Justitia Pietas Fides MMDCLXXXV

– Intrinsiek. ‘Als iets uit jezelf komt…’, zegt de restwaarde van een geduchte woordenverzameling. Een intrinsieke motivatie hebben en kracht kunnen ontwikkelen/putten om van een minder shovel aspect af te komen, is er bij gelegenheid geboden zo eentje. Manische drugs- en/of alcoholverslaving waar de omgeving last van heeft, een voorbeeldje. Pathetische vormen van seksuele behoeften die de norm overstijgen, bijvoorbeeld van werkgevers of besturen die misbruik maken van een aangestuurd/-huurd moment, waar anderen en/of subalterne in een ongebreidelde machtsuitoefening/-verhouding, het tragischer slachtoffer van worden. De heilige geschriften prediken, maar in een verenigingszwembad als een krolse dolfijn de vrouwen onder water belagen en najagen (…), de attributen zichtbaar daarvoor in stelling gebracht. Niet altijd alles willen aansturen, zodat het ‘eigen voordeel’ prevaleert boven dat van de eerwaarde nabestaanden. In de beleidsbelevenis niet de persoonlijke driften verweven hebben, met de politieke agenda die eigenlijk een totale samenleving regardeert. Het is daarom toch wel de nieuwsgierigheid in enige vormstrekking verwekkend, wat de eigenlijke ‘gedragscodenormering’ zou moeten worden, indien die niet onder groter druk van politieke partijleidingen is gaan lijden. In ieder geval, was het moment van lancering hoogstwaarschijnlijk verkeerd gekozen en ging de eerste trap van de stuwraket al voor ontsteking ten onder. Wat oom Willie van de KTPI nu weer aanlevert, is bijna zo traditioneel geworden, als de lange tijd waarin men bewuste groep door en door leerde kennen. En dan op een supermicroniveau de begerende, ongeloofwaardige en onverantwoordelijke alcoholist —‘une quantité négligeable’— de norm van minachtende zwijgzaamheid meerwaardig overstijgend, fenomeen welk eigenlijk alleen maar de stereotypie en het verwachtingspatroon ‘zijnsexisterend’, ‘intrinsiek’, ‘genetisch’ en zonder enig ‘voorbehoud’ belast…, weet te bevredigen. Daarbij helaas niet langer in de gaten hebbend, dat deze een directe omgeving en in ruimer verband, de medemens —laat staan in patente verdoving zichzelf (…)— groter schade dan eerder gewenst, wrijvend weet aan te richten. Over geïdentificeerd collectief, dat de mores van ‘…sexual harassment on the work floor…’ ongestraft verder denkt uit te kunnen bouwen, zal een rigoureuzer halt worden in-/toegeroepen. Desnoods met een clusterneutronenbom. Want zo kan men niet vooruit in eliteorganisaties, maar eerder naar de verdoemenis verholpen. Wie de schoen past, zette die minzaam onder het bezwangerd ledikantje. Zoals het ieder valse moraalridder, eigenlijk en vereenzelvigend betaamt. De goed verstaander heeft maar een half woordje nodig, om bij voorraad van eindvonnis de plaat te poetsen. Het zij gelukkig zo…! Vervolg van een geheel aan het tekstuele, bepaaldelijk niet uitgesloten. ‘Election times…, always happy times. Cheers!’.

– DGM. Voormalig directeur-generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en gedreven diplomaat Fred Boekstaaf, kwam in het weekeinde te overlijden. Boekstaaf heeft het land Suriname, op verschillend niveau gediend. Diplomatie won het uiteindelijk van onderwijszijden die Boekstaaf stevig op het talengebied had weten te ontwikkelen en te koesteren. Een muziekliefhebber, ‘all out’ een goed mens en voorbeeld voor velen…, ging veel te vroeg heen.

– CHINA/USAJAPAN. De Amerikaanse president Barack Obama, heeft de Chinese president en de Japanse minister-president voor staatsbezoeken uitgenodigd. De nationale veiligheidsadviseur van de USofA., Susan Rice, heeft nog geen data vrijgegeven voor respectieve ontmoetingen.

– DC/Amba. Welles/nietes een nieuwe districtscommissaris op de Paraanse bestuursstoel? Maar volgens Lackin, “welles” een nieuwe ambassadeur voor de post Nederland en de Post Jakarta. Zo vlak voor de verkiezingen? Continuïteiten van bestuur, vlak voor de cruciale electorale metingen met een mandaatloze regering aan het stuurvliegwiel? Bij ‘G..’ en in ‘SU’, is nog steeds van alles mogelijk.

