Kindermishandeling in Suriname

Surinaamse kinderen worden ten opzichte van de meeste van hun buitenlandse leeftijdgenoten, bovenmatig blootgesteld aan mishandeling. Ons land kent daarenboven een hoog percentage van kinderen die een extreme mate van fysieke en psychologische agressie te verduren hebben. Dit werd vandaag door diverse sprekers onderkend tijdens de studiedag die de Stichting Weid Mijn Lammeren met medewerking van het Korps Politie Suriname hield, waarbij werd ingegaan op diverse aspecten van kindermishandeling en (seksueel) misbruik en er tevens op interactieve wijze ( vragenrondes, toneel, gespreksgroepen) kennisoverdracht plaatsvond. De stichting brengt onder de aandacht dat de ervaring leert dat kindermishandeling (waaronder ook verwaarlozing) alsook kindermisbruik, voorkomen in alle lagen en groepen van elke samenleving. Kinderen zijn vanwege hun gebrekkige woordenschat en kwetsbare afhankelijkheid, vaak weerloze slachtoffers. Het is daarom van groot belang dat betrokken volwassenen, zoals leerkrachten, kinderwerkers en crècheleidsters, opmerkzaam zijn en signalen weten op te vangen, zodat eventuele hulpverlening op tijd wordt geboden. Het is van cruciaal belang dat we samen proberen te voorkomen dat kinderen in ons land worden mishandeld of verwaarloosd.  “Want mishandeling gebeurt nog veel te vaak.

(Foto: Regilio Derby)
Vandaag heeft de Stichting Weid Mijn Lammeren, met medewerking van het Korps Politie Suriname, een studiedag gehouden, waarbij is ingegaan op diverse aspecten van kindermishandeling en (seksueel) misbruik. Op interactieve wijze ( vragenrondes, toneel, gespreksgroepen) vond kennisoverdracht plaats.

Denk bijvoorbeeld aan het recente vermoedelijke geval van  het 2-jarig jongetje in Commewijne dat zodanig werd mishandeld dat hij kwam te overlijden”, wordt beklemtoond. In het in september vorig jaar uitgekomen rapport ‘Hidden in plain sight: A statistical analysis of violence against children’ van het United Nations Children’s Fund (UNICEF), werd in een groot aantal tabellen waarin de cijfers over lijfstraffen aan kinderen, seksueel misbruik van kinderen en perceptie van kindermishandeling zijn verwerkt, aan ons land een toppositie toebedeeld. Erg schrijnend is de constatering dat 87% van onze kinderen tussen 2 en 4 jaar, 87% van de kinderen tussen 5 en 9 jaar en 85% van de kinderen tussen 10 en 14 jaar deze vorm van agressie in de afgelopen maand hebben meegemaakt. Een groot aantal kinderen wordt geconfronteerd met geweld, uitbuiting en misbruik op scholen, thuis of in instituten, hetgeen gestaafd wordt door het UNICEF. Thuis ondervindt 86% van de kinderen enige vorm van gewelddadige discipline, 60% fysieke straffen en voor wat betreft psychologische agressie, 82%. De kinderen worden voorts ook blootgesteld aan geweld van hun leeftijdsgenoten. Ruim 26% van de scholieren wordt gepest en 21% heeft te maken met ruzies, die in fysiek geweld uitmonden. Door het UNICEF wordt voorts expliciet aangetekend, dat relatief veel Surinamers een afwijkende attitude hebben voor wat betreft geweld tegen kinderen en het zogeheten ‘wifebeating’. Van de Surinaamse meisjes en vrouwen tussen 15 en 49 jaar acht 13% dit fenomeen in bepaalde situaties rechtvaardig en ziet eveneens 13% van de Surinaamse volwassenen fysieke lijfstraffen als een noodzakelijk kwaad. UNICEF bericht dat volwassenen met een lage economische status eerder te vinden zijn voor dergelijke lijfstraffen dan hun rijkere collega’s. “Evenals in Albanië, geloven veel Surinaamse respondenten uit de armste laag van de bevolking in de noodzaak van het fysiek straffen. Volwassenen uit het armste vijfde deel in Suriname zijn drie keer eerder dan volwassen uit het rijkste vijfde deel geneigd te zeggen dat fysieke straf noodzakelijk is voor het opvoeden van kinderen”, wordt gerapporteerd.

More
articles