Cocaïnesmokkelaars Frans-Guyana

De rechtbank in Frans-Guyana heeft de afgelopen week een aantal cocaïnesmokkelaars veroordeeld. Tot deze smokkelaars behoorde een zekere Steven Vroom Marlon, die in Amsterdam woont en naar zeggen van het medium ‘France Guyane’ over een  dubbele nationaliteit beschikt, namelijk de Nederlandse en de Surinaamse. Zijn koffer bevatte 1,765 kilogram cocaïne, met een geschatte verkoopwaarde  van  74.140 euro. Ten overstaan van de justitie, zei de 45-jarige Suri-Nederlander dat hij niet wist dat de tas die aan hem in Suriname was verstrekt, drugs bevatte. In reactie op de vordering van 3 jaar gevangenisstraf, stelde de verdediging dat de contrabande onbewust was meegenomen in bagage afkomstig uit Dominica. Uiteindelijk werd de ‘muilezel’ conform de eis veroordeeld met daarbovenop een douaneboete van 8000 euro. Voorts hielden woensdag jongstleden de douanediensten van de Félix-Éboué Luchthaven vier mensen aan die naar de internationale luchthaven Parijs-Orly wilden vertrekken met cocaïne in hun bezit. Het betrof een transport van meer dan vier kilo. Vrijdag jongstleden werden de vier verdachten in de directe hoorzittingen berecht. Wilfred Pompea, een 26-jarige schipper op de Marowijnerivier, had zeven bolletjes van  235 gram cocaïne (ter waarde van naar schatting 12.900 euro) ingenomen. Aan de justitie verklaarde hij de cocaïnebolletjes van zijn sponsor in  Charbonnière te hebben ontvangen. Hij zou met deze snode daad 1500 euro verdienen. Een straf van 2 jaar werd geëist. “Hij is een jongeman die niet naar school is geweest, de situatie is moeilijk voor hem om een baan te vinden. Mensenhandelaars kunnen kwetsbare mensen  herkennen”, stelde zijn verdediging. In een ander geval viel de eveneens 26-jarige Firmin Soudatiok door de mand, toen in zijn lichaam 7 bolletjes van 380 gram cocaïne (ter waarde van naar schatting 18.600 euro) werden aangetroffen. Hem werd 3000 euro voor het transport aangeboden. Hij erkende dat het hem puur om het geld te doen is geweest. Tegenover hem werd een  straf van 2 jaar geëist. “Dit zijn jongeren die dromen van een ander leven. Mensenhan-delaars maken van die gelegenheid misbruik”, opperde zijn raadsvrouw. Beide drugscriminelen werden veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en 4000 euro boete. Tenslotte was er nog de 50-jarige Otlien Sim-son, woonachtig in Kourou. Zij is de moeder van zeven kinderen. In haar koffer ontdekten douaniers 1,6 kilogram cocaïne (ter waarde van naar schatting 70.140 euro). Ze hoopte om met het drugstransport 5000 euro binnen te halen, waarmee ze haar financiële problemen zou oplossen. Tegen haar werd een straf van 3 jaar, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, geëist.

More
articles