Wereld kanker Dag 2015

Wereld Kanker Dag wordt elk jaar op 4 februari gehouden. Kanker is een ziekte die wereldwijd veel doden veroorzaakt. Volgens de WHO stierven in 2008 7,8 miljoen mensen aan kanker, dat is 13% van alle sterftegevallen wereldwijd. Het is één van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld en voornamelijk in arme landen. Dit meldt het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg middels een persbericht. Kanker kan iedereen treffen: oud en jong, rijk en arm, mannen, vrouwen, jongeren en kinderen. Er zijn meer dan 100 soorten kanker bekend, kanker kan elk lichaamsdeel aantasten. 70% van alle kankersterfgevallen komen voor in de ontwikkelingslanden. Wereldwijd zijn de vijf meest voorkomende vormen van kanker bij mannen: long-, maag-, lever-, dikke darm-, en slokdarmkanker, bij de vrouwen zijn dat: borst-, long-, maag-, dikke darm- en baarmoederhalskanker. Sommige vormen van kanker kunnen voorkomen worden: tabak gebruik veroorzaakt 22% van de kankersterfgevallen. Wereldwijd worden 20% van alle kankerziekten veroorzaakt door chronische infecties, zoals het Humaan Papilloma Virus (HPV) dat baarmoederhalskanker en het Hepatitis B Virus (HBV) dat leverkanker kan veroorzaken. Meer dan 30% van de kankerziekten kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl, of door immunisatie tegen kanker veroorzakende infecties (HPV, HBV). Immunisatie kan door middel van vaccinatie. Ook in Suriname veroorzaakt kanker vele doden. Kanker staat als belangrijkste doodsoorzaak in 2010 en 2011 op de tweede plaats na hart- en vaatziekten. In 2010 waren er 376 doden en in 2011 waren er 390 doden aan kanker. Kanker vertoont ook een stijging in ons land.
De meest voorkomende vormen van kanker zoals darm-, borstkanker en baarmoederhalskanker, zijn te genezen als ze vroegtijdig ontdekt en behandeld worden. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen tussen de 20 – 60 jaar, waarbij de groep vrouwen boven de 35 jaar het grootst is. De Stichting Lobi adviseert vrouwen om vanaf hun 20ste jaar elk jaar een uitstrijkje te laten maken.
We kunnen kanker voorkomen door een gezonde leefstijl op na te houden. Stop met roken, eet gezond, beweeg veel en matig je alcoholgebruik. Laat je vaccinerentegen HPV en HBV infecties.

More
articles