Olieprijs stijgt na dood Saudische koning

Het overlijden van de koning van Saudi-Arabië zorgde vanmorgen voor een stijging van de olieprijs. Beleggers speculeren mogelijk op een verandering van het beleid in de grootste olieproducent binnen oliekartel OPEC. Saudi-Arabië was eind vorig jaar de drijvende kracht achter het besluit binnen de OPEC om de olieproductie ondanks de dalende prijs voorlopig niet te verlagen. Na dat besluit ging de olieprijs nog verder omlaag. De prijs van een vat Brent, de graadmeter voor olie uit het Midden-Oosten en Europa, steeg vrijdagochtend met ruim 2 procent naar 49,65 dollar. Amerikaanse olie werd ook 2 procent duurder en kostte 47,23 dollar per vat. De prijzen staan daarmee overigens nog altijd min of meer op de laagste niveaus sinds begin 2009.

Koers
De nieuwe Saudische koning Salman bin Abdul Aziz houdt dezelfde koers aan als zijn voorgangers, zei hij vandaag in een toespraak tot de natie. Salman stelt zijn zoon Mohammed bin Salman aan als minister van Defensie. Koning Abdullah wordt vrijdag in een eenvoudig graf begraven.

ANP

More
articles