Justitia Pietas Fides MMDCCVI

– Vlucht. Daar gingen ze dan. Met raketsnelheid maakten ze zich ‘alle drie’ uit de voeten. Alle drie! Alsof rabiate honden achter ze aanzaten. Met de kennis van nu blijkt, dat even daarvoor hoek Wolfram -en Heliumstraat het leven uit een Amsterdammer werd geschoten, door minstens twee kogels in het hoofd en een aantal meer van de tweede schutter, in de torso van nadrukkelijk uitgekozen slachtoffer. Op de vlucht, maar dan met de kennis van nu in een omgekeerde situatie en richting. Nu bepaald niet meer, dat men achterover kon blijven leunen in een luie bureaustoel en verhaaltjes verzinnen of zich beschermd weten door toen negentienjarige jongens –waarvan het leven totaal werd vernield– door de opdrachtgevende moordenaars en deelnemers aan platte moord. ‘Op de vlucht’ die drie, omdat men weet niet in de ‘gelukkiger omstandigheid’ te verkeren, dat de fysieke vlucht ook wel eens levenslang zal zijn/worden (…), in tegenstelling tot een ‘mentaal opgelegde en crimineel beladen vlucht’. Op de vlucht…!

– Stage. Daar gingen ze weer prettig. Zoals ieder jaar deden ze goed mee. Als het niet met de vierdaagse wandelmars is dan wel met een uitbundiger Phagwa-viering. Stagiaires zijn altijd wel voor enig geintje te vinden.

– Breed. Wie het breed heeft, laat het ook in bepaald en gedetermineerd opzicht ‘breed’ hangen. Brunswijk zal een groots verjaardagsfeest organiseren. ABOP? A Bun Orga Partij…! Voor de stem moet je naar hen…, Brunswijk. Bravo! Monorat, Touw Ngie Touw en Lachmon fungeren als te exposeren trofee.

– Vischnudatt. De historicus, eigenlijk natuurkunde onderwijzer Vischnudatt, tracht de mensen weer een oor aan te naaien en goedkoop door de bocht te gaan. Na 05 Mei 1945 lag Nederland aan gruzelementen, na de Tweede Wereldoorlog. Hongersnood winter 1944/’45 en twee zware bombardementen. De wederopbouw geschiedde met veel Amerikaanse dollars uit de Marshallhulp. De koloniën die minder opleverden, begonnen een blok aan het been te vormen. Lees de toespraak van Wilhelmina nou maar eens een keer goed. Misschien is het goed als Vishnudatt naar het Nederlandse filmmuseum gaat en een beeld krijgt van Nederland tussen 1945 en 1975 en Suriname tussen 1945 en 1975. Zich dan de vraag moet stellen, wie fietspaden moest komen aanleggen in ons land. Vervolgens een verkoopbaar idee voor: Djakarta, Bombay/Mumbai, Beijing, Hanoi of Calcutta. Maar misschien bedoelt hij uiteindelijk een pad voor ezelkarren, want die waren tussen ‘45’ en ‘75’ in de meerderheid naast een enkele fiets. Of bedoelt Vischnudatt bromfiets? ‘Het zet mij aan het denken…!’. Doe maar niet Theo…, het wordt dan enkel van kwaad tot erger. http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/31629/wilhemina-preekt-de-revolutie.html http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/25-november-1975-onafhankelijkheid-van-suriname/ www.historischnieuwsblad.nl/denederlandsemonarchie

– CGX II? De Canadese CGX Energy was maar een dwerg. De moloch Exxon Mobile waarmee ons buurland nu zaken wil doen in de betwiste territoriale wateren, tussen Venezuela en Guyana, vertegenwoordigt een heel andere ‘ball game’. Caracas wil niet dat Exxon Mobile gaat boren naar olie. Kan een ‘hot pipa’ worden.

– Dwangsom. Iedere minister die de verplichtingen van zijn voorganger niet uitvoert, is en blijft verantwoordelijk voor de (gerechtelijke-) consequenties. Altijd! Relyveld weet dat heel goed en moet zaken niet in de ‘accusatieve sfeer’ trekken om daarmee bekender rookgordijn op te trekken. Als leidraad van Surinaams en Nederlands Recht is ook Justitie-minister Ivo Optelten in Den Haag, nog steeds politiek verantwoordelijk voor wat zich jaren geleden in Amsterdam heeft afgespeeld, met de afkoopsom door het Openbaar Ministerie van een gangster die er na kwijting prettig bij bleef boeren. De huidige staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven, toen Advocaat Generaal in de hoofdstad, gaf daar ongeremde richting aan.
http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2015/03/opstelten_loog_over_deal_teeve.html http://www.speld.nl/2015/03/05/teeven-deal-met-topcrimineel-was-kunstproject/

