Justitia Pietas Fides MMDCXCII

– Gewetensvraag. Die vragen stelt men per definitie aan gewetensvolle mensen. Dat had ook Hugo Essed moeten weten, toen hij zondag jl. op Radio ABC aan Robert Ameerali vroeg of hij nog steeds achter de ondertekening van de ‘amnestiewet’ 2012 staat; ondanks de massale nationale en internationale protesten daartegen. Ameerali zei met ‘ronde kant van het geheel’, dat hij in een constellatie zit en een beslissing nam om wél te ondertekenen. Feitelijk de straffeloosheid van uitlokkers en moordenaars daarmee legaliseerde. Had men anders verwacht van Robert Ameerali, die ook nog kwijt wilde, door te willen met de ABOP/NDP-combinatie na de verkiezingen van Mei 2015. Gefeliciteerd! Zal men Ameerali nu wel van een kandidatenlijst kunnen plukken? Moet lukken.

– Bedrieglijk. Als men zo de berichten volgt, is er ongehoord veel verraad gepleegd in het jaar 2010 en daarna. Zo werd een vies spelletje gespeeld, bij de verkiezingen van een assembleevoorzitter. Later kwam daar ook hoogverraad bij, geadresseerd aan de nabestaanden en slachtoffers van 08 December 1982 door ene Brunswijk c.s. die uiteindelijk wel selectief de moorden in ‘Moi Wana’ van November 1986 veilig wist te stellen, van/voor vervolging en bestraffing. Er is gelukkig nog een hogere en bepaald niet aardse rechter die in het onzichtbare besluiten neemt en vonnissen velt. De ‘yeye’ van politieke misdadigers, op termijn aanwrijft en daarmee finaal afrekent. De voortekenen, bedriegen uiteindelijk ook al niet meer.

– ‘Somo’. De PL-leider heeft vanuit het buitenland een analyse vrijgegeven en simpel geconcludeerd, dat onder regie van Bouterse cum suis (…), er een ‘Javaans blok’ moet komen om zich op te stellen tegen de Pertjaja Luhur (PL). Daarin ziet Somohardjo niet zo een groot probleem en zal die issue bij terugkeer ook afdoend en met aangekondigd succes adresseren. Evenals de ‘verloren case’ van een zijner ‘stichtingen’. Stichtingsorga die te horen kreeg, wederwettelijk en wederrechtelijk te zijn gaan zitten op terreinen die ‘in de eigendom’ toebehoren aan de N.V. Havenbeheer. Ook een ander particulier bedrijf, wist een vergelijkbaar vonnis aan te horen. Somo, PL of de stichting…, moeten de terreinen ontruimen. Nog wel op basis van toegewezen gerechtelijke vorderingen, ingesteld door het ‘Advocatenkantoor Kraag’ die ‘Havenbeheer’ in deze zaken vertegenwoordigt. Ook zal de verwisseling van bestemmingsonderdelen op de grondaanvraag en toewijzing, een zwaarwegend onderdeel bij de vordering en gewenste ontruiming gaan vormen. Een verkneuterd bestemmingsplan ter zake ‘Staartblazers…’, werd volgens bekomen informatie(-s), uiteindelijk de grondslag voor illegale vestiging van een PL-hoofdkwartier? Kortgesloten…, dat men volgens de rechter illegaal op de grond is gaan zitten en er bij voorraad nu geruimd moet worden. Hoger beroep of niet (…), heeft Somohardjo na betekening van het vonnis al te kennen gegeven, ‘een schadevergoeding’ tegen de Staat te zullen indienen/instellen? En als men de zaken in dit land, door de vele jaren heen en met het nodige aan ervaring goed weet te volgen, zal er ongetwijfeld ‘een politieke oplossing’ voor het vraagstuk, ter tafel worden gebracht/gelegd. Het is dan aan de toekomstige leiding van het land, daarvoor te willen vallen of uiteindelijk na veel te lang gehakketak weer niet.

– KTPI. Maestro Soemita heeft het weer voor elkaar, hor! Loopt te roepen, dat hij als een misdeeld kindje door ‘V7’ werd/wordt behandeld en er reuze bekaaid afkomt. Maar ondertussen bij aartsrivaal Nain al onderdak had/heeft gevonden om straks met ABOP cq. NDP aan de rol te gaan en daar dan weer een bevrijdende Wangsa, te omhelzen. Het is en blijft een principeloos, groepsstigmatiserend en grijpgraag opportunisme. Erop uit om te rijden op verpolitiekte knollen die niet in de eigendom verkeren of ooit zullen mogen verkeren. Maar het kan wel degelijk, dat er dit keer helemaal verkeerd is gegrepen en ingegrepen. Zien of de kampongs nou werkelijk meegaan met deze lusteloze gang van zaken, gebaseerd op een dodelijk gebleken etnisch sentiment…! Stigma ‘so bun’, joh! Zielig eigenlijk…, om je dan nog een rechtschapen en eerlijk Surinamer te willen noemen en zo om te gaan met de intussen virtueel geraakte en mishandelde achterban.

