JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDCC

–        Gelezen. Heeft men de voorspelling/-dracht van die grappenmaker, tevens partijleider gelezen? Neen, echt niet? Jammerlijk, hor! Daar gaan we dan: ‘Op de eerste verkiesbare plek een Hindoestaan van islamitische afkomst. Op plek twee een inheemse vertegenwoordiger. Op drie een stadscreool. Op plek vier een Marron. Op vijf en zes een Javaan. Er is op plek zeven, gedacht aan een Chinees of Libanees. Zijn we nog niet uit. Op acht een jara jara, bonkoro of dogla. En op negen een geestelijk leider. Tien is voor een echte Surinamer’.

–        Gowtu boi. Kwam met twee kilo aan goud uit het oosten van het land en deed het uiteindelijk cadeau aan de hongerige Staat? Vrijgevig, hor! Of was het slachtoffer de verkeerde weg naar de nieuwe raffinaderij te  Zanderij ingeslagen. Al die nieuwe wegen en veredelde raffinaderijen. Wat vervelend dat de nieuwe eurokoersen van de CBvS ook werden ‘miskelopen’. Het leven is hard en meedogenloos. Vooral in deze tijd.

–        Verlossend. Vanzelfsprekende richtingswijziging! Verlost van Panka’s nukken en valse beschuldigingen. Ze hoorde gewoon niet thuis bij dat paarse gedoe. Noreen gaat naar Grun Dyari en wordt ongetwijfeld met open armen ontvangen. Men zal daar zeker geciviliseerd omgaan met een jonge en ontwikkelde vrouw die zich niet liet vermurwen om moordenaars straffeloos te stellen. Ook de behandeling die een overleden ouder kreeg van de paarse ideologen, blijft en blijkt een gegeven voor velen in dit land om afscheid te nemen of gemotiveerd verre afstand te onderhouden.

–        Blokjesstuurhuis. Met oom Willie als zeer betrouwbaar stuurman gaan PDO en ABOP aan de slag. Onder welke vlag en noemer het span Monorat en Lachmon meedoen met Brunswijk, is niet zo moeilijk plekken. Gegeven hun huiselijke problemen bij ‘papa Nasibdar’ en de tijd niet aan hun zijde meer is, zal misschien voor de Ameerali-optie moeten worden gekozen. Gewoon ergens een plek zoeken in een zogenaamd ‘wetenschappelijk bureau’ van ABOP en een geelzwarte vlag heel toepasselijk om de schouders draperen. Geen probleem. Of zich verder in de Gongrijpstraat profileren, in de Braziliaanse wijk Maikoe van Naïn. ‘Vaya con Dios…’. En uitkijken dat een eventueel en eenmaal toegewezen ministerie, in de toekomst niet met een rommelsmoes bespringen wordt door Abrikadabri. Nog zo een rampgevolgen, kan men zich beter besparen. Maar zover is het nog lang niet met de kandidaatstellingen voor de eerste aanleg. Laat staan dat onder meer de IDOS-peilingen van ‘Times…’ of financier Dipo nog betrouwbaar zijn en blijken, in de onomstotelijk pragmatischer optiek van Somohardjo.

–        “Conservatie drones intro?”. Ach…, het ging er bij de winkelhouders gewoon om, dat de niet-vergunninghouder werd bevoordeeld boven de vergunninghouders die allerlei overhead te betalen hebben. Waarom mochten zij wel zoveel bier en soft verkopen en de winkelier niet? Waren al die coolboxes wel geïnspecteerd? Uit veiligheidsoverwegingen, yere.    ‘Tapu na winkri…, yere. Na mi bigi boegroe taigi, yu mi boi’. Respect!  “Tjoerie…”, so bun! De reeds langdurig geteisterde handel, had zeer grote moeilijkheden met de opdracht van de DC in Paramaribo – C., om winkels verplicht te sluiten in verband met een feestje, dat de NDP aan de Waterkant wilde gaan houden in ‘de stille nacht’ van 24/25 Februari 2015. ‘Veiligheidsredenen…’, zouden daar aan de basis hebben gelegen, legt de DC genoegzaam, plichtgetrouw en ambtelijk nader aan een ochtendblad uit. Inderdaad is er in deze moderne tijd, heel misschien ook een winkeltje of dakterrasje in de omgeving van ‘Platta Broki’ met een lanceerplatformpje van/voor transnationaal ‘observerende drones’? Overdrijven kan ook, hor. Maakt ook die Francois Hollande in Parijs, knap van de nerveuze. Echter meent men daar, dat bij de Eiffeltoren en de Élysées, offensieve zaken kunnen rondschuiven. De DC moet niet echt overdrijven, ‘beta’. Meer denken aan de noden en lasten, die het bedrijfsleven nu al heeft om de kop boven het water te houden in deze wazige tijd van wel nemen en niet betalen. Laat staan de energie te hebben een dwarsligger te willen vormen, voor een opgedrongen/-klopte politieke partijbijeenkomst van de NDP aan de Waterkant. Want meer bijslag of minder armslag, was het ook weer niet.

