Seminar afschaffing doodstraf

In de week van 02 februari zal de Stichting Juridische Samenwerking Suriname Nederland (SJSSN) met financiële ondersteuning van de Europese Unie en de British High Commission, een tweetal seminars en een workshop houden over het thema `Afschaffing van de doodstraf in Suriname.’ In de ontwerpwet Wijziging van het Wetboek van Strafrecht komt de doodstraf niet meer voor. Tijdens de seminars en de workshop zal daarom de vraag centraal staan of het van belang is dat Suriname ook internationaal positie inneemt door het Tweede Facultatieve Protocol bij het Internationaal Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten gericht op de afschaffing van de doodstraf, te ratificeren.
De seminars en de workshop zullen inhoudelijk worden geleid door professor Marc Bossuyt, topdeskundige op het gebied van mensenrechten. Als auteur is hij betrokken geweest bij het Tweede Facultatieve Protocol bij het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (1984-1989). Dit protocol heeft betrekking op afschaffing van de doodstraf en is nog niet door Suriname geratificeerd.
Het eerste seminar wordt op 3 februari gehouden en is bedoeld als platform voor debat over het ratificeren van dit protocol tussen vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder religieuze organisaties, vrouwenorganisaties, jongerenorganisaties en mensenrechtenorganisaties alsook vertegenwoordigers van de advocatuur en de rechterlijke macht.
De workshop, specifiek voor wetgevingsjuristen, is gericht op de gedachtewisseling over en het treffen van voorbereidingen om het wetstechnisch mogelijk te maken dat de doodstraf in Suriname wordt afgeschaft en het proces tot ratificering van het protocol desgewenst in gang te zetten.
Tijdens het tweede en tevens laatste seminar, dat op 06 februari zal worden gehouden, staat het debat over ratificatie van het protocol tussen verschillende politieke vertegenwoordigers uit De Nationale Assemblée en vertegenwoordigers van overheidsorganen, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Justitie en Politie en de Staatsraad centraal.

More
articles