Justitia Pietas Fides MMDCCIII

– Moord. Er is veel meer. Het is misschien goed dat de recherché die zich met zware delicten bezighoudt, de dossiers verschenen in Het Parool begint door te nemen. Zo ook hedenmorgen: -De 27-jarige Amsterdammer Khalid Jaafar, die op 27 december is geliquideerd in Panama-Stad, was daar in het gezelschap van verscheidene Amsterdamse criminelen – van wie enkele ook in beeld kwamen door de onderwereldvete, die al jaren woedt in Amsterdam. In zijn gezelschap was ook Khalid J. (30), die op 31 oktober 2012 met beroepscrimineel Gwenette Martha en twee anderen was gearresteerd op de Dam, waar ze volgens justitie plannen beraamden Benaouf A. te vermoorden: een kopstuk van een groep rivalen, met wie de groep rond Martha de onderwereldvete uitvecht, waarin al meer dan twintig doden vielen. Tegen Khalid J. is onlangs drie jaar en zeven maanden cel geëist voor zijn vermeende betrokkenheid bij dat moordplan en voor wapenbezit. De rechtbank doet 19 januari uitspraak.

Verkeersovertredingen
Jaafar, die opgroeide in de Amsterdamse Pijp, had geen strafblad van betekenis. Hij was door de kantonrechter veroordeeld voor verkeersovertredingen zoals te hard rijden. Hij was wél in de marge in beeld gekomen in zeker één onderzoek dat de recherche deed naar een relatie van hem, die als crimineel wordt beschouwd uit de entourage van Martha (die op 22 mei 2014 met grof geweld is geliquideerd in Amstelveen).
Jaafar was die vrijdagnacht met een Amsterdams gezelschap in club Le Palace geweest in Panama-Stad. Toen de groep de club verliet, werd die vanuit een auto beschoten met een of meer automatische wapens. Jaafar en een medewerker van de club werden gedood, Jaafars vriend Isham B. (27), ook uit De Pijp, werd door meerdere kogels geraakt, maar overleefde de schietpartij. Hij is inmiddels terug in Nederland. Kort na de liquidatie zijn een Fransman en een Colombiaan gearresteerd als verdachten. Een lokale politiechef zei in een Panamese krant, dat de schietpartij ‘verband houdt met activiteiten van de georganiseerde misdaad’. Of de groep Amsterdammers volgens de Panamese recherche in Zuid-Amerika crimineel actief was, bijvoorbeeld in de drugshandel, is niet naar buiten ge-bracht. Mogelijk waren in elk geval enkele leden van de groep op de vlucht, omdat ze vreesden te worden geliquideerd wegens de Amsterdamse onderwereldvete. De Amster-damse recherche heeft contact met de Panamese autoriteiten over het moordonderzoek. En dan een alles vertellende tijdlijn in de Amsterdamse courant www.parool.nl: http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD/article/detail/3877609/2015/03/02/Crimineel-Marchano-Pocorni-doodgeschoten-in-Suriname.dhtml http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD/article/detail/3813042/2014/12/17/Schutters-Cafe-De-Zon-schoten-in-het-wilde-weg.dhtml http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD/article/detail/3660291/2014/09/04/Tijdlijn-de-oorlog-in-de-Amsterdamse-onderwereld.dhtml

– Berekend. Is het Korps Politie Suriname berekend op de taak om de zware transnationale misdaad te tackelen? Het ziet ernaar uit, dat er een groot probleem is. Was het er al niet in minder zichtbare mate, zal het bij niet aflatende inzet van de burgerij en de niet gecorrumpeerde gedeelten van geüniformeerde machten, keihard moeten worden aangepakt, wil straks niet de opsporing en vervolging in z’n geheel door het buitenland worden overgenomen. Colombia, Peru, Panama, Mexico, Trinidad & Tobago, Jamaica…, enzovoort. Voorbeelden zat, wanneer de Staat faalt. Was er in SU, een latent gevaar voor de nationale soevereiniteit? Natuurlijk wel, als het speelveld van keiharde criminelen zich heel ge-woon naar de straten van Albina, Moengo, Paramaribo of Nieuw Nickerie verplaatst. Re-member Karajietsing e.a. in Benie’s Park, Esajas, Bruma, Parbhoe, Kieboom, Pitti, Veira, ‘Sjat futu Lesje…’, ‘quantum leaps’ richting Wolframstraat; Pocorni cum suis. Brazilia-nen, Chinezen, Guyanezen in de aanslag? Soevereiniteit…, noch in de kuststreek noch in het achterland!

– Dropping. In het fluctuerende gedoe met de US-dollar weten bepaalde optimistisch aangelegde media te melden, dat de wisselkoers zou zijn “gedropt”. Zien is geloven. “Time will always tell in time…”.

