Advocatenwet goedgekeurd

De Advocatenwet is gisteren met algemene 37 stemmen in De Nationale Assemblee (DNA) goedgekeurd. Ofschoon er enig gekissebis was over de duur van de advocatenopleiding inclusief stage, waren alle fracties erover eens dat de nieuwe wet een versterking inhoudt voor de kwaliteit van de rechtsstaat. De belangrijkste aanpassing in het wetsontwerp uit het vorige kabinet, is de inkorting van de voorgestelde 36 maanden naar 24 maanden die aankomende advocaten nodig hebben om zich in te wijden. Parlementarier en Deken van de orde van Advocaten, Harish Monorath (NS), had liever het termijn van drie jaren willen aanhouden, maar moest onder druk van zijn collega-volksvertegenwoordigers inbinden. Ook minister Edward Belfort van Justitie gelooft, net als Ruth Wijdenbosch (NF/NPS), Guno Castelen (NF/SPA) en Melvin Bouva (NDP), in tegenstelling tot Manorath, dat twee jaren ruim voldoende zijn voor een volwas jurist die ook al een verplichte vijfjarige masteropleiding achter de rug heeft, om de aanloop te maken tot advocaat. Naast deze bijstelling waren er geen noemenswaardige aanpassingen in het ontwerp.
Met de aanname van deze wet, is er nu ook overeenstemming bereikt dat president Desiré Bouterse het tuchtcollege voor de advocatuur kan installeren, waarna die aan de slag kan. Carl Breeveld (DOE), heeft het parlement erop gewezen dat er genoeg burgers zijn die bij het zoeken naar hun recht nogal problemen ondervinden. Het stemt hem evenwel goed dat de volksvertegenwoordiging, coalitie en oppositie, in eensgezindheid de Advocatenwet heeft goedgekeurd. Volgens hem is er daarmee sprake van een duidelijk signaal naar de samenleving toe.
Ten aanzien van het tuchtcollege dat onderdeel is van de Advocatenwet, zegt Monorath dat het belangrijk is om een mechanisme te hebben dat de vinger aan de pols houdt en acties kan ondernemen tegen advocaten die over de schreef gaan. Daarmee kan ook worden voorkomen dat advocaten die hun werk ‘netjes’ doen, eventueel ook een slechte naam in de gemeenschap moeten dragen vanwege de akkevietjes van andere collega’s. Hij ontkent niet dat er rotte appels tussen zitten. Wanneer de nieuwe wet eenmaal effectief is, zullen burgers zich kunnen beklagen bij het tuchtcollege indien ze zich bijvoorbeeld bedrogen voelen.

More
articles