–        Follow. Dat aftandse ding van ‘follow the leader, leader…’, heeft nu een animositeitvariante mogen meebeleven. Asies geeft eigenlijk onlosmakelijk aan, dat het gezegende Volk van Suriname niet op aarde is geplekt om achter welke leider dan ook, middels een achterlijk te verklaren polonaise te hossen. Geeft een vervelende smaak achter het maalkiezen en bij herkauwen van het hopeloos infantiel vertoonde. Asies heeft meer dan groot gelijk. Wie een beetje voor zichzelf kan denken en wat historische werken heeft mogen lezen of bestudeerd, kan zich echt niet slaafs en gedwee scharen achter enig discutabel (politiek-) leiderschap. Botst met ieder intellect, op enig niveau geconstitueerd. Ook dat dogmatische van  ‘…kenki yu plakseri…’, in opdracht van mensen die niet eens met goed gevolg de Mulo hebben bezocht  of  succesvol afgemaakt, geeft steeds grotere wrijving bij de na 08 December 1982 opnieuw gevormde intelligentsia. Laat staan bij de remigratie, die volgens de meer aangedreven optimisten op gang dreigt te komen. “Yu go na skoro, yu wroko na ini na bigi gron tapu, dan yu musu e kom leri dem Koenderschool manieri…?”.  Wat een ‘bigi bigi bigi’, aanstootgevende mop! ‘Saka wi safri yere, papi…!’. Sharmila kan er deze dagen van meepraten. Ze heeft de Koenderschool nog niet klein kunnen krijgen. Maar misschien dan in ‘hoger beroep’ wel. Ook dat gedoe vanuit een zichzelf vernoemde “regeringsfunctionaris” die niets anders is dan een employee op een kabinet, geeft deze week wel weer nader te denken. Maar van dat soort krijgt men echt geen authentieke hypertensie.  Hooguit wat anders aan klinische  deformatie(-s).

–        Drie maanden. Heeft men het al gehoord. Andre heeft het voor mekaar. “Zijn mensen…”, krijgen drie maanden voor de verkiezingen een waterkraan aan de achterzijde van hun Sunny Point onderkomen geplaatst. Maar dan wel een betaalde voorziening. Een regelmatige rekening die aan de nutsbedrijven moet worden voldaan, zoals het een goed burger van het land betaamt. Evenzo, dat men de EBS overal in het land moet leren betalen. Precies daar kan men zich weer ‘in politicis’ schrap gaan zetten.

–        Bestuur. Continuïteit van bestuur? Kent de huidige regering en z’n leiding waarschijnlijk zelf niet (…), als ‘de reden’ voor ‘niet te stemmen op V7’ zou zijn, dat sociale wetten teruggedraaid kunnen/zullen worden. Terugdraaien zeker niet! Dat is een platte leugen.  Maar een gezonder amendement en evenwichtig staatsmanagement over de haastwetten gestrooid, zodat alles betaalbaar en verantwoord wordt(…), moet men uiteindelijk straks wel kunnen overlaten aan ‘gezonder breinen’ die na 25 Mei 2015 aan de macht zullen/mogen komen.

–        Battle. De ‘audio and car battle’ van Pertjaja Luhur, kan gewoon voortgang vinden. De vergunningen die werden gefrustreerd zijn inmiddels afgegeven. Heisa voor niets!

