February 9, 2015


VERVOLG: DE WEEK IN RETRO


February 9, 2015

– Arrival. Edgar Q.M. aangewezen als kompaan van Dino B., is nu ook in de USofA vanuit Trinidad & Tobago aangevoerd om strafrechtelijk te worden vervolgd. Zijn verzoek in eerste aanleg en beroep in T&T kon echter niet voorkomen, dat Edgar Q.M. evenzo een vlucht in een DEA – learjet werd geprepareerd. Dit keer niet uit Panama, maar gevlogen vanuit Port of Spain richting Brooklyn – New York…, waar de initiële en een tweede dagvaarding http://www.justice.gov/usao/nys/pressreleases/August14/dinobouterseplea/Bouterse,%20Dino%20S2%20Indictment.pdf, door de top federale US – aanklager Preet Bharara werden ondertekend. – 8.8 miljard US$. Een liefdevol bedrag voor de transnationale bestrijding van de terreurorganisaties onder de paraplu van “IS” enzovoort. Een budget welk president Barack Obama vlot begroot wil zien. Geen geintjes meer. – “56”. De voorzitter van de VHP, zal op de dinsdag in de privésfeer zijn 56e. verjaardag vieren. Santokhi is voor besprekingen in het Caribisch gebied aangekomen en zal als sluitpunt van zijn informatieve reisbewegingen ook het eilandgebied Curaçao aandoen. – Accu. Verdachten in diefstal van zware accu’s, zijn met z’n achten aangehouden. De accu’s werden gestolen bij zend-/ontvangstmasten van telecommunicatiebedrijven. – Peper. Een groep jongemannen is in verzekerde bewaring gesteld nadat er Ducati van ‘exclusieve klasse’ bij hen waren aangetroffen. De motorfietsen zouden afkomstig zijn, uit multipele misdaadactiviteiten. http://www.webcrawler.com/info.wbcrwl.305.02/search/web?q=ducati+motorcycles+for+sale – Liquidaties. Met de arrestatie van vier mannen afgelopen zondagochtend in Amsterdam is waarschijnlijk een liquidatie voorkomen. Dat stelt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Tot nu toe stelde de politie slechts één persoon te hebben aangehouden. Dat blijken er nu vier te zijn geweest. In de auto van de verdachten werden meerdere automatische vuurwapens en andere wapens gevonden. – Recht. Onrechtmatig verkregen bewijslast? Een vermeende zwartspaarder die in het vizier van de Nederlandse Belastingdienst kwam, nadat een tipgever in 2009 informatie over spaargeld had verkocht aan de Belastingdienst, hoeft zijn belastingaanslag niet te betalen. De aanslagen zijn vernietigd. Volgens het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft de fiscus onrechtmatig gehandeld door de naam van een tipgever niet te willen onthullen. http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2017043-fiscus-heeft-onrechtmatig-gehandeld-in-zaak-zwartspaarder.html – ‘Wakti boi’. Uit strategische overwegingen, is de NDP nu echt niet genegen om zich voorshands al aan ABOP van het koppel Bravo/Bee te binden. Wie zit daartoe in de weg? Inderdaad, zit daar een geplande inbraakpoging die misschien –net als in 2010– gepoogd mag/zal worden, in wat nu V7 heet en vooral daarbij de aantrekkelijke VHP te ‘chanten’. ‘We go chant Chan strak, yere!’