Doordenkers zijn ontstaan om subtiel een boodschap door te seinen. Vaak genoeg doet men dit om niet frontaal in aanvaring te komen met personen. Echter schuilt het gevaar er in hoe anderen een doordenker opvatten en daarop feedback geven. Met schrijnende teleurstelling volg ik de opbouw van campagne voeren van mensen in Suriname. Schelden, verwijten en een stigma leggen op falend beleid, werkt als een sneeuwbal op de tactiek van politici die dat nu doen. Kijk in de spiegel en spiegel jezelf aan wat jij als beleidsmaker nu, toen of eens, daartegen hebt gedaan. Vrijwel niemand gaat dan schotvrij weg aan falend beleid; nu niet, toen niet en eens ook niet.
Wat deze woordenshow erger maakt, is dat de jeugd, die haar geschiedenis slecht kent, meegesleurd wordt in de propaganda van doemdenkers. Een slimmere benadering wil ik hierbij niet bedenken. Feiten zijn feiten. Faalangst neemt steeds meer de overhand binnen de subtiele vorm aan propaganda voeren in Suriname. Ik wijs erop dat hoe meer men scheld op personen, partijen of systemen, hoe meer men die sterker maakt en de bevolking bewuster maakt welke kant uit te gaan op weg naar 25 mei 2015.
Misschien is mijn redenering spijkers op laag water zoeken, echter moet het niveau van de politieke communicatie zich niet gaan verlagen tot rioolpropaganda. Wij van Stichting Taya juichen het toe dat er freedom of speech bestaat, maar geen enkele partij heeft nog een partijprogramma compleet beschikbaar om te bestuderen voor de kiezers. Als goed geïnformeerde burger wil men dat wel, in aanloop naar de verkiezingen, zichtbaar zien worden. Een verwijzing naar een online versie is voor een beperkt deel van de stemmers.
Een volk heeft niets aan indoctrinatie speeches / videoclips en scheldkanonnades op podia. Zij willen afstappen van sensatie politiekvoering en willen een regering die over opbouw wil dealen met land en volk.
Kenneth Niekoop
Stichting Transform All Your Attitudes (Stg. Taya)