–        Extreem ziek. Op de campus van een universiteit in de Bengaalse hoofdstad Dhaka is de Amerikaans-Bengaalse blogger Avijit Roy vermoord.  Roy en zijn vrouw waren net terug van een boekenbeurs, toen zij werden aangevallen door een menigte. De aanvallers hadden messen en andere steekwapens bij zich. Roy overleed aan zijn verwondingen. Zijn vrouw raakte zwaargewond. Familie en vrienden van Roy verklaarden dat hij al eerder bedreigingen kreeg uit islamitische kringen. Dat gebeurde na de publicatie van artikelen, waarin hij onder meer schreef over zijn seculiere opvattingen.

–        ‘Adieu Feyenoord’. Uit de Europa League en nu zonder trainer. Fred Rutten en Feyenoord willen maandag pas een verklaring geven, over de breuk tussen de hoofdtrainer en de Rotterdamse club. Commentatoren hoorden Rutten tijdens de persconferentie wel een ‘slip of the tongue’ maken. Dat gegeven roept meteen een volgende vraag op: waarom stopt Rutten bij Feyenoord? Volgens ingewijden, is het een optelsom van factoren.

–        Catalogi. Het zijn knuffels, notitieblokjes, reisgidsen, pennen, sieraden en kledingstukken. Nabestaanden van MH17-slachtoffers kunnen de spullen vanaf nu bekijken in een online catalogus. De duizenden voorwerpen zijn kort na de ramp op verschillende plaatsen tussen wrakstukken gevonden en begin augustus 2014 naar Nederland gebracht. Malaysia Airlines wil de voorwerpen aan de nabestaanden teruggeven, maar weet niet van wie ze waren. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de afgelopen maanden alle voorwerpen stuk voor stuk schoongemaakt, gefotografeerd en ingedeeld in verschillende rubrieken zoals elektronica, kleding en tassen. Per slachtoffer wordt één inlogcode voor de catalogus aan nabestaanden verstrekt. Als er meerdere mensen zijn die hetzelfde voorwerp willen hebben, dan is er overleg tussen Malaysia Airlines en de betrokken nabestaanden. De spullen gaan zoveel als mogelijk terug naar de rechthebbenden.

–        Droga torie. De politie heeft een internationale drugsorganisatie opgerold die vanuit Limburg werd aangestuurd. Gisteravond werden twee drugskoeriers aangehouden in België. Vanochtend volgden negen arrestaties op verschillende adressen in Nederland. In de gemeente Rotterdam troffen agenten bij huiszoekingen grote hoeveelheden harddrugs, drugspersen en drie vuurwapens aan. Ook werd voor in totaal 150.000 euro aan contanten gevonden. Vijf voertuigen zijn in beslag genomen. Het netwerk zou achter drugsleveringen zitten aan onder meer België en Frankrijk. Drugskoeriers werden vanuit Limburg naar deze landen gestuurd.  De leden van het netwerk kochten de drugs in onder meer Rotterdam en sloegen die op in woningen in de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen en Beek. De politie vermoedt,  dat de organisatie al jarenlang actief is en een omvangrijk netwerk heeft opgebouwd. In Amsterdam zijn deze week drie toeristen onwel geworden na het gebruik van witte heroïne, die werd verkocht als cocaïne. Een Deense man werd in de nacht van woensdag op donderdag onwel, waarna de hulpdiensten werden gebeld. Terwijl politiemensen met zijn reisgenoten stonden te praten, werden twee van hen ook onwel.  De drie Denen van 21, 22 en 24 zijn meteen naar het ziekenhuis gebracht. Ze zijn daar behandeld en inmiddels weer ontslagen. Het is de eerste keer sinds 25 november dat er in Amsterdam mensen onwel zijn geworden door het gebruik van witte heroïne. Vorig jaar kwamen er drie Britten door om het leven. Ten minste zeventien andere toeristen raakten onwel. Zij dachten allemaal dat ze cocaïne hadden gekregen. De gemeente Amsterdam startte na de incidenten vorig jaar een grote campagne om toeristen te waarschuwen. Tussen 8 november en 19 januari stonden op verschillende plaatsen in de stad borden. De gemeente begint nu opnieuw met de grootschalige campagne. Er worden vandaag tien tekstkarren neergezet bij stations en uitgaanslocaties. De komende dagen wordt dat aantal nog verder uitgebreid. Ook worden er posters opgehangen en flyers verspreid.

More
articles