– Luimt. Met het invoeren van steeds meer mensen uit Zuid Oost Azië en passanten uit onder meer de Filippijnen, op vrijwel elk zeeschip, luimt er een zeer groot gevaar. Aandacht! “Japanese Encephalitis” ofwel “Japanse Encefalitis”. Hoe verspreidde Dengue zich ook weer? Juist ja! http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_encephalitis http://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_encefalitis http://www.gezondheid.be/index.cfm%3Ffuseaction%3Dart%26art_id%3D574 http://www.vaccinatiesopreis.nl/japanse-encefalitis-inenting/ http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Japanse_encefalitis

– Cursao. Een vrouw opgepakt in de moordzaak Helmin Wiels. Op Curaçao is een vrouw aangehouden in het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels. Het Openbaar Ministerie op Curaçao zegt niet waarvan ze wordt verdacht en wil alleen kwijt, dat de vrouw in 1986 op Curaçao is geboren. Wiels werd op 5 mei 2013 vermoord. Hij was de leider van Pueblo Soberna, de grootste partij op het eiland. Elvis ‘Monster’ K. kreeg vorige maand opnieuw levenslang omdat hij de fatale kogels afvuurde. K. handelde in opdracht van twee tussenpersonen. Beiden werden vrijgelaten, maar blijven verdachte. Justitie loofde twee weken geleden een beloning uit aan mensen die weten waar het geld is dat betaald zou zijn om Wiels te vermoorden. Tijdens het hoger beroep werd duidelijk, dat maar een klein deel van de 240.000 euro terecht is.

– Heist. In Curaçao is een geldloper van een Amerikaans bedrijf omgekomen bij een overval nabij het vliegveld. Een andere geldloper raakte gewond. Zes gewapende mannen vielen het pand binnen van een bedrijf in de vrijhandelszone die naast Hato Airport ligt. Ze droegen maskers en camouflagekleding. Er ontstond een schietpartij waarbij een geldloper ter plekke overleed in de kogelregen. De andere geldloper liep ook schotwonden op en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij is buiten levensgevaar. De overvallers waren uit op goudstaven, die net werden opgehaald door de geldlopers. Het is niet bekend of ze die buit hebben kunnen maken. Van de overval zijn camerabeelden gemaakt die in handen zijn van de politie. Ook zijn de dieven buiten door verschillende getuigen gezien. In combinatie met de camerabeelden levert dat volgens de politie bruikbare informatie op. Vorig jaar juli was er een schietpartij op Hato Airport zelf. Daarbij vielen toen twee doden en raakten zeven mensen gewond. Het ging om een afrekening in het criminele circuit.

– Elo! Een respectabel ‘case-dossier’. Op Sint-Maarten is een oud-staatssecretaris veroordeeld voor omkoping. Vorig jaar was hij al niet welkom bij premier Rutte. De voormalige parlementariër Patrick Illidge heeft achttien maanden cel gekregen, waarvan zes voorwaardelijk. Ook mag hij de komende vijf jaar niet politiek actief zijn. Rutte weigerde Illidge negen maanden geleden te ontvangen, omdat de politicus niet was verschenen bij een zitting in de rechtbank. Hij werd toen al verdacht van het aannemen van steekpenningen van een Nederlandse nachtclubeigenaar. Van de parlementen van Sint-Maarten, Aruba en Curaçao waren in juni vorig jaar afgevaardigden op bezoek in Nederland. Rutte had hun aanvankelijk een ontvangst aangeboden, maar stelde dat Illidge niet welkom was. De gehele delegatie besloot daarop om niet naar Rutte te gaan. De Nederlandse nachtclubeigenaar Jaap van den H. is veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf voor omkoping, belastingfraude en vrouwenhandel. Zijn bedrijf moet een boete betalen van ongeveer 730.000 euro.

– Weer. Opnieuw kwam een man met schotverwondingen aan het hoofd te overlijden. De politie geeft aan, dat S.G. zijn huis aan de Cocobiaco binnenrende en hulp vroeg. Nog voordat de politie aanwezig was of dat hulpploegen overnamen, had hij de geest gegeven.

– Verstopping. Het zou maar eens goed zijn als sociologen cq. politicologen aangaven wie nu wel en wie niet een overschreden leeftijd hebben bereikt om nog politiek actief te mogen/kunnen blijven. De verstopping aan de top neemt weer ernstiger vormen aan. Om over de gezondheidstoestanden toch maar even niets uit te wijden. Of er bij overdracht sprake is van kwaliteitsverbetering, die er toch al niet in velden of wegen was, geeft aanvullend en onthullend te denken.

– Who? ‘Who will lead black Americans?’. “Who will lead Americans and the free world?”. http://time.com/3732034/black-leadership-america-today/?xid=newsletter-brief

Justitia Pietas Fides MMDCCVI

More
articles