. Daarom moet Brunswijk wachten op zijn beurt en de uitgestelde liefdevolle omhelzing van “baas”. Daarom roept Abrahams nu bijna om balorig van te worden, dat de V7 ‘groepa’ gewoon moet zeggen, dat Chandrikapersad de presidentskandidaat is. Dan kan er binnen NDP vlotter geschakeld worden om de juiste parkeerpositie, nog vlak voor de verkiezingen in te nemen. Hoeveel stemmen op Bouta? Hoeveel stemmen op Chan? Zal daar dus ook een gesaldeerde kwijtingmeerderheid gelden (…), wie tussen 25 Mei 2015 en September 2015 of meteen in het parlement tot ‘onvervreemdbaar presidentskandidaat’ mogen tuimelen. Ook de VP moet dan in de telling worden meegenomen. Heel eenvoudig. Bouterse zal toch nooit zomaar ABOP accommoderen! Straks zit men dan met twee functionarissen ‘een pres’ en ‘een vp’ die beiden transnationaal gesignaleerd zijn? De NDP wil gewoon weer ‘chanten’ met de VHP, direct al op de avond van 25 Mei 2015. En Brunswijk moet dan niet denken met of zonder Hummer-offensief stoorzendertje te komen spelen. ‘Ka je mee ka je mee, als Bouta je roept ka je mee…?’. Het zal weer blijken waarheid te worden. Met of zonder een IDOS peiling in de achterzak. Wel degelijk of helemaal niet gefinancierd door ‘El Dipo’. “Owru gwenti so bun…! Yu no habi moni, dan mi e pai na slag”. ‘Denk a tori bun, yere bala Bravo. Yu musu e wakti rustik te Bouta keba bel nanga dem bigi wan fu VHP…, yere sisa lobi wan. Wakti rustik, Abrikadabri e go bel yu, baka na VHP kruderi’. – ‘Law law sani’. Een heleboel ‘kekke dinges’ worden dezer dagen op het politieke platform aangeroepen. “V7 is hetzelfde hoopje…?”. Hoopje wat Melvin…? Maar misschien bedoelt hij eigenlijk, dezelfde vliegen die ook bij hem, in het paarse gedeelte waar eeuwige duisternis heerst, verveeld in het rond zoemen. ‘Keke jongen’. Hopi loco. “Als jullie ballen hebben…, zeg maar dat Chan ‘pres kandidaat’ is…”. ‘Durf no…’, ijlt die Abrikadabri nog maar weinig coherent na. – ‘Kesho psycho styling’. Waar haalde hij uit de Para, al de mensen die op hem lijken toch vandaan? Kesho zou ongeveer 1000 mensen uit VHP/NPS gelederen, hebben geloodst naar de veilige armen van Rabindernath Parmessar. Als die dat allemaal gelooft, kan beter zijn vrind Guillermo S. daar afdoend antwoord op geven. Opsporing verzocht! ‘Mi e begi na tapu mi kindi, fu gi paars wan brik moro…’. Schaamteloze verschijnsels, op het dek. – ‘Old song’. Men kan nu rechtstreeks, onder overlegging van de bedoeling en doelstelling, valuta kopen bij de Centrale Bank van Suriname? Lijkt wel de periode en nadagen van ‘het regiem’ in 2000. Toen ging ook alles cash over de toonbank van de moederorganisatie. Heeft men al begrepen, dat de Goedschalk optie nu als overlevingsdrijfveer werd aangevoerd? Lijkt van wel (…), nu de capriolenmaker steeds vaker en nadrukkelijker in bepaalde kabinet- en monetaire kring wordt waargenomen. ‘And now the end is near…, when I face…, a final curtain…’. – BTW. Brunswijk is uit op ‘toegevoegde waarden’. Bij gebrek aan kader, kan het niet anders dan dat zo een uitspraak wordt gedaan. Een partij of combinatie moet meer- of toegevoegde waarden meenemen naar een combinatie met ABOP? Voorspelbaar en bijna wetmatige gevolgtrekking. – Nauwlettend. In 1980 pleegde niet Van der Valk een coup in SU. De kolonel der grenadiers Hans Valk, droeg gewillig een blauwdruk aan om ‘bloedvergieten onder NL-staatsburgers’ op 25 Februari 1980 te voorkomen. Duidelijk en al meervoudig aangegeven, door Valks directe inlichtingenman. In 1983 veroorzaakte Caldeira een megastaking in de bauxiet- en energiesector. Nog even en de vliegtuigen stegen op, vanuit Fort Bragg werd toen disclassified aangemeld. Want bij Suralco en Billiton staakten alle helmen. Van witte stafhelmen tot aan de gele van de weekloners. Alles