CBvS discrimineert districtsbewoners

De Centrale Bank van Suriname is overgegaan tot rechtstreekse verkoop van vreemde valuta aan consumenten. Wie buiten Paramaribo woont, moet helemaal naar het gebouw van CBvS gaan om deze valuta te kopen. Iemand uit Nickerie of Marowijne moet dus veel tijd en geld vrij maken om naar de stad af te reizen. Het officiële koersvoordeel wordt hierdoor teniet gedaan.

Geen vertrouwen in lokale banken?
Dat de CBvS ineens zelf vreemde valuta gaat verkopen, geeft aan, dat de CBvS niet in staat is goede afspraken te maken met lokale banken, of sterker nog, niet voldoende vertrouwen heeft in de Hakrinbank, DSB of een van de andere banken die landelijk vertegenwoordigd zijn met hun filialen. In Nickerie moet men bij een Cambio voor een Euro SRD 4.30 neertellen en voor een Amerikaanse dollar ligt de koers tegen SRD 3.70. Opvallend genoeg worden buiten op de display’s heel andere (gunstiger) koersen aangegeven, dan die men bij het loket moet betalen. Vaak staan bij het loket ook koersen aangegeven, die voor de consument in negatieve zin verschillen van die men van de kassamedewerkers vernomen worden.
Banken zitten met stapels aanvragen voor internationale overboekingen, maar al weken krijgen aanvragers van de medewerkers te horen “we hebben nog geen valuta binnengekregen, probeer morgenochtend nog een keer”. Voor lokale ondernemers die gelden moeten overmaken naar buitenlandse leveranciers, worden hiervan de dupe.

Toch Valutacrisis ?
Governor Hoefdraad van de CBvS beweert in alle toonaarden dat er geen valutacrisis is, maar de realiteit geeft toch een totaal ander beeld. Rechtstreekse verkoop lost het probleem van valutaschaarste echt niet op. Iemand die een overschot aan SRD’s heeft, zal om allerlei redenen via meerdere ‘wisselaars’ proberen, zoveel mogelijk valuta te cashen en die wellicht tegen een hogere koers weer op de vrije markt doorverkopen. Hierdoor ontstaat weer een aparte valutabusiness. Ik kan dit niet anders onderschrijven als een ‘blooper’ van de CBvS. De situatie van deviezentekort tijdens het militair bewind uit de jaren ’80 onder leiding van Desi Bouterse komt dan opnieuw in beeld.
Al langer dan een jaar heerst er een schaarste aan Amerikaanse dollars. Al maanden kan men ook geen Euro’s meer kopen tegen een officiële koers bij een gewone bank, alle valuta-interventies ten spijt. Banken adviseren thans ondernemers de valuta maar buiten te kopen om aan hun buitenlandse verplichtingen te voldoen. Hierdoor wordt 10-15% verlies geleden als gevolg van ongunstige wisselkoersen op de vrije markt. De ongunstige koersen leiden weer tot hogere SRD prijzen van diensten en producten, wat weer nieuwe storingen veroorzaakt in de economisch kringloop. Vorige week gaf een filiaalmedewerker van een grote bank in Nickerie aan een ondernemer te kennen, dat ze geen valuta mogen verkopen. Het vertrouwen in onze – een paar jaar geleden zo stabiele SRD – staat nu onder zware druk. Dit komt hard aan bij de gewone man, die elke keer steeds meer SRD’s moet neertellen voor dezelfde boodschappen. Het wordt de hoogste tijd dat de CBvS openheid van zaken geeft en als er echt niks aan de hand is, dan gewoon via netwerk van alle bestaande banken de bevolking cq ondernemers over het hele land gelijke kansen geeft om vreemde valuta te kopen.

Ingezonden: Ronald Fraser

More
articles