Rusland nodigt bond Bruynzeel uit

door Melissa Achthoven

Minister Andy Rusland van Financiën heeft een groep van bezorgde ex-Bruynzeel personeel en voorzitter Raöl Barsati van de Bond Belangenbehartiging Ex-werknemers Bruynzeel Suriname, hedenmorgen te woord gestaan bij het parlement. Hij zegt dat de bondsvoorzitter en de leden voor morgen een oproep krijgen om met hem rond de tafel te gaan. Rusland kreeg vanmorgen onaangekondigd bezoek van ex-werknemers van Bruynzeel die hun pensioenen opeisen. De delegatie stond om 09.00 uur op de stoep van het ministerie met de bedoeling Rusland te vragen hoe verder gaat met de pensioenuitkering van de ex-werknemers. Minister Rusland heeft de voorzitter toegesproken en is vervolgens naar het parlement gelopen, alwaar er een openbare vergadering om 10.00 uur heeft plaatsgevonden. De delegatie koos voor dit tijdstip om de aandacht van de DNA-voorzitter, Jenniffer Geerlings-Simons, te trekken.
Het gaat namelijk om een aantal van bijna 300 ex-werknemers van de Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij, die reeds failliet is gegaan. De werknemers stortten iedere maand hun pensioengeld, maar sedert enige tijd worden van het kastje naar de muur gestuurd voor hun eenmalige uitkering, die varieert tussen de SRD 8.000 en SRD 50.000”. De uitkering is afhankelijk van het loon per individuen destijds”, aldus de voorzitter.
Tijdens een vraaggesprek met de bondsvoorzitter merkte enkele ex-werknemers op dat ze niet alleen 30 jaren hun krachten gegeven hebben aan het bedrijf, maar dat ze ook leningen hebben bij de Trust Bank, dat ze iedere maand moeten aflossen.
“Ik denk dat wij er allemaal verantwoordelijk voor zijn op welke wijze er rechtvaardigheid kan komen. Het is een historisch probleem dat gegroeid is”, aldus de minister. De minister zal er alles aan doen om zaak op een correcte wijzen af te handelen. Met de kwestie zijn verschillenden structuren bezig, de wetten die op de zaak van toepassing zijn, zullen ook worden geraadpleegd. “Laten we alles goed bekijken, goed afwegen en kijken wat de juiste oplossing is”, aldus minister. De delegatie was na het gesprek met de minister enigszins gerustgesteld, men wacht het gesprek af en hoopt op een gunstig resultaat.

More
articles