Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstreven-de Hervormingspartij (VHP) en coördinator van V7, heeft een oproep gedaan om in aanloop naar de verkiezingen af te rekenen met het kwaad dat heerst over het Surinaamse volk en in Suriname. Hij deed zijn oproep in een videoboodschap ter gelegenheid van de viering van het Paghwafeest gisteren. Het Holifeest is naast een nieuwjaarsfeest ook een symbool van de overwinning van het goede over het kwade. De oppositieleider zei in zijn boodschap, dat het holifeest dit jaar een heel bijzondere is, omdat het dit jaar ook verkiezingsjaar is.
Santokhi zei in zijn koppeling tussen de paghwabooschap en de politiek: “Laten we het holifeest gebruiken om goede campagnes te voeren, zuivere campagnes te voeren, eerlijke campagnes te voeren, zonder negativisme, zonder kwaad. Laten we bij de campagne de goede boodschap presenteren naar het volk toe, naar de samenleving toe. Maar laten we in deze verkiezingsstrijd ook het holifeest aangrijpen om het kwaad dat heerst over het Surinaamse volk en het kwaad dat heerst in Suriname, te vernietigen. Wij, van de VHP, voeren daartegen strijd, omdat wij vinden dat het verbannen dient te worden. Niet alleen uit het land, maar ook uit de mens, uit de ziel, uit het lichaam. Daarom zeggen wij als VHP, laten wij met het holifeest een beter mens worden.”
De videoboodschap is met de media gedeeld en is ook via YouTube gedsitribueerd. Op zijn Facebookpagina, heeft Santokhi ook een holiboodschap geplaatst. Daarin stelt hij de samenleving gerust met zijn verkiezingsleus “No span, Chan e kon” (Wees gerust, Chan komt eraan). De boodschap luidt: “Holi als nieuwjaarsfeest markeert een nieuw begin, Holi symboliseert mede de overwinning van het goede op het kwade. Wees het goede, dan is de overwinning altijd aan jouw zijde. Wij moeten het kwade overwinnen met het goede. De strijd wordt meestal met het spirituele in ons gestreden, zodat wij de overwonnen goede uitstraling weergeven in onze samenleving. Subh Holi aan mijn broeders en zusters. No span, Chan e kon.” Tijdens het holifeest, plegen de vierders elkaar te be-sprenkelen met kleurwater of te besmeuren met poeder in allerlei kleuren. Santokhi wijst erop dat mensen elkaar soms zodanig bekleuren dat er geen etnisch onderscheid meer te zien. De boodschapper ziet daarin een les waaruit te leren valt dat er in wezen geen verschil is tussen ‘wij als mensen’. De dingen zoals religie, cultuur en huidskleur zijn dingen die we hebben van de materiële wereld. Wanneer de feestvierders zich achteraf wassen en al het kleursel verdwijnt, dan is dat, aldus Santokhi, ook een bevestiging dat de dingen van deze wereld vergankelijk zijn. Hij roept zijn landgenoten op om al bij het ingaan van het Nieuwjaar, al het kwade achter zich te laten, en zich met medeneming van de goede eigenschappen klaar te maken voor een nieuw begin.