DNA heeft nog 20 wetten voor de boeg

De Nationale Assemblee (DNA), heeft met nog maar iets meer dan drie maanden te gaan, zeker nog twintig wetten te behandelen en/of aan te nemen. Van vergaderen komt echter al maanden niet veel terecht. Oppositie en coalitie liggen veel te ver uit elkaar en nu de meerderheid ook nog bij de oppositie ligt, zijn de zaken alleen maar complexer geworden.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings- Simons, hoopt dat ze, ondanks de uitzichtloze situatie, toch alle parlementariërs zo ver krijgt om geordend te kunnen vergaderen. Simons zei deze week, in gesprek met De West, dat er reeds afspraken zijn gemaakt met de volksvertegenwoordigers. Of iedereen zich daaraan houdt, zal maandag blijken. Simons heeft namelijk voor maandag aanstaande een parlementsvergadering uitgeschreven om 10:00 uur.
Deze vergadering is een voorzetting van de reeds geplande vergadering van donderdag 22 januari die was verdaagd. Hoewel er grote onenigheid bestaat over de wetten die door Simons op de agenda worden opgebracht, vindt zij dat alle wetten die op de agenda staan, belangrijk zijn. Zij stelt wel dat de Advocatenwet en het Wetboek van Strafrecht meer prioriteit hebben.
“Mensen zijn heen en weer gaan lopen, dat is er de oorzaak van dat DNA nog niet kon vergaderen. Om een vergadering te houden, is quorum nodig, maar in de vergadering moet de voorzitter ook ondersteund worden door de vergadering, zodat het niet chaotisch wordt”, stelt de voorzitter. Die garantie van 26 leden moet er ook zijn, want dat pas kunnen de wetten voor de samenleving behandeld worden”, aldus Simons.

door Melissa Achthoven

More
articles