Justitia Pietas Fides MMDCLXXVI

– Baas. Wie is de baas in SU. Zijn dat de verenigingen/associaties van de nieuwe Chinezen, de ambassadeur van de volksrepubliek China of is de traditionele bevolking van ons land, nog steeds de baas? In ieder geval, protesteert het totale Surinaamse bedrijfsleven opnieuw tegen allerhande, ook nog op etnische basis geschoeide vrije dagen. Het bedrijfsleven zal moeten tonen ballen te hebben en deze gang van zaken van zich af te schudden en op 19 en 25 Februari 2015 de deuren van hun bedrijven gewoon open te doen om de fragiele economie, draaiende te houden. Er zullen al genoeg arbeidsproductieve dagen verloren gaan, door ‘verloven buiten bezwaar’ in verband met de verkiezingen en de te voeren propaganda. Donderdag 19 Februari ‘vrij’? Betekent dat men ook ‘slimmig’ de vrijdag als verlof opneemt. Woensdag 25 Februari ‘vrij’, om een transnationaal bekend/erkend misdrijf te kunnen vieren? Betekent een week door midden gehakt, met voor of daarna vrije dagen op te nemen. Zodat er een koppeling van vier of vijf ‘luie dagen’ wordt bereikt. Wat een land!

– Vrijheid. De mens heeft alle vrijheid in Suriname om invulling te geven aan zijn leven. Als een vakbondsman in de politiek zaken wil bereiken voor de werkende klasse, mag ook dat vanaf het socialisme werd uitgevonden/-gedokterd en er stemrecht voor een ieder verantwoor-delijkheiddragende werd ingevoerd. ‘Hoogie’s law!’. In Suriname werd onder andere de SPA als zodanig, na wat eerdere voorspelen, opgericht door mannen en vrouwen uit de arbeidersklassen. Als een goed geschoolde mediawerker ook partijpolitiek actief wil zijn/worden, mag dat gedurfde in SU dus ook z’n beslag hebben! Zolang de werkgever daar contractueel of volgens arbeidsovereenkomst(-en) geen nadeel van ondervindt. Niemand kan ‘de vrije Surinamer’, op dat vlak echter de les komen (voor-)lezen of de pas afsnijden. Vooral niet degene die omhoog zijn gevallen/geparachuteerd, zonder een noemenswaardige en/of geïnstitutionaliseerde vooropleiding te hebben gevolgd, genoten dan wel afgerond. Hardeo Ramadin heeft meer dan gelijk. Teveel beunhazen die het verschil tussen Goebbelsiaanse misdaadnaderingen en vervaagde overheidspropagandastunts niet willen onderkennen. Gladiolen die zich ‘voorlichter’ noemen of ‘hypocrieten’, welk volksdeel zich genoegzaam aangedreven weet op te dringen. Daarnaast ook financieel in handen wisten te vallen van een vigerend en opleidingbehoeftige VP. Toentertijd zich ook nog haastten en weinig ordentelijk klaarstoomden om de politieke fantastillusionist Chávez te omhelzen en met een warmer tweesporige ‘puntbrassa’ vast te nagelen ten overstaan van…? Ach, laat zich ook wel raden. Let op Suriname…, zelfproclamatie, zelfbevrediging en absurdistisch aandoend verraad, durven genoegzaam elkanders wegen wederom te kruisen. Of was het eigenlijk kruisigen? ‘For the love of…?’. Yes!

– Koeterwaals. “Misschien twijfelt men in mij?”. Of was het toch wel: “Misschien twijfelt men aan mij…?”. En dan is het nog niet helemaal zuiver. “Misschien twijfelt men aan mijn mobi-lisatievermogens…”. Misschien bedoelde Kensenhuis dat allemaal. Het semantische aan verschil van/in bovenstaande ‘zinnen’, kan bij elke leek enig electorale verwarring oproepen/-leveren.

– ‘Reversing crime’. Is het taalarmoede of weer geheel wat anders? “Together we will turn back crime…”, zegt de illusoire linguïst van MinJusPol? Of was het “United we will reverse crime…”, dan wel: “Together we will reverse/diminish crime…”?. ‘Pick yr choice’.

– Lackin. Wat gaat Winston Lackin eigenlijk in Nederland doen? Over diasporarelaties pra-ten? Gaat het om de invulling van nog ver afstaande wenselijkheden en behoeften? Wat heeft Lackin nog aan te vullen of uit te leggen, wat anderen al eerder kraakhelder neerzetten? Of is het een bezoek met meerder en onzichtbaar gemaakte doelstellingen. Misschien wil Lackin via de openstaande achterdeur, toch nog eens even met Koenders bomen. De tijd zal ook dat wel weer leren. Maar diasporaconvent, opgelijnd door Redan van de ambassade in Den Haag en met het oog op verbeterde verhoudingen? Houd dan toch maar op! Zolang Suriname met een veroordeelde Desi Bouterse en daarnaast vigerend staatshoofd zit…, hoewel strikt gescheiden in ‘conflict modules’ van het justitiële, zal politieke instabiliteit tussen Paramaribo en Den Haag blijken voort te willen leven. Echter niet als er een totale ommezwaai komt in het bestuurlijke en wel na de verkiezingen van 25 Mei 2015. Daarvoor is een “non NDP-signatuur” gewenst. Want met ‘paarse kortzichtigheid’ vasthouden aan een amnestiepaskwil, nu ook nog bij het VN Internationaal Strafhof voor beoordeling ingediend, komt men geen milli-meter verder in welke substantiële en moreelhoogstaande relatie (…), ooit eens met ons land aangevangen, inmiddels gehad dan wel door stupiditeiten vergankelijk en sterfelijk gemaakt.

