January 27, 2015


Waarvoor dient remvloeistof


January 27, 2015

Remvloeistof is essentieel voor de goede werking van het hydraulisch remsysteem, een van de meest cruciale onderdelen van elke wagen. De remvloeistof zorgt voor het overbrengen van de remkracht naar de wielen. Zelfs als uw remblokken, -schoenen, -schijven en -trommels, tip-top in orde zijn, zal uw wagen niet altijd optimaal remmen als de remvloeistof niet in een goede staat verkeert. Dit is zo wanneer u veelvuldig moet remmen tijdens een afdaling, en de remmen extra warm worden. REMSLIJTAGE Zoals alle onderdelen van uw auto, zijn ook de verschillende onderdelen van het remsysteem onderhevig aan slijtage. Dat geldt bovendien ook voor de remvloeistof. Die vloeistof houdt vocht vast dat bij te hoge temperaturen verdampt. Op die manier ontstaan luchtbellen in de remvloeistof. Daarom raden alle experts aan om uw remsysteem regelmatig te laten controleren, en om uw remvloeistof minstens om de twee jaar volledig te laten verversen. Om een goede werking te garanderen, moet het kookpunt van de remvloeistof optimaal zijn. brake fluid reservoirWAT U ZELF KUNT DOEN Het peil van uw remvloeistof controleren of bijvullen, dat kunt u misschien zelf nog wel. Maar om een goede werking te garanderen, moet het kookpunt van de remvloeistof optimaal zijn. Het is ook veiliger om uw monteur regelmatig een controle te laten uitvoeren. Remvloeistof is immers een heel agressief product. Het kan de lak van uw auto ernstig beschadigen. TE ONTHOUDEN … Remvloeistof moet elke 2 à 4 jaar vervangen worden. Het is ook nuttig te weten welke soort vloeistof uw wagen bevat, zodat altijd hetzelfde middel wordt gebruikt. Het vervangen van de remvloeistof gebeurt altijd als laatste stap in de controle van het remsysteem.   Wat zijn de symptomen van een slechte remwerking? Een aantal symptomen kunnen erop wijzen dat er een probleem is met de remmen van uw wagen: u moet heel hard duwen op uw rempedaal, het verklikkerlampje van de remmen op het dashboard licht op, uw wagen trekt schuin tijdens het remmen, uw rempedaal is makkelijk in te drukken en geeft te weinig weerstand, het remvloeistofpeil staat te laag, de remmen werken onvoldoende nauwkeurig, de auto trilt tijdens het remmen. disc brakesWelke onderdelen van het remsysteem verslijten het snelst? De remblokken en de remschijven: wanneer die versleten zijn, verlengt de remafstand. Ons advies: laat de door de constructeur voorgeschreven diktes tijdig controleren. Te dunne remschijven raken sneller oververhit, waardoor spanningen, schade en zelfs breuken kunnen ontstaan. De trommelremmen: sommige personenwagens zijn nog uitgerust met trommelremmen in plaats van remblokken en remschijven. Ook voor dit type reminstallatie is een regelmatig nazicht en onderhoud onmisbaar.