3de Democratie Film Festival

Alleen al in Paramaribo verwacht de Amerikaanse ambassadeur, Jay Anania, naast andere bezoekers, ongeveer 3.900 op het 3de Democratie Film Festival met als thema ‘Democratie = Actieve Participatie’, dat door de ambassade wordt georganiseerd. Anania denkt dat er daarnaast nog eens 300 scholieren op het festival in Nickerie komen. Dat zei hij vrijdagavond bij de opening in de Eddy Wessels Gehoorzaal van het Cultureel Centrum Suriname (CCS). Gedurende het festival vertoont de ambassade films waarin aandacht wordt besteedt aan burgerparticipatie, de films laten het belang zien van actief burgerschap bij de instandhouding van de democratische waarden.
Scholieren van het Voortgezet Onderwijs voor Junioren (VOJ) en het Voortgezet Onderwijs voor Senioren (VOS), hebben met ingang van vrijdag jongstleden de hele maand februari elke vrijdagochtend de gelegenheid een andere film binnen het thema te bezoeken. Op 13, 20 en 27 februari zijn er in de avond openbare vertoningen voor een breder publiek.
Bij de opening van het festival, zei Anania als gastheer, dat democratie voor sommigen lijkt te beginnen en te eindigen met ‘het stemmen’. Hoewel stemmen als onderdeel van de verkiezingen heel belangrijk zijn, onderstreepte Anania het belang van actieve participatie in een democratisch bestel. In een toelichting spreekt hij van democratie als een collectieve inspanning van gekozen leiders en actief maatschappelijk betrokken burgers.
Het festival staat in het teken van de aankomende verkiezingen in Suriname. De in 1963 doodgeschoten Amerikaanse president, John F. Kennedy (JFK), citerend, zei Anania “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”, wellicht bedoeld als wake-up call voor Surinamers die na de verkiezingen nauwelijks, of helemaal geen, betrokkenheid meer tonen voor het beleid.
Het festival werd geopend met de vertoning van de film RFK.Dat verhaal speelt zich af in de nadagen van de dood van John F. Kennedy. Terwijl hij nog worstelt met het verlies van zijn broer John, identificeert Robert F. Kennedy (RFK), zichzelf langzaam maar zeker, als een zelfstandige politieke figuur. Zo ontwikkelt hij zich van een schaduwpersoon, namelijk ‘broer van de vermoorde president’, tot een nieuwe politicus met nieuwe dromen. Hij groeit uit tot presidentskandidaat bij de verkiezingen van 1968 in de hoop de Democratische Partij te redden. Zijn campagne komt goed aan en de steun onder de Amerikanen voor RFK wordt steeds breder, maar uiteindelijk wordt hij in het heetst van de strijd doodgeschoten.
De film schetst de lange geschiedenis van de Amerikaanse democratie, met zijn ups and downs. De film belicht enkele uitdagingen van de Amerikaanse politiek en onderschrijft de moed van sommige Amerikanen en leiders die er alles voor over hadden om hun dromen te verwezenlijken.

More
articles