– ‘Dyugu Dyugu’. In ieder geval wel bij onderdelen van het Korps Politie Suriname in Nickerie. Doekhie maakt daarover een heleboel ‘bombari’ en aangedreven stampij. De overkant nabij Springlands, luistert geamuseerd mee. De korpsleiding in Paramaribo heeft inmiddels afkeuren uitgesproken, over de wijze waarop de Nickeriaanse burgerij werd aangezet tot bepaald niet te verwelkomen demonstratie(-s).

– ‘Positioneringen’. Er is voor de verkiezing van 2015 nog geen stem uitgebracht, maar men wil op basis van vergankelijke en obsolete cijfers uit 2010 marktaandelen op kandidatenposten opeisen? Ook wil ‘de slimme’ het nadrukkelijker hebben, over ‘wel of niet’ aangebrachte of aan te brengen grondwetswijzigingen? Voor het laatste, is wel wat sympathie op te brengen en te cultiveren. Als het land er maar zienderogen beter van wordt.

– ‘Oom Leo’. ‘Uncle Leo Klinkers’, heeft middels ingezonden websartikel wederom gevraagd en misschien ook wel ongevraagd een ‘polderadviesje’ uitgebracht. Meer ter zake de bestuursnormen en waarden die aan vernieuwingen zouden moeten komen vast te kleven. ‘Uncle Leo’ verdween van het toneel, toen zijn aan-/voorgeschoven discipel Ameerali —in onbewaakt momentje— een amnestiepaskwil, geheel buitenrechtelijk en in ieder geval zonder ‘ambtelijke titulatuur’ ondertekende. Bij landelijke afwezigheid, van het staatshoofd…? Lijkt allemaal meer ‘op zaak’ die al meerderkeer, op het politieke en overheidstoneel of anderszins, blijkt te zijn langsgekomen: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/27474

– Oppositie. De oppositionele krachten die aardig zijn toegenomen in De Nationale Assemblee, dringen onverkort aan op ‘een start’ van de “algemene beschouwingen” met een “juister spreektijdverdeling” en dan de ultieme “begrotingsbehandeling”, zodat het staatsbudget —voor tenminste het houden van algemene en geheime verkiezingen— per ommegaand en ‘bij wet’ vrijkomt.

– De Telegraaf kopt: “Ballast wil arbitrage voor zaak in Suriname”. NIEUWEGEIN (AFN) -Ballast Nedam heeft een verzoek ingediend tot arbitrage van het International Court of Arbitration voor een schadeclaim van bijna 50 miljoen dollar (44 miljoen euro) bij Staatsolie Maatschappij Suriname. Dat maakte het bouwbedrijf maandag bekend. Link: Naar Ballast Nedam detailpagina. De claim werd in 2012 neergelegd bij Staatsolie Maatschappij Suriname in verband met vertragingen en verstoringen bij een olieproject in Suriname, waarvoor Ballast Nedam die cliënt verantwoordelijk houdt. Dit project werd succesvol afgerond in november 2013. Er werden gesprekken gevoerd door beide partijen over een schikking in het geschil, maar die hebben niks opgeleverd. Daarom wil Ballast Nedam nu arbitrage van het International Court of Arbitration. Voor meer over Ballast Nedam: http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ballast_nedam/23659169/__Ballast_wil_arbitrage_voor_zaak_in_Suriname__.html

– Wet. Middels een behandeling ‘Wet op de Loterijbelasting’, zou De Nationale Assemblee maandagmorgen meer dan een uur te laat aanvangen, met de formele vergadering die voor tien uur ‘voormiddag’, was uitgeschreven/geconvoceerd. De regering kwam echter pas na enige tijd, met het minimum van vier vertegenwoordigers, de zaal binnen. Waarbij de vicepresident werd onderscheiden, in dat illusoire gezelschap.

