Gegijzelde was ‘uitgehuwelijkt’ aan IS

De Amerikaanse Kayla Mueller (26) zou zijn uitgehuwelijkt aan een commandant van de Islamitische Staat (IS), meldt ABC News. Dat blijkt uit nieuwe details van de Amerikaanse terrorismebestrijding. Gisteren werd het bericht bevestigd dat Kayla omgekomen was bij een bombardement.
Kayla werd in 2013 ontvoerd door terroristen van de jihadistische groep in Syrië. Door een gedwongen huwelijk kreeg de man zeggenschap over het gaan en staan van de Amerikaanse vrouw. ,,Soms was ze in het gezelschap van haar ‘man’ en soms was ze alleen’’, vertellen bronnen binnen de Amerikaanse terrorismebestrijding aan de nieuwszender ABC News. De identiteit van de commandant is nog onduidelijk.

Losgeld
IS zag Kayla niet als een gijzelaar of ruilmiddel, vertelt een woordvoerder van de Amerikaanse terrorismebestrijding aan de nieuwszender. Toch eisten de terroristen in augustus vorige jaar 6,6 miljoen euro aan losgeld en de vrijlating van een aantal Amerikaanse gevangenen, in ruil voor de vrijlating van Kayla. Als Amerika zich niet hield aan deze eis, zou Kayla de dood vinden, dreigde IS. Nadat de uiterste datum voor de ruil verstreek, bleef het een tijd stil rondom de ontvoering van de vrouw. Onduidelijk was of ze nog in leven was. Amerika had beperkte informatie over de gevangenschap van de Amerikaanse vrouw en had slechts een idee waar Kayla zou kunnen zijn.

Brief
In een brief die Kayla vorige jaar zomer schreef, maar pas gisteren werd gepubliceerd door de familie, schreef de Amerikaanse dat ze gezond en ongedeerd was en zich op een veilige locatie bevond. ,,Ik word vriendelijk en met veel respect behandeld’’, liet ze weten. Volgens haar familie werd ze als een gast behandeld door de terroristen.
Na de brief was er voor lange tijd geen enkel teken van leven van de Amerikaanse vrouw. Pas afgelopen najaar was er weer een visuele waarneming van Kayla in Syrië. Amerika had een sterk vermoeden dat het om de vrouw ging. De waarneming was het laatste teken van leven van Kayla, waardoor de terrorismebestrijding niet in staat was haar recente locatie te bepalen.

Einde
Afgelopen weekend kwam een eind aan alle vraagstukken waar Kayla zich zou bevinden. De familie ontving een bericht van de jihadistische groep dat de vrouw gedood zou zijn door een bombardement van de Jordaanse luchtmacht.
Dat bericht werd gisteren bevestigd door de Amerikaanse president Barack Obama. ,,De terroristen die verantwoordelijk zijn voor haar gevangenschap, worden terecht gesteld en zullen de dood vinden.’’

More
articles