Brandweer inspecteert kindertehuizen

door Melissa Achthoven

De afdeling Preventie van het Korps Brandweer Suriname (KBS), is reeds gestart met de inspectiewerkzaamheden binnen de verschillende kindertehuizen. Met de aanname van de Wet Opvanginstellingen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, zijn de tehuizen verplicht een rampenplan op te stellen. Het hoofd van de afdeling Preventie, Michel Jules van het KBS, merkte tijdens een interview met De West op dat de benaming ‘rampenplan’ te hoog gegrepen is als er gekeken wordt naar wat een ramp feitelijk is, inplaats van ‘rampenplan’ blijft daarom het woord ‘calamiteitenplan’ gehandhaafd.
Het gaat namelijk om 200-300 instellingen die geregistreerd staan bij het ministerie die een calamiteitenplan moeten inleveren, maar de instellingen die zich wenden tot de afdeling Preventie van het KBS worden eerst geïnspecteerd. “Gezien de drukte van de afdeling Preventie en de reguliere werkzaamheden, zullen de inspecties drie keer per week uitgevoerd worden en de resterende twee dagen van de week zullen de reguliere werkzaamheden worden gedaan”, aldus Jules.
Hoelang de inspecties zullen duren, kan hij niet aangeven gezien de reguliere taken van de brandweer, maar de inspecties zijn wel ingedeeld. Het startsein voor de inspectiewerkzaamheden is sinds januari gegeven. “Kindertehuizen die met overnachtingen te maken hebben en tehuizen waar kinderen met een meervoudige beperking aanwezig zijn hebben voorkeur en zullen als eerst worden geïnspecteerd”, aldus Jules. Na de inspectie zal het KBS een calamiteitenplan opstellen. Het KBS is gespecialiseerd in het opzetten van dergelijke plannen, voor elke instelling wordt een speciaal op de instelling toegesneden plan gemaakt. De instellingen dienen hun plan in te dienen bij het ministerie.
Als het plan klaar is, zal er een korte training worden gegeven aan de personeelsleden van de tehuizen, ingeval een calamiteit zich zal voordoen, waarbij er snel, efficiënt en veilig gehandeld moet worden. Volwassenen en kinderen moeten dan zo snel als mogelijk in veiligheid gebracht worden”, zegt hij verder. Het is de eerste keer dat de instellingen bij een calamiteit moeten werken volgens een voorgeschreven plan.

More
articles