– ‘Bedjan maaaanh…, welcome maaaaanh’. Ernst Noorman laat via zijn lijfsverslaggever bij DwT weten, nu ook ‘niet-residerend amba’ te zullen worden in roerig Georgetown. Bekend dat al zijn voorgangers hier te lande geaccrediteerd, dat ‘diplo-klusje’ per definitie ook werden opgedragen. De in Georgetown residerend ‘high commissioner’ van Canada, wordt bij voorbeeld in Paramaribo ‘niet-residerend ambassadeur’. ‘High comnissioner’, een titulatuur vanwege de ‘Common Wealth – status’ die tussen Canada en Guyana nog steeds geldt. Ondertussen…, is ‘in politicis’ de zaak daar –binnen een ons ‘altijd’ vriendschappelijk gebleken buurland– weer een beetje transparanter geraakt, nu de twee allergrootste oppositionele entiteiten zich hebben gebundeld om de groep van Donald Ramotar aan te vatten en in aanstormende verkiezingen, te verslaan. Moet nog blijken tot de electorale mogelijkheden te gaan behoren, in een traditioneel verrassend, verrassend en verradend Guyana. ‘Bedjan has another and more jumby styling, maaanh’.

– 1991/’96. Een beetje verduidelijking. Natuurlijk draaide Runaldo Venetiaan in 1991 en samenspraak met toenmalig voorzitter Arron, de algemene partijcampagne voor de NPS om de algemene verkiezingen in te gaan, na de nog steeds onbestrafte Kerstcoup van Graanoogst c.s. Ook de verkiezing in 1996 stond onder algemene leiding van Venetiaan en werden glansrijk gewonnen (…), maar door hoogverraad binnen Nieuw Front werd het presidentschap tot multinationale verbazing verloren. In 1996 wist Henck Arron zeer succesvol Para te charmeren met zijn adoptie optie, vervolgens de verwisseling van het lijsttrekkerschap op 25 Mei 1996 en het invoeren van het Pinas/Karwafodi/Pinas voorkeurstemmenmodelletje. ‘Bijna dem man law vrouwke Hermelijn nanga ing blaka Benz…, na ini na Para pernasi dati’. Ondanks pogingen op het stembureau in de Para om gekke dinges uit te halen met de uitslag, kwamen ‘Karwa & Pien’ strak door en wonnen hun plek in De Nationale Assemblée. Maar toen kwam dat misselijkmakende omkoopmodel van die dikke ‘Dipolientje
– cum suis’ om de hoek zeilen en verloor het Nieuw Front het presidentschap in de Verenigde Volksvergadering (VVV). De naweeën en een geëngageerde volksopstand in 1999/2000, zijn tot op de dag van heden leidend voor een ongewild politiek echec. Ook nu weer er zich aangestuurde omkoopschandalen in de Para manifesteren, ‘…fufuru no habi no wan enkri Gado – segi…’. Een aftandse situatie die voorspelbaar door een bejaarde Vischnudatt wordt bewierookt. Oh wie, oh wie…, was dat ook weer in de dorre grenswoestijn van Mali en Libië, op zoek naar de collega Tuarecs? ‘Take a sneak peek…!’: http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/wp-content/uploads/2015/02/herrir.jpg:

– Staatshoofd. Na weken buiten beeld te zijn geweest, werd onder meer Coronie ‘verrast’ met een bezoek van NDP-partijleider Bouterse. Een paars partijcentrum werd ook nog opengesteld. Waarna Saramacca wat landbouwprobeersels presenteerde. In Brokopondo ging het wat minder shovel toe. Daar had men een Binza/CBB/RO-post om de kiezerslijsten te checken (…), nog wel in een NDP-centrum ondergebracht. Volksprotest en strak optreden van DNA-lid Asabina, maakte een einde aan die corrupte zaken.