ging plaats. Een herhaling van December 1982 in de maak? ‘With buckets of causticsoda in the middle’. De stokoude DAF YP-s, werden vanwege het acuut dreigende gevaar (…), Venturini’s ouvertures en Grenada van ene Bishop/Coard/Austin in het achterhoofd, wijselijk door Lieuw Yen Tai cum suis van de brug bij La Vigilantia (Meursweg) teruggetrokken. Suralco bleek bepaald niet de EBS van een dag eerder te zijn. En de waarschuwing uit Pittsburgh en Washington DC, op die dolle dag dus ook niet. ‘Dus teki yu tai tai DAF-YP, go na yu oso yere, bro!’. “Just ya disappear…, all of you Palu-crazies”. En dan een meer gelukzalige Udenhout vervolgens in 1984 aan slag, met een nog heftig nasmeulende lont in de hand. Dan maar weer een zeer gevaarlijke toestand in de Para ontzenuwend. December/Januari 1983/’84. ‘Certified and registered’. De finale kwijting, is nog even aangehouden. – Onrecht. Het Openbaar Ministerie bij monde van de auditeur militair, heeft hedenmorgen tijdens de zitting van de Krijgsraad, in de zaak tegen door de vervolging geïdentificeerde verdachte moordenaars en uitlokkers, in het 08 December 1982 strafproces, gevorderd dat de procesgang voor een jaar wordt geschorst? Omdat er nog ‘geen antwoord’ zou zijn op de “inbraak/inbreuk”, door middel van verderfelijk politieke stunten en gebruik van een amnestiepaskwil, door het gerechtscollege aan te geven. Er waren ook geen gemangelde lijken van vijftien gefolterde en ongewapende ingezetenen van de Republiek Suriname? De zaak is duidelijk. Glashelder! Rechteloosheid dreigt het in de Republiek Suriname te winnen van grondwettelijk vastgelegde gerechtigheiddwangmiddelen. De ondervoorzitter van de NDP, speelt dezer dagen daar verdacht goed in, op bekender en redelijk divergente politieke platforms. Kan nooit de bedoeling van een vigerend rechtssysteem zijn. – Cambio. Een cambio-associatie zet advertenties in de krant, om de samenleving te waarschuwen voor ‘valutakoers fluctuaties’. Het land raakt met de dag meer in de war! – Olietori. De prijs van ruwe olie stijgt de laatste dagen fors. In de voorbije vier dagen is de prijs met 10 procent gestegen. Volgens analisten verwacht de markt dat de huidige lage prijs tot productieverlagingen leidt. Een lagere aanvoer van olie leidt dan tot hogere prijzen. De voorbije weken besloten in de Verenigde Staten tientallen boorputten de kraan dicht te draaien. De lage olieprijs maakte het produceren van schalieolie niet langer rendabel. De OPEC, het kartel van olieproducerende landen, besloot in november juist niet de productie te verlagen, ook al drongen diverse OPEC-landen daar wel op aan. De prijsstijging heeft vooralsnog geen effect op de prijs van benzine aan de pomp. Brandstofprijzen zijn gekoppeld aan termijncontracten en ruwe olie maakt maar klein deel uit van de benzineprijs. Drie weken geleden zakte de olieprijs onder de 50 dollar voor een vat en kostte zelfs even 45 dollar. De olieprijs hing daarna een paar weken rond de 49 dollar. Sinds afgelopen vrijdag steeg de olieprijs van 49 dollar naar meer dan 54 dollar. Een half jaar geleden kostte een vat ruwe Brent-olie nog meer dan 110 dollar. In een paar maanden tijd is de prijs meer dan gehalveerd. – Droga. Vorig jaar is rond de 9.000 kilo harddrugs in beslag genomen in de Rotterdamse haven. Het overgrote deel betrof cocaïne: 7.575 kilo. De drugs zijn onderschept