Ongeveer 44.000 voor verzekeringspasje

(foto: Johan de Randamie)

De eerste rechthebbenden zijn vandaag in aanmerking gekomen voor hun verzekeringspasje, in totaal gaat het om ongeveer 44.000 personen. “Er is besloten om eerst de rechthebbenden in de kustvlakte te registreren, omdat deze populatie omvangrijker is”, zegt de minister van Sociale Zaken, Alice Amafo. De registratie in de districten Commewijne, Nickerie, Para, Paramaribo, Saramacca en Wanica, heeft om die reden reeds plaatsgevonden, van de 60 wijkkantoren hebben al 47 kantoren hun registratie voldaan.

De minister zegt in haar toespraak dat met de intreding van deze wet het ministerie de personen die in bezit waren van een on- en minvermogenkaart heeft opgeroepen om zich opnieuw te laten registeren bij de wijkkantoren in de verschillende districten.
Met de inwerkingtreding van de Wet Nationale Basiszorgverzekering die op 9 oktober aangenomen is in De Nationale Assemblee (DNA), is iedereen ingezetene verplicht zich te verzekeren tegen de kosten van de basisvoorzieningen. Het gaat om vier groepen die geïdentificeerd zijn, te weten: werknemers, zelfstandigen, werklozen en arbeidsongeschikten. De minister merkte verder op dat ingezetenen met de Surinaamse nationaliteit in de leeftijdscategorie 0 tot en met 16 jaar en 60 jaar en ouder geen maandelijkse premie hoeven te betalen. Ook werklozen die kinderen hebben  die deel uitmaken van het huishouden, en personen met een chronische ziekte of personen die een geestelijke of lichamelijke beperking hebben, hoeven geen premie te betalen. In dit kader  heeft de screening van de eerste groep reeds plaatsgevonden en daarom werden vandaag  de eerste verzekeringspasjes verstrekt. “De screening en de verzekering van de overige groepen zal gefaseerd plaatsvinden”, zegt Amafo verder. De komende weken zullen meer mensen in aanmerking komen voor deze verzekeringspasjes.

door Melissa Achthoven

More
articles