Amazon is woedend over voorstel drones

Amazon is woedend op een voorstel van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om de regels voor kleine drones te verscherpen. Volgens Amazon zouden de regels zijn Prime Air-dienst, waarbij drones pakketjes bezorgen, onmogelijk maken.
Het FAA-voorstel laat het commerciële drone-gebruikers niet toe om drones te laten vliegen zonder direct zicht op het onbemande luchtvaartuig. Tevens mogen de drones lichter dan 25kg niet hoger dan 500 feet, circa 152 meter, vliegen en het is niet toegestaan om vracht te laten vallen.
Aanvullend moeten de bestuurders van drones aan wettelijke eisen voldoen. De ‘piloot’ moet minimaal 17 jaar oud zijn en een certificaat behalen om onbemande luchtvaartuigen te mogen besturen. Daarnaast moeten zij om de twee jaar hun kennis laten testen via een examen en de drones dienen na een verzoek van de FAA direct voor inspectie beschikbaar worden gesteld.
Amazon reageert boos op de voorstellen van de FAA. Volgens het internetbedrijf zouden de strenge regels het voor ondernemingen vrijwel onmogelijk maken om op grote schaal drones te gaan gebruiken. Daarbij noemt Amazon zijn Prime Air-dienst, een experimentele bezorgdienst waarbij drones worden ingezet om pakketjes af te leveren. Amazon test momenteel in de buurt van het Britse Cambridge dergelijke drones.
Volgens Amazon kunnen de strenge FAA-regels er ook voor zorgen dat meer bedrijven de ontwikkeling van nieuwe dronetechnologie buiten de VS zal laten plaatsvinden, terwijl moderne beveiligingssystemen een groot deel van de voorgestelde regels overbodig zouden maken. Zo zouden nieuwe technieken beschikbaar zijn om ongelukken met drones te voorkomen, zoals collision avoidance-software en betere camera’s.
Amazon is niet de enige partij met kritiek op de voorstellen van de FAA. Zo stellen burgerrechtenorganisaties dat de regelgeving onvoldoende waarborgen biedt voor de privacy, waardoor overheidsdiensten drones kunnen inzetten om gegevens van Amerikaanse burgers in te zamelen.

More
articles