Vechtkunstenaars op eerste Wushu-clinic

Ongeveer dertig enthousiaste vechtkunstenaars, onder wie vergevorderde vechters alsook karate-, judo-, pentjak silat- en taekwondomeesters, hebben gisteravond deelgenomen aan de eerste sessie uit een serie van vijf Wushu-clinics van Wushu-meester prof.dr.Marc Theeboom.
In de gymzaal van de Louiseschool startte namelijk de serie van lezingen, gastcolleges en clinics, die Theeboom deze week voor de Regional Sport Academy (RSA) zal verzorgen. Het thema van deze lezingen is: “De Maatschappelijke Waarde van Sport en Bewegen”.
Hoewel de term Wushu in Suriname vrij onbekend is, zijn er in Suriname wel 4 a 5 Kunfu- en Shoalin-scholen actief. Beide vechtstijlen behoren tot Wushu.
Theeboom liet in zijn inleiding de geschiedenis en ontwikkeling van Wushu in China de revue passeren en lichtte de scheiding van de noordelijke en zuidelijke stijlen toe. Hij vertelde ook hoe de Chinese vechtkunst in de jaren zestig in Suriname neerstreek. Die eerste vestiging in Suriname zou de meester voortbrengen bij wie Theeboom later zelf in Nederland de leer is geweest.
Na het theoretisch gedeelte wijdde de Wushu-meester veel van zijn tijd aan het onderwijzen van onder meer stickfight-technieken.
Pentjak Silat-grootmeester Randy van Zichem, die samen met enkele van zijn gevorderde studenten de clinic volgt, heeft een goed ge-voel overgehouden aan dag 1.
Volgens hem was het de bedoeling om vechtkunstenaars ongeacht hun discipline en stijl met elkaar van gedachten te laten wisselen: ,,En dat doel is bereikt”. Hij is blij dat ook de andere deelnemers het interessant vonden. Voor de studenten van Van Zichem was de toepassing van het stokgevecht min of meer bekend terrein, omdat leerlingen in de Pentjak Silat heel vroeg kennismaken met gewapend gevecht. Van Zichem haast zich evenwel om op te merken dat het stokgevecht fundamenteel bijna hetzelfde is, maar dat er qua bewegingen detailverschillen zijn. Juist dat zou de vechtkunst zo mooi en spannend maken voor zowel zij die het al beheersen als voor zij die er pas kennis mee maken.
Van Zichem hoopt morgen tenminste evenveel enthousiasme van de eerste dag terug te zien wanneer studenten van het Regional Sports Academie (RSA) een Wushu-gastcollege krijgen. De clinic wordt daarna vervolgd, ook met gastcolleges, voor het Surinaams Olympisch Comité (SOC) en voor het Directoraat Sportzaken.
De RSA heeft Theeboom door tussenkomst van Van Zichem overgehaald om tijdens zijn bezoek aan Suriname als onderdeel van een samenwerkingsrelatie tussen de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIRUOS project 1), ook een serie martial art clinics, gastcolleges en presentaties te geven.

More
articles