– RIP. Op vrijdagmiddag aanstaande, zal de ondernemer Paul Tjin A Djie aan de schoot der aarde worden toevertrouwd. Hij kwam na kortstondig ervaren ziekte, in de Verenigde Staten van Amerika te overlijden.

– Belastend. Een politieambtenaar heeft ten overstaan van de strafrechter belastende verkla-ringen afgelegd, ter zake gerichter vervolging en uiteindelijke dagvaarding van berucht ge-raakte grootondernemer E.T.

– Jawel. De Verenigde Hervormingspartij (VHP), mag zich overwegende Artikel 214 – Burgerlijke Rechtsvordering voegen in het gerechtelijk proces, dat Desi Bouterse wenst te voeren tegen VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Dat heeft de ‘rechter in civiel’, op de dinsdag 27 Januari 2015 besloten.

– Cocaïnegolf. Zowel in Suriname als in Nederland lijkt een cocaïnetsunami te zijn doorgebroken. Waar komt dat spul vandaan en wie zijn de grote bazen die dit kunnen financieren? Of hebben die zich net als de marktsegmenten van droga onzichtbaar en dus virtueel onaantastbaar gemaakt? 25 Mei 2015.

– Franse slag en ‘kas moni’. De bazen van Air France en KLM onderhandelen op dit moment met elkaar over de zeggenschap van de kasgelden. Volgens verschillende bronnen is de spanning in de directie van de luchtvaartmaatschappijen groot. Air France wil dat het geld van KLM beheerd wordt vanuit Parijs, vanuit de gemeenschappelijke holding. De directeur van KLM, Pieter Elbers, verzet zich hiertegen en wil zelf kunnen beschikken over het geld dat KLM verdient. Alexandre Juniac, de baas van Air France, is nu op het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen om een oplossing te vinden. Het is de bedoeling dat ze er vandaag of morgen nog uitkomen. In ieder geval voor 02 februari, dan staat een belangrijk overleg gepland met de raad van commissarissen. KLM bevestigt dat de topmannen ‘dinsdag overleggen in Amstelveen’, maar wil verder niet reageren. Een direct gevolg van het verlies aan zeggenschap is dat het leasen van vliegtuigen duurder kan worden. Als KLM minder geld in kas heeft, maken de leasemaatschappijen de voorwaarden om te leasen strenger, zo legt een ana-list uit. KLM wil op korte termijn twee Dreamliners en twee Boeings 777 verwerven. Dat zou aanzienlijk duurder worden, als de KLM de zeggenschap verliest over de kas. De Tweede Kamer heeft een debat aangevraagd met staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van In-frastructuur over de financiële zelfstandigheid van de KLM. Dat vindt woensdagmorgen plaats. De luchtvaartwoordvoerder van de VVD, Ton Elias, vindt dat de staatssecretaris zich harder moet maken voor de financiële onafhankelijkheid van KLM. Zij kan overname van de kasgelden niet tegenhouden, omdat de Nederlandse Staat maar een belang van drie procent heeft in Air France-KLM Groep. Wel heeft Mansveld aan de Kamer geschreven dat KLM “…voldoende zelfstandig moet blijven binnen de moedermaatschappij…”. ‘Nauwelijks onderbouwing’. De ondernemingsraad van KLM sprak zich vorige week al zeer kritisch uit over de plannen van de holding om de zogeheten overtollige Nederlandse kasgelden van 1 miljard Euro, over te nemen. “Er is nauwelijks een onderbouwing van deze plannen, derhalve concludeer ik dat het afromen van de kas niet bijdraagt aan de verbetering van de financiële positie van AirFrance-KLM…”, aldus Hanjo Redel, de voorzitter van de ondernemingsraad. Verschillende vakbonden, zoals Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), de Unie en de FNV werken aan een gemeenschappelijke reactie op de plannen met de ‘kasgelden’. Maar ze wachten wel eerst het beraad in Amstelveen af. (NOS.nl).

– “Uber over de kop?”. Zo’n dertig Rotterdamse taxichauffeurs zijn gestopt met rijden voor Uber. Dat zegt een chauffeur die optreedt als woordvoerder namens de groep. De reden is dat Uber niet wil stoppen met de goedkope Ubervariant ‘UberPOP’. De chauffeurs beschouwen UberPOP als oneerlijke concurrentie. De rechter en de overheid zien UberPOP, als een illegale snordersdienst. Via UberPOP rijden particulieren zonder een vergunning klanten rond voor de helft van de prijs van een gewone taxi. Uber heeft een week de tijd gekregen, maar gaat er gewoon mee door. Dus hebben de Uber-taxichauffeurs de Uber-telefoons ingeleverd. De chauffeurs boden de dienst UberBlack aan. Een UberBlack-rit kost ongeveer evenveel als een taxirit en wordt uitgevoerd door chauffeurs met een vergunning. Volgens Baker zijn de gestopte chauffeurs aangesloten bij verschillende taxicentrales in Rotterdam, zoals de Rotterdamse Taxicentrale, Stads Taxi Rotterdam en Maasstad Taxicentrale. De chauffeurs stappen over op een andere taxi-app: “Taxify”. Die vraagt een commissie van maximaal 1,50 Euro per rit. Uber vraagt meestal 20 procent per rit.

– Fidel. Ja…, het is moeilijk wennen. Fidel Castro ondersteunt de pogingen, betere betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten van Amerika te ontwikkelen. De hoogbejaarde Castro verklaarde echter, toch nog wel wantrouwend te zijn. Goed recht van een man die gewend was, alles naar eigen hand te mogen en kunnen zetten. Aan alles komt zo wel een einde. Ook met vergelijkbare fenomenen die dachten, dat Suriname in eigendom was overgenomen. Je kunt je danig vergissen, bro…!

Justitia Pietas Fides MMDCLXXVI

More
articles