January 31, 2015


Justitia Pietas Fides MMDCLXXX


January 31, 2015

– ‘Oorzakelijk verband’. De oppositionele krachten hebben inderdaad de 08 December 1982 moorden, de slachting bij Moi Wana, de moord op Gooding, Apai en Deel en/of meer van die gruwelijkheden niet nodig om straks aan de staatsmacht te komen. Ook niet de zoon van Bouterse. Die heeft zichzelf voor de zoveelste maal in de nesten gewerkt. Nu internationaal. Het goed uitleggen van de amnestiepaskwil. De daaruit direct voortvloeiende rechteloosheid in het land. Het ontbreken van enige vorm aan veiligheid en de consequente verarming van het Surinaamse volk door aangedreven ontwaarding van de SRD, zijn en blijken elementen genoeg dan wel in voldoende mate aanwezig om de grootspraak van Ramon Abrahams het zwijgen op te leggen. ‘The man always speaks for himself. A very stupid attitude…’. Vervolgens en vanzelfsprekend de malafide gedragingen op het Ministerie van Openbare Werken en andere departementen uit het geheel te lichten. En dan de staatsmacht heel gewoon, via de stembus en niet door middel van bekender ‘coupologie’ grijpen. In Ricardo Panka heeft Abrahams inmiddels ‘een goede ziel’ terug te vinden, ter bevestiging van steviger ambtelijke en strafwaardige malversaties. In het bijzonder als deze de ‘wapenfeiten’ van de heer Pahlad binnen het te verwerpen gunningstelsel/-beleid in alle openbaarheid gooit dan wel spiernaakt etaleert. ‘How intelligent can ya be…?’. – Cauwna. Zowel Santokhi als Girjasing bevestigt stabiliteit en de terugkeer van eenheid in de VHP/V7 verhoudingen die men zich in Commewijne, naar de overwinning toe heeft gesteld. De VHP is niet de NDP, waar men bij laatste begint te schelden op partijleden die een andere mening naar voren wensten te brengen. – OKB/CHS. Beide lichamen die volgens de Wet en Kiesregelingen tijdig moeten worden ingesteld, voor het houden van Algemene Vrije en Geheime Verkiezingen voor de volksvertegenwoordigende lichamen, werden deze week aangevuld, versterkt en gepresenteerd. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en Centraal Hoofdstembureau, kunnen de voorbereidingen nu versneld aanvatten en uitvoeren. – Land van Dijk. Men was niet te spreken over het feit, dat de voorzitter van de Nationale Democratische Partij Suriname het weer liet afweten. Als troostprijs kreeg de wijkvergadering in plaats van de voorzitter te maken, met een buitenmatig opgewonden Abrahams en de wederhelft van Bouterse die voor zijn afwezigheid begrip vroeg. – US-dollars. Er lijkt een nog groter monetair probleem te zijn ontstaan, nu er een aantoonbare schaarste aan US-dollars op de valutamarkt heerst en ook wordt bevestigd. – Combé. De volksmarkt aan de Grote Combé laat weten dat de prijzen voor voedingswaren aanzienlijk zouden zijn teruggebracht. Een dagblad wil het goed voorbeeld afroepen. – Bedreiging. Het ziet er naar uit, dat de temperatuur in het land aardig en buitenproportioneel begint te stijgen. Bedreiging van ‘Jan en Alleman’, blijkt een dagelijkse bezigheid te zijn geworden. Komt er bijvoorbeeld een man uit Nederland’s middenstand, met een paar lumineuze ideeën in de koffer opdraven, de lokalen willen dan wegens de fragiele economische toestand in het land en een weinig valuta georiënteerde “mind” niet direct ‘ja en amen’ zeggen tegen wazigheid. Gaat de onverlaat onverwijld over tot ‘bedreiging’ van het lokale en meest respectabele vrouwvolk in onze republiek. Mag wel uitkijken, in en met zijn aangedreven hebdriften. – ‘Ongestraft. De wetenschapper Roy Bhikharie stelt zich de vraag hoe men ongestraft kan stelen. En hoe stelt men zich dan voor dat men ongestraft mag moorden? http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/01/31/ingezonden-hoe-kun-je-ongestraft-stelen/ – Omgaan. De Duitse oud-president