Free Press Unlimited krijgt Geuzenpenning 2015

De Geuzenpenning voor 2015 wordt toegekend aan Free Press Unlimited (FPU), de organisatie waar ook het 10 minuten Jeugdjournaal aan verbonden is. Henna Draaibaar hoofdredacteur van het Jeugdjournaal gaat naar Nederland voor de uitreiking van de prijs. De prestigieuze Geuzenpenning wordt elk jaar toegekend aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Hennah Draaibaar mag samen met negen andere ‘Helden’ uit de verschillende landen waar Free Press Unlimited actief is, deze prijs in ontvangst nemen. Dat is de missie van Free Press Unlimited is om ten eerste betrouwbaar nieuws beschikbaar te maken en te houden voor iedereen, ook in landen waar geen persvrijheid is, in oorlogsgebieden of in landen op weg naar democratie, ten tweede jongeren, in verschillende landen, waaronder Suriname, de kans geven om zich uit te spreken in hun eigen nieuwsjournaal.
Free Press Unlimited is verheugd met deze onderscheiding en waardering voor haar werk: “We zien het als een bevestiging van de noodzaak om te vechten voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting waar ook ter wereld. Bovenal is het een aanmoediging voor al die mensen die het werk van de FPU ondersteunen. Moedige journalisten, mensen die hun eigen bevolking en ook ons voorzien van informatie, vaak vanuit de meest onvrije samenlevingen in de wereld”, aldus de FPU. De uitreikingsceremonie is op vrijdag 13 maart 2015 in de Grote Kerk van Vlaardingen.

Achtergrond
De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Twee-de Wereldoorlog. De Geuzenpenning is be-doeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Vorig jaar (2014) ging de Geuzenpenning naar Thomas Hammarberg voor zijn strijd voor de eerbiediging van alle mensenrechten. De Geuzenpenning is onder andere toegekend aan personen zoals:
2004 Ingrid Betancourt, Colombiaanse politica, zij was zes jaar lang (2002 – 2008) gevangen gehouden door de guerillabeweging Farc en Amnesty International Netherlands.

More
articles