard gaat met enorm veel stress en onzekerheid. Het opgeven van die vordering, alsmede het afsnijden van het contact met die persoon, kan soms de beste beslissing zijn. Soms moet je een verlies gewoon accepteren in het belang van een hoger doel.
Algemeen wordt ervan uitgegaan, dat de mens zakelijke zowel als persoonlijke contacten, moet onderhouden in zijn eigen belang, een algemene opvatting die ter discussie kan worden gesteld. Als iemand om voor hem of haar bepaalde redenen geen contact wil onderhouden met een persoon, dan moet dat in beginsel worden gezien als persoonlijke vrijheid, niet a piori als een daad van vijandschap of discriminatie, per slot van rekening goed contact – zowel lichamelijk als geestelijk – werkt zegenrijk, maar slecht contact werkt vernietigend.
Samenvattend, heel veel (kleine) problemen kunnen worden opgelost door het accepteren van een klein financieel verlies in het belang van grote doelen, zoals: stressvermindering, tijdwinst, vermijden van ongewenste contacten, vermijden van escalatie en geweld, doelen die werken op de lange termijn voor wat betreft hun zegenrijkheid.

Ingezonden: CH

More
articles