door het Hit and Run Cargoteam (HARC). Dat meldt het Openbaar Ministerie zondag. De vangst was minder dan in 2013, toen 10.000 kilo aan harddrugs werd gevonden. Daarvan was 9.800 kilo cocaïne. De vangst van 2014 is ongeveer vergelijkbaar met die van van 2012 (3.600 kilo coke) en 2011 (6.000 kilo coke). Steeds vaker wordt de rip-off smokkelmethode toegepast, aldus het OM. Hierbij worden tassen met drugs bij een reguliere lading gestopt. In de aankomsthaven moet dan de drugszending uit de container gehaald worden. Zo ontdekte het team in november 3.000 kilo tussen fruit uit Costa Rica. HARC is een samenwerkingsverband van Douane, Fiod, Zeehavenpolitie en staat onder leiding van een speciale officier van justitie. ‘Oorzakelijk verband’. De oppositionele krachten hebben inderdaad de 08 December 1982 moorden, de slachting bij Moi Wana, de moord op Gooding, Apai en Deel en/of meer van die gruwelijkheden niet nodig om straks aan de staatsmacht te komen. Ook niet de zoon van Bouterse. Die heeft zichzelf voor de zoveelste maal in de nesten gewerkt. Nu internationaal. Het goed uitleggen van de amnestiepaskwil. De daaruit direct voortvloeiende rechteloosheid in het land. Het ontbreken van enige vorm aan veiligheid en de consequente verarming van het Surinaamse volk door aangedreven ontwaarding van de SRD, zijn en blijken elementen genoeg dan wel in voldoende mate aanwezig om de grootspraak van Ramon Abrahams het zwijgen op te leggen. ‘The man always speaks for himself. A very stupid attitude…’. Vervolgens en vanzelfsprekend de malafide gedragingen op het Ministerie van Openbare Werken en andere departementen uit het geheel te lichten. En dan de staatsmacht heel gewoon, via de stembus en niet door middel van bekender ‘coupologie’ grijpen. In Ricardo Panka heeft Abrahams inmiddels ‘een goede ziel’ terug te vinden, ter bevestiging van steviger ambtelijke en strafwaardige malversaties. In het bijzonder als deze de ‘wapenfeiten’ van de heer Pahlad binnen het te verwerpen gunningstelsel/-beleid in alle openbaarheid gooit dan wel spiernaakt etaleert. ‘How intelligent can ya be…?’. – Cauwna. Zowel Santokhi als Girjasing bevestigt stabiliteit en de terugkeer van eenheid in de VHP/V7 verhoudingen die men zich in Commewijne, naar de overwinning toe heeft gesteld. De VHP is niet de NDP, waar men bij laatste begint te schelden op partijleden die een andere mening naar voren wensten te brengen. – OKB/CHS. Beide lichamen die volgens de Wet en Kiesregelingen tijdig moeten worden ingesteld, voor het houden van Algemene Vrije en Geheime Verkiezingen voor de volksvertegenwoordigende lichamen, werden deze week aangevuld, versterkt en gepresenteerd. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en Centraal Hoofdstembureau, kunnen de voorbereidingen nu versneld aanvatten en uitvoeren. – US-dollars. Er lijkt een nog groter monetair probleem te zijn ontstaan, nu er een aantoonbare schaarste aan US-dollars op de valutamarkt heerst en ook wordt bevestigd. – Combé. De volksmarkt aan de Grote Combé laat weten dat de prijzen voor voedingswaren aanzienlijk zouden zijn teruggebracht. Een dagblad wil het goed voorbeeld afroepen. – Bedreiging. Het ziet er naar uit, dat de temperatuur in het land aardig en buitenproportioneel begint te stijgen. Bedreiging van ‘Jan en Alleman’, blijkt een dagelijkse bezigheid te zijn geworden. Komt er bijvoorbeeld