Ne-Waza toernooi zonder Fransen en Guyanezen

(Foto: SJF)

De vijfde editie van het Ne-Waza toernooi van de Surinaamse Judo Federatie (SJF) vindt zaterdag zonder de deelname van vechters uit Guyana en Frans-Guyana plaats.
Het vorig jaar had ook een groep vechters uit Frans-Guyana meegedaan maar dit jaar hebben ze zich niet geregistreerd.
Volgens de SJF wilde ook Guyana dit jaar meedoen maar door gebrek aan financiën heeft het buurland hiervan afgezien.
Aan dit toernooi nemen vechters van vier 4 judoscholen deel, te weten Stichting Jigoro Kano, Stichting Tatami, Jigo Tai en het Chritophorus Inter-naat.
Het vorig jaar eindigde Jigoro Kano op de eerste plaats met 11 goud, terwijl Tatami met 7 goud tweede werd.
In totaal hebben zich ruim 60 vechters opgegeven en er zal gestart worden met de jongste leeftijdsklasse, te weten 9-10 jaar. De onofficiële weging is van 07:30 uur-08:30 uur, terwijl de officiële weging van 08:30 uur-09:30 uur is.
Het toernooi wordt gehouden in de zaal van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) aan de Letitia Vriesdelaan en start zaterdag om 10:00 uur.
Bij dit toernooi wordt het accent gelegd op ‘vechten’ op de grond volgens de bestaande judoregels. Dit betekent dat de vechters moeten proberen elkaar uit te schakelen op de grond. Er is dus geen sprake van werpen maar juist een iemand in een houdgreep houden, een armklem of een verwurging toepassen. Het niet vechten volgens de judo-regels zal leiden tot diskwalificatie.
Dit toernooi is ooit ontstaan vanuit het idee om een judoka dit onderdeel van judo meer en beter te doen gebruiken in wedstrijden.
De reden hiervoor is dat binnen het judogebeuren het grondwerk soms wordt verwaarloosd omdat het wat meer technisch inzicht vergt en een dosis uithoudingsvermogen.
Bij Ne-Waza zijn er in feite geen flamboyante werptechnieken waarbij tegenstanders sierlijk en letterlijk de lucht in worden gesmeten. Zelfs op grote internationale toernooien proberen judoka’s de strijd liever staand te beslechten in plaats van op de grond.
De SJF wil met dit Ne-Waza toernooi alle actieve judoka’s eraan herinneren dat middels grondwerk tegenstanders ook uitgeschakeld kunnen worden. Immers zijn grondwerktechnieken ook een verplichting bij alle bandexamens.

More
articles