Richard von Weizsäcker is overleden. Hij is 94 jaar geworden. De christen-democraat was tussen 1984 en 1994 president. Richard von Weizsäcker zal vooral worden herinnerd als de president die de Duitsers leerde omgaan met de donkere bladzijden uit hun Hitler-verleden. Kan men straks ook in Suriname iets van leren dan wel meepikken, bij het verwerken van 1980, het heden en daarna. – ‘Lost and found’. In Huissen is de auto gevonden van een man die al ruim zestien jaar wordt vermist. De auto is aangetroffen in het water bij de Gelderse stad. De eigenaar van de auto, Jos Mahler uit Doornenburg, verdween in november 1998 met drie vrienden na een avondje stappen in Arnhem. De vier zijn nooit teruggezien. De politie vermoedt dat de stoffelijke overschotten van het viertal in de auto zitten, maar onderzoek moet dat nog uitwijzen. De auto is vanmiddag uit het water getakeld. De andere inzittenden waren een Poolse vrouw en twee Poolse mannen. De politie kreeg een tip van de stichting Signi Zoekhonden. Die stuitte per toeval op het vermiste voertuig bij een zoekactie in een andere zaak. Volgens een mediabedrijf zou het om een blauwe datsun gaan. – Winning machine. Serena Williams heeft voor de zesde keer de Australian Open op haar naam geschreven. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg de als tweede geplaatste Russin Maria Sharapova, viervoudig finaliste in Melbourne en winnares in 2008, met 6-3, 7-6 (5). – Grapje. Wie in bepaalde gemeenten van Nederland rondloopt met een koeltas, kan worden aangehouden. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van bijvoorbeeld Haarlem, is een verbod op deze tassen opgenomen omdat ze populair zijn bij winkeldieven. De isolatielaag in de tas voorkomt, dat het alarm afgaat van detectiepoortjes. – Podemos. Tienduizenden Spanjaarden zijn zaterdag in het centrum van Madrid de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de linkse protestbeweging Podemos (‘wij kunnen’). De betogers schreeuwden leuzen als ‘Yes we can’ en ‘tik tak tik tak’, waarmee zij wilden duidelijk maken, dat het laatste uur heeft geslagen voor de politieke machthebbers. De jonge beweging, een jaar geleden opgericht, wil een einde aan de bezuinigingspolitiek in Spanje. Podemos steunde de campagne van de linkse partijencoalitie Syriza van Alexis Tsipras in Griekenland, die zich ook verzet tegen bezuinigingen. Podemos won in mei vijf zetels in het Europese Parlement en gaat aan kop in de peilingen voor de lokale, regionale en parlementsverkiezingen dit jaar. “Mondje, yes we can tooooo, in SU…”. – Spelen met vuur. De Duitse eurocommissaris Günter Oettinger verwijt de nieuwe Griekse regering dat zij “…brutaal en schaamteloos…” tekeergaat. Hij zegt tijdens een bijeenkomst van de christendemocratische CDU, dat de regering van Alexis Tsipras zich aan zijn verplichtingen tegenover de EU moet houden. “Het kan niet zo zijn dat Brussel een regering beter behandelt, omdat die brutaal en schaamteloos optreedt…”, zegt hij. De eurocommissaris noemt de manier waarop de Griekse regering met de Europese instellingen omgaat “…uniek…”. Wie zo’n toon aanslaat en nieuwe vijandbeelden opbouwt, zoals de regering van Alexis Tsipras, wakkert haat en wanhoop aan, meent Oettinger. Hij benadrukt dat Tsipras vriendelijk doet tegen Rusland en tegelijk allerlei lelijks zegt, tegen Brussel en de Duitse regering. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft uitgesloten, dat de schuld van Griekenland volledig wordt afgeschreven, zegt ze intussen tegen Duitse media. Banken en schuldeisers zijn Griekenland volgens haar eerder al tegemoet gekomen, door miljarden aan schuld kwijt te schelden. Merkel wil dat Griekenland bij de eurozone blijft. Justitia Pietas Fides MMDCLXXX

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249