een man uit Nederland’s middenstand, met een paar lumineuze ideeën in de koffer opdraven, de lokalen willen dan wegens de fragiele economische toestand in het land en een weinig valuta georiënteerde “mind” niet direct ‘ja en amen’ zeggen tegen wazigheid. Gaat de onverlaat onverwijld over tot ‘bedreiging’ van het lokale en meest respectabele vrouwvolk in onze republiek. Mag wel uitkijken, in en met zijn aangedreven hebdriften. – Omgaan. De Duitse oud-president Richard von Weizsäcker is overleden. Hij is 94 jaar geworden. De christen-democraat was tussen 1984 en 1994 president. Richard von Weizsäcker zal vooral worden herinnerd als de president die de Duitsers leerde omgaan met de donkere bladzijden uit hun Hitler-verleden. Kan men straks ook in Suriname iets van leren dan wel meepikken, bij het verwerken van 1980, het heden en daarna. – Winning machine. Serena Williams heeft voor de zesde keer de Australian Open op haar naam geschreven. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg de als tweede geplaatste Russin Maria Sharapova, viervoudig finaliste in Melbourne en winnares in 2008, met 6-3, 7-6 (5). – Grapje. Wie in bepaalde gemeenten van Nederland rondloopt met een koeltas, kan worden aangehouden. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van bijvoorbeeld Haarlem, is een verbod op deze tassen opgenomen omdat ze populair zijn bij winkeldieven. De isolatielaag in de tas voorkomt, dat het alarm afgaat van detectiepoortjes. – Spelen met vuur. De Duitse eurocommissaris Günter Oettinger verwijt de nieuwe Griekse regering dat zij “…brutaal en schaamteloos…” tekeergaat. Hij zegt tijdens een bijeenkomst van de christendemocratische CDU, dat de regering van Alexis Tsipras zich aan haar verplichtingen tegenover de EU moet houden. “Het kan niet zo zijn dat Brussel een regering beter behandelt, omdat die brutaal en schaamteloos optreedt…”, zegt hij. De eurocommissaris noemt de manier waarop de Griekse regering met de Europese instellingen omgaat “…uniek…”. Wie zo’n toon aanslaat en nieuwe vijandbeelden opbouwt, zoals de regering van Alexis Tsipras, wakkert haat en wanhoop aan, meent Oettinger. Hij benadrukt dat Tsipras vriendelijk doet tegen Rusland en tegelijk allerlei lelijks zegt, tegen Brussel en de Duitse regering. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft uitgesloten, dat de schuld van Griekenland volledig wordt afgeschreven, zegt ze intussen tegen Duitse media. Banken en schuldeisers zijn Griekenland volgens haar eerder al tegemoet gekomen, door miljarden aan schuld kwijt te schelden. Merkel wil dat Griekenland bij de eurozone blijft. – Op slot. Een onrechtmatige daad blijkt weer te zijn uitgevoerd en aangesticht vanuit het kabinet van het staatshoofd. Zo blijkt het salaris van Mr drs Sharmilla Kalidien – Mansaram wederom op oneigenlijke wijze/grond te zijn geblokkeerd. Zal wel weer een rechtszaak worden die de benadeelde ‘hands down’ denkt te mogen en te kunnen winnen. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/27368 – Mutaties. Stevige DC-mutaties in onder meer Saramacca en Para gaande. Seki na godo, baya. Who’s is next? Overigens is volgens de ene wel en weer volgens een andere, geen enkele ‘Faya Blo’ opgeheven. Evaluaties, ‘so bun’. Politie en legersamenwerkingsverband, wordt nader beschouwd en onder de loep genomen. Kan niet anders. De Observateur van Sranan.