– Vrij personenverkeer. Een mensenrecht? De vrijspraak voor twee Arnhemse moslims vandaag is een streep door de rekening van het Openbaar Ministerie (OM). “Het OM probeert mensen tegen te houden, zodat ze niet naar het kalifaat afreizen, maar de rechter wil concrete bewijzen zien dat ze misdrijven gaan plegen of geweld gaan gebruiken”, zegt justitieredacteur Robert Bas. Het OM probeert potentiële Syriëgangers veroordeeld te krijgen voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. “Maar emigreren is niet strafbaar en het aanhangen van een ideologie ook niet”, zegt Bas. Mohamed el A., een van de twee moslims die vandaag werden vrijgesproken, verklaarde dat hij wel naar Syrië wilde afreizen, maar om hulp te verlenen. De ander, Hakim B., zei dat hij slechts zijn broer wilde bezoeken in Turkije. De twee werden opgepakt in Duitsland met onder meer camouflagekleding en bivakmutsen in hun auto. Ook hadden ze afscheidsbrieven achtergelaten.

– Seks vs. sexy. Kunnen een paar klojo’s, ‘Clinton copycats’ en onverbeterlijke megalomanen hier te lande die denken tot ‘de elite’ te mogen/kunnen gaan behoren, ook iets fundamenteels van leren. De wereldpers: ‘Deze week wordt de Franse ex-politicus Dominique Strauss-Kahn —vaker “DSK” genoemd— verhoord (…), door de rechtbank in Lille. Hij wordt verdacht van souteneurschap. Jarenlang zou DSK…, vrouwen hebben aangezet tot prostitutie. Uit het strafdossier doemt een wereld vol luxe op: chique hotelkamers, champagne en dure callgirls. De werkelijkheid is héél anders, zegt een van de betrokken vrouwen. De vrouwen ontmoetten hem op hotelkamers in Parijs, Brussel, New York en Washington DC. “Ik wist aanvankelijk niet dat ik betaald werd voor seks met DSK. Er werd alleen gezegd dat het een belangrijk iemand was en dat ik mijn mond erover moest houden…”, zegt een van de vrouwen in een televisieprogramma. Ze wil niet met haar echte naam genoemd worden, maar is bekend onder de naam Jade. ‘Anonymous in crime? Always!’. En dan sexy versus heiligschennis. ‘When ungly seeks beauty…?’. Het Angkor Wat-tempelcomplex in Cambodja heeft genoeg van alle naaktfoto’s die er worden gemaakt en daarom wordt de beveiliging opgeschroefd. Meer bewakers en speciale flyers moeten de komende tijd voorkomen dat toeristen in hun blootje op de foto gaan in het beroemde tempelcomplex. De afgelopen weken zijn verscheidene toeristen betrapt op het maken van naaktfoto’s. Eergisteren werden twee Amerikaanse zussen gearresteerd en het land uitgezet, omdat ze in een van de tempels hun broek lieten zakken en foto’s van elkaars achterwerk maakten. “Elo…,huuuuuuuh!”. Vorige week werden drie Franse toeristen het land uitgezet nadat ze hadden bekend, dat ze naaktfoto’s hadden genomen in een andere tempel op het complex. Het bedrijf, dat de beveiliging doet in de temples…, noemt de foto’s daden van ontheiliging. “Snap niet wat mensen ertoe drijft om dit te doen…”, zegt een woordvoerder. Het enige antwoord op het voormeldde: Men lijdt aan een acute vorm van identiteitscrisis en wenst andere waarden en normen te ontheiligen…” . Lustig tijdverdrijf. Ook hier in SU. Het ‘Werelderfgoedcomité van de Verenigde Naties’, vindt de foto’s intussen “weerzinwekkend”.

– ‘Mokum’. In Amsterdam zijn vrijdag drie mannen gearresteerd die zware vuurwapens en handgranaten in hun bezit hadden. De mannen werden op verschillende locaties aangehouden. Twee van hen hadden bij hun aanhouding gebruiksklare vuurwapens bij zich. De politie heeft huiszoeking gedaan en daarbij werden pistolen, machinegeweren, hagelgeweren en handgranaten gevonden. De politie zegt dat de arrestaties het resultaat zijn van een nieuw beleid. Vorig jaar is besloten, dat de focus naast het opsporen van zware criminelen, ook sterk komt te liggen op het verstoren van hun activiteiten. De opsporing ziet en ervaart een toenemend gebruik van automatische vuurwapens. Dat is voor veiligheidsdiensten zeer verontrustend. De aangehouden mannen zitten vast voor nader onderzoek.

Justitia Pietas Fides MMDCLXXXV

More
articles