– NPS. Als men aan de Pengel- vh. Wanicastraat ziet, dat men pogingen onderneemt om de Nationale Partij Suriname te schaden, door middel van uitgekookte en bij de ouderen bekender scenario’s, moet men niet gaan zitten janken, jammeren en ijlen. Maar afdoende groei scenario’s in werking stellen. ‘Trafassi no kan de!’. Creatief denken is de boodschap en partnerwaardig blijven optreden, op weg naar 23 fabruari aanstaande. ‘Willie gwe? Meki a gwe, suku ing koloku na Naaaiing. Stijfi gwe? Meki a man waka…, ing yeye sa trubu weri ing bere bun strak…!’. “Oos – wes, thuis bes!”. He he he, we gaan direct tussen ‘Chinees Nieuwjaar’ en na de ‘…herdenking rampdag…’ op 25 Februari 2015, naar een spoedcongres bij de NPS. Zou tijd worden. ‘Sonde san e kom, Grun Dyari so bun!’. “Elo, arki dya…!” Hopelijk worden daar constructieve zaken gezegd en ook voorbereid. Want met ‘kos kosi’ gaat echt niemand uit aangestuurd partnerschap, naar: Parijs, Brussel, Genève of Amsterdam. Niemand, ook die paars gekleurde jongen(-s) nog steeds niet!

– ‘Maroon’. Ook de marron-achterban, wist zich stelselmatig op te delen en te splitsen. Beppie, Abop, Seeka, PBP, resterende NDP sympa’s…, cum suis? ‘Dem kondreman fu lande prati alamala. Luku dem fraga san e frey…’.

– ‘Petro Caribe’. Voorspelbaar, een levendig gebed zonder einde. Wie geloofde nou in Maduro en de Chavistische revolutie, met al die nevenschikkende effecten en geloften? Bepaald niet Joe Biden in Washington DC of de sjeiks in overige Opec-landen. De EU al helemaal niet. Die ziet nu ook meer in schaliebrandstoffen, zoals de Amerikanen dat lanceerden en succesvol bleken. US$60,– per barrel. Maar in SU geloofden Bouterse, Lackin en de vele ‘makkers van Chávez’, in de Petro Caribe deals? Men was gewaarschuwd en nu zijn de Surinaamse rijstboeren opnieuw de klos. Wie werden rijk aan de ureumdeals? Juist ja! Wie zijn nu afhankelijk geworden van de Algoe ‘hand outs’? Heeft geen missen, wie. Met welke vlag en/of vreemdsoortig bedrijfsvreemd vlagvertoon, kwamen de boten de Nickeriaanse rivieren opzeilen? Oké dan! Cassave, rijst en nu dan een ‘sukade ruikertje’. Succes gegarandeerd, hor.

– SRS. Ameerali weet volgens zeggen op Radio ABC, nog niet welke kant het opgaat met de SRS. Een staatsmedium, waar hij in ieder geval tezamen met het staatshoofd nog even de eindverantwoordelijkheid voor draagt. Al heeft men dan Gordon (…) en er een soortement managementteam geplekt, dat nu miljoenen SRD’s aan Sasur zou moeten uitbetalen. Advocatenkantoor Naarendorp draait de claimcase voor Sasur en houdt de onderhandelingen nog strakker op lijn. Al deze week kan de hamer vallen…, tenzij men weer ongebreideld aan het volksvermogen, naar aanleiding van herhaald mismanagement durft komen. ‘Owru gwenti’ en verspillingszucht van wat niet van jou persoonlijk is. Hoeveel geld nog meer uit het volksvermogen, in die malle molen van ongeluk? 25 Mei 2015.

– Correctiegevoelige feesten. Lijkt wel elke week een feestje te worden gedraaid, daar op de diplomatieke vestiging in Den Haag. Omdat Suriname het enige land is op het ‘westelijk halfrond’, dat een ‘nationale feest- of vrije dag’ heeft ingesteld ter zake ‘Chinees Nieuwjaar’ sijpelt dat ook nog door naar de ambassade in Den Haag? Heeft China een ambassade in de Haagse residentie of niet? Bij God, Suriname en in de buitenlandse vestigingen, is inderdaad van alles aan economische verspilling…, nu ook strak georganiseerd mogelijk. “25 Mei 2015…, bigin waka wi e kom dansi”. http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/02/15/eerste-keer-chinees-nieuwjaar-bij-ambassade-den-haag/

– Carnaval. Niet alleen in Nederland, maar op veel plaatsen ter wereld bereikt het carnaval zijn hoogtepunt. Keulen vierde op de maandag Rosenmontag met een kilometerslange optocht door de stad. Op het Venetiaanse San Marcoplein wordt maandagavond voor de derde dag het beroemde maskerspektakel opgevoerd. Op de Canarische eilanden gaat de optocht over het water. In Colombia en op Haïti wordt er vooral op straat gedanst. In Brazilië strijden de sambascholen om wie de beste van het land is. Wat vooral opvalt bij het katholieke feest…, hoe warmer een land is…, hoe uitbundiger het carnaval. In Cayenne viert men “Toulelou”. Uitbundig Frans maskerade-gewrijf. http://www.google.sr/?gws_rd=cr&ei=kPnhVO5LhJ82qqSDyAM#q=touloulou+cayenne

Justitia Pietas Fides MMDCXCII

More
articles