– Geïrriteerd. De vigerend voorzitter van De Nationale Assemblée reageert gepikeerd, als Mahinder Jogi (Front/VHP) de prangende vraag stelt of en wanneer de Staatsbegroting in behandeling wordt genomen. Hij had gerekend op 02 Maart 2015, gezien de gebrekkige middelenstructuiur om de verkiezingen vanuit de Staat te financieren. Met wat verbale omzwervingen weet Geerlings – Simons nog effekes aan te geven, dat ze denkt aan ‘midden Maart 2015’. Geeft daarbij ook het quorumvraagstuk, als reden vanuit de achteruitkijkspiegel op. De menselijke waardigheid in acht nemend, zal daar maar niet veel aan worden toegevoegd. De assemblée en de samenleving weten heel goed, dat er meer redenen tot vertraging leidden. Intussen dus ‘midden Maart’, onder weer de te voorspellen voorwaarde, dat alles op rij moet komen te zitten. Daar kan men dus opnieuw, alle kanten mee op worden geslingerd. Ach, het is inmiddels publiek geheim, dat er veel meer speelt, dan nu ook bij zonne-instraling kan worden bezien. Veel meer!

– Koppel. Aan het begin van het 08 December 1982 strafproces, werd luid en duidelijk bepaald, dat de zaken ‘per verdacht individu’ in twee rechtscolleges ofwel militaire-/burgerkamers, zouden worden behandeld. Verdachte als getuige en omgekeerd. Plotseling komt in Februari 2015, dezelfde Krijgsraad –voor burger- en militaire zaken– daar lumineus op terug in de zaak tegen Ritfeld en koppelt alle eerder ‘individueel’ bepaalde zaken aan elkaar!? Waardoor alles komt stil te liggen? “What the….?”. Misschien mag men dan straks ook nog meemaken, dat alle verdachten dezelfde straf of anderszins de ‘straffeloosheid voor hun halsdaden’, kunnen komen aanhoren? Houd toch in s‘hemelsnaam op met deze farce…! Eerder een door absurditeit ingegeven kwelling, van: – de nabestaanden, meervoudig door de leugens getroffen mensen en ook de in onzekerheid gehouden verdachten! “Opmerkelijk…”, schrijft een ochtendblad. ‘Krijgsraad in drijfzand…’, zegt een ander. Echter is en blijft een groot schandaal, maatloos geprolongeerd. Verwerpelijk-heden, welke de rechtspraak in Suriname vandaag de dag definitief beschadigen, de rechtstaat bezoedelen. Om maar niet herhaald te spreken, van onherstelbare nivellering en aantasting van de rationele zijden van rechtsorden. Nationaal en internationaal, inmiddels als verderfelijk beoordeelde en repercussiegevoelig gevonniste ‘gang van zaken’, binnen een lopende procesrechtsgang die door ‘de politiek’ wordt gedicteerd en aangestuurd. Onafhankelijke rechtspraak? Wat een land, wat een rechtsgeleerdheid, wat een gerechtigheid, wat een door (…) aangetaste staatsorganen.

– Nog een aantal. ‘Beelden van een moord in Moskou’. Paramaribo: ‘Britten keken massaal weg bij kindermisbruik door “rolmodellen”. De ontmanteling van een xtc-laborato-rium. De AIVD, Nederlandse inlichtingendienst, houdt informaties achter voor een onderzoekend politieteam in de zaak van een neergeschoten verkeersvliegtuig, de MH17. Een gluurder en stiekeme filmer van elitemeisjes op de hockeyclub HGC in Wassenaar, hoort vierjaar cel tegen zich eisen. Allemaal op www.NOS.nl. En dan droga. Nederland en België hebben samen een drugsnetwerk opgerold. In Nederland zijn in totaal negen mensen opgepakt. Er zijn huiszoekingen gedaan in Heerlen en Rotterdam, waarbij 147.000 euro, 20 kilo heroïne en auto’s in beslag zijn genomen. De bende opereerde vanuit Heerlen, waar een ‘callcenter’ was ingericht om bestellingen van klanten op te nemen, berichten Belgische media. Vanuit Nederland gingen drugsleveranciers de grens over. De harddrugs, heroïne en cocaïne, werden door dealers in ontvangst genomen en belandden uiteindelijk in Noord-Frankrijk. Behalve de negen arrestaties in Nederland zijn in Luik en Kortrijk twee drugsrunners aangehouden. Een van hen had bij zijn aanhouding een pistool bij zich.

– Moord in Paramaribo Noord. Uitgebreid op video en youtube:

– Sharmilla. Tegen het vonnis dat Limburg gunstig was gestemd, is hoger beroep aangetekend. Misschien dat de Koenderschool niet had/heeft aangeleerd, voor de beurt niet te spreken en zeker niet publiekelijk te juichen. Heel misschien.

Justitia Pietas Fides MMDCCIII

More
articles