Lonen marktschoonmakers vast

(foto: Johan de Randamie)

Wiene Cairo, directrice van het schoonmaakbedrijf Israël, doet er alles aan om de lonen van de 25 tot 30 werknemers, die belast zijn met de schoonmaak van de Centrale Markt (CM), uit te betalen. In reactie op aanhoudende klachten van haar werknemers dat ze geen salaris hebben ontvangen over december 2014 en januari 2015, zegt ze aan De West dat het bedrijf zelf nog moet ontvangen van de overheid. “Maar het ministerie van Financiën heeft ons meegedeeld dat er vanwege de reorganisatie van het betalingsysteem van de overheid nog niets voor ons is overgemaakt”, aldus Cairo.
De bedrijfsleiding erkent dat de werknemers ten einde raad zijn, maar zegt dat er sprake is van een complete overmachtssituatie. Ondertussen probeert Israel in samenspraak met een bankinstelling een oplossing te vinden opdat de werknemers hun tegoeden alsnog kunnen ontvangen, in afwachting van de overmakingen vanuit de overheid op de rekening van het bedrijf. De directrice geeft de garantie dat tussen vandaag en komende week woensdag, alle lonen zullen worden uitbetaald. Ze ontkracht meldingen van werknemers als zou het schoonmaakbedrijf hebben besloten om de lonen over december te schrappen. ‘’Dat gaat niet gebeuren, die mensen gaan natuurlijk hun geld krijgen.” Ze zegt dat de werknemers vanwege de verlate uitbetalingen in paniek zijn, en uitlatingen doen die niet allemaal kloppen. Cairo geeft de garantie dat elke werknemer zal worden uitbetaald. De afgelopen dagen heeft het werk onder druk gestaan, omdat een deel van het personeel niet heeft gewerkt uit protest tegen het uitblijven van de salarissen. Maar Cairo prijst zich gelukkig dat een kleine groep die vertrouwen heeft in de bedrijfsleiding, toch aan het werk bleef verschijnen en dat de markt zodoende elke dag kon worden opgeruimd. Marktmeester Stephanus Koorndam, zei gisteren ook al aan De West, dat hij van een werkneerlegging niks had gemerkt, omdat de markt elke ochtend weer opgeruimd en netjes was. De marktleiding is overigens geen partij in het conflict tussen de leiding en het personeel van Israël. De schoonmaak vindt dagelijks plaats na de marktsluiting. De schoonmaakploeg is bezig van 16:00 tot 19:00 uur. Volgens Koorndam heeft het schoonmaakbedrijf zich tot nu toe keurig gehouden aan de afspraken voor wat betreft het schoonmaken van de markt.
De leiding van Israël erkent dat haar team zo nu en dan wel wat steekjes vallen, maar dat er met de marktleiding nooit een conflict is geweest ten aanzien van het werk. Cairo steekt de hand in eigen boezem en zegt dat op sommige plaatsen de hoge muren niet helemaal zijn opgefrist zoals het bedrijf dat had gewild, maar ze wijt dat aan de vertraging in levering van ragebollen aan het personeel. Cairo betreurt de late uitbetalingen en hoopt dat de situatie snel weer zal zijn genormaliseerd.

More
articles