SDB houdt instuifevenement voor meer dambreedte

De Surinaamse Dam Bond (SDB) organiseert op woensdag 25 februari aanstaande, in samenwerking met het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken, een eendaagse evenement om junioren te interesseren voor de damsport. Het gaat aldus SDB-voorzitter Frank Lo Kim Lin om een instuif ter verruiming van de dambreedte, naar equivalent van ‘schaakbreedte”, een term die hij overneemt van de Surinaamse Schaakbond (SSB) waarvan hij ook voorzitter is. Lo Kim Lin legt uit dat onder breedte moet worden verstaan de basis oftewel de jongeren. Hij wil met deze activiteit bereiken dat zoveel mogelijk jongeren kennismaken met de sport, gevoel ervoor kweken, het serieus gaan beoefenen en ook erin blijven.
De organisatie heeft al toezeggingen van 40 tot 60 geïnteresseerden, maar Lo Kim Lin hoopt die dag tenminste 100 jongeren in actie te zien. Bij de schaakbond heeft hij een plan lopen dat in drie jaren 2.000 jonge mensen in contact moet brengen met de sport, met de hoop dat zeker 600 daarvan uitgroeien tot echte schakers. Bij de dambond is er sprake van vergrijzing, mede als gevolg van de zeer slechte aanwas van nieuwe en jonge spelers. Lo Kim Lin heeft een zesstappenplan gereed om het spelersveld met jong bloed aan te vullen. Na het eendaagse evenement om jongeren te winnen en te motiveren, zal in samenwerking met het directoraat Sportzaken een project lopen bij verschillende jeugdcentra waar alles zal worden gedaan om het dammen toegankelijker te maken voor de jeugd.
In de jeugdcentra zullen er opleidingen worden verzorgd om in augustus en december te komen tot examens. Het ministerie probeert ook kinderen uit Brokopondo en Coronie, Marowijne en Saramacca, Wanica mee te nemen in de activiteiten.
,,We moeten de basis uitbreiden en het niveau opkrikken,” aldus de voorzitter. Hij houdt nu nog voeling met andere actoren, naast het directoraat. De voorzitter heeft ook gesprekken gevoerd met clubleiders en jeugdtrainers.
Ook de lidverenigingen van de dambond zullen worden opgeroepen om meer jongeren te betrekken. Lo Kim Lo heeft er vertrouwen in dat de overheid cq. het ministerie ook financieel een bijdrage zal leveren voor het welslagen van dit project. Hij zit echter niet daarop te wachten en is nu al naarstig op zoek naar sponsors uit het bedrijfsleven.

More
articles