Project straatnaamborden en ID- kaarten in volle gang

door Kimberley Fräser

“Het plaatsen van straatnaamborden gaat vlot”, dit laat de werkgroep Straatnaamborden aan De West weten. De werkgroep is momenteel aan het afronden in het district Para. Nog enkele dagen, dan zal de werkgroep terugkeren naar de districten Paramaribo en Wanica om een double check te doen, zodat alles goed afloopt. “In feite hebben wij de deadline al gehaald”, aldus Jhingoerie. Om op 25 mei te kunnen stemmen, is het van belang dat alle informatie van de stemmer in orde is. Zo moet de stemmer een correct huisadres en huisnummer hebben, zodat het voor de werkgroep gemakkelijk is om de oproepkaarten tot aan huis te bezorgen.

StraatnaambordenOm al deze zaken te laten controleren, zijn er heel wat werkgroepen ingezet.  Landelijk worden in totaal 2743 palen en 6562 nieuwe borden geplaatst. De deadline is gesteld op uiterlijk eind februari, zodat de werkgroep die zich bezig houdt met oproepkaarten, aan de slag kan. De werkgroep van Straat-namen en Huizennummering, heeft, als doel om straten en/of dorpen, zoveel als mogelijk van naamborden te voorzien en de huizennummering zodanig te ordenen, dat de adressen gemakkelijk gevonden kunnen worden. Daarnaast is er een nieuwe Commissie Straatnaamgeving ingesteld, ten einde de knelpunten die zich in de praktijk tijdens veldonderzoek en oriëntatie voordoen, aan een nader onderzoek te onderwerpen en hiervoor een adequate oplossing aan te dragen.

ID-kaarten
Ook identiteitskaarten (ID) worden dagelijks gemaakt en vernieuwd. Valerie Finsy van de werkgroep ID-kaarten, zegt eveneens dat het heel vlot verloopt op haar afdeling. Door de extra uren die worden ingelast bij het Cen-traal Bureau van Burgerzaken (CBB) kan een ieder de ruimte krijgen om zijn of haar ID-kaart te maken of te vernieuwen. Van Finsy kreeg De West een indicatie van hoe het allemaal verloopt met de ID- kaarten op het CBB kantoor. Voor de maanden januari tot en met 23 februari heeft het CBB betreffende de ID-kaarten het volgende wordt gespecificeerd: Januari 143 beschadigden, 3745 inruil, 958 nieuwe, 3 met politieverklaring en 1237 met districtscommissaris (dc) verklaring. In februari tot en met de 23ste zijn het 100 beschadigden, 3186 inruil, 560 nieuwe, 4 met politieverklaring en 953 met dc-verklaring. Het project ID-kaarten heeft als doelstelling een optimale landelijke (stad en districten) productie van ID – kaarten ten einde elk burger die daarvoor in aanmerking komt, te voorzien van een identiteitskaart. Een ID-kaart hebben is één van de vereisten om effectieve en eerlijke algemene, vrije en geheime verkiezingen te kunnen garanderen. Het is daarom van emient belang dat iedere stemgerechtigde zijn/haar ID gaat controleren. Dat kan ook op de website www.verkiezingen.sr.

More
articles