‘NO SHOW’ voor Girjasing (VHP) bij G7-meeting

VHP-parlementariër Shailendra Girjasing (Commewijne), wil morgen zijn ontevredenheid over de gang van zaken demonstreren door weg te blijven bij de langverwachte eerste massameeting van G7, de uit zeven partijen bestaande combinatie, die bij de verkiezingen van 25 mei aanstaande de NDP-coalitie van president Desiré Bouterse uit het zadel wil wippen. Girjasing protesteert tegen de broederlijke gift van PL aan de KTPI door op de G7-kandidatenlijst van Commewijne de eigen eerste plek toe te kennen aan de KTPI en zelf de 4e tevens laatste, positie in te nemen. De VHP-topper heeft zijn aanhang in het district opgeroepen zijn voorbeeld op te volgen en morgen niet naar het VHP-centrum De Olifant in Paramaribo af te reizen. Maar hij laat uiteindelijk de keuze over aan elke VHP’er: ‘U bent uiteraard vrij om zelf te bepalen of u er wel naar toe gaat. Het wordt tijd dat wij onze stem laten horen. Namens grote delen van de VHP-Commewijne, VHP-DNA lid S.H.M. Girjasing’, aldus Girjasing in een broadcast sms’je aan zijn aanhangers.

“Wij van de VHP-Commewijne, stellen voor dat PL de lijst trekt, dat de VHP op de 2e plaats komt, de NPS op de 3e en de KTPI op de 4e. Uit protest hebben wij daarom besloten NIET naar de massameeting van zaterdag 24 januari a.s te gaan”, aldus Girjasing. Dat is overigens ook de uitkomst van de onderhandelingen tussen de samenwerkende partijen: 1. PL, 2. VHP, 3. NPS, 4. KTPI.
PL-voorman Paul Somohardjo, heeft ondertussen laten weten niet onder de indruk te zijn van het protest van Girjasing. Ten eerste zou het onderhandelen over de posities in Commewijne al achter de rug zijn. Ten tweede vindt Somohardjo dat zijn partij het recht heeft om, in het belang van de samenhang in het blok, haar positie aan een partner af te staan. De PL heeft overigens ook in Para een plek afgestaan aan de BEP. Hij voegt eraan toe dat ook andere partijen onderling afspraken hebben en verwijst in dat kader naar de coöperatie tussen de NPS en PVF.

Maar Girjasing blijft erbij dat de PL terug moet naar de eerste plaats. Hij vindt dat de KTPI als veel kleinere partij niet de nummer 1 positie in de schoot kan worden geworpen. Girjasing
is bang dat de partij van Somohardjo een campagne zal voeren op voorkeurstemmen voor de PL-kandidaat op nummer 4. Gelet op de PL-aanhang in het district, zou die kandidaat op die manier zeker binnenkomen. De overschotten aan stemmen worden, volgens het huidig systeem, toegevoegd bij de nummer 1, in dit geval de KTPI-kandidaat die op plaats 4 bijna niet zou binnenkomen. Maar bij een optelling van de disciplinaire stemmen van de combinatie op de lijsttrekker en de extra’s aan voorkeurstemmen van de nummer 4, kan ook de KTPI-kandidaat bijna zeker binnenkomen. Op die manier wordt het een zware klus voor de nummer 2, die is toegekend aan de VHP en waarop Girjasing namens die partij alle aanspraak op maakt. De betoger vindt de komende verkiezing te belangrijk om dit soort spelletjes nog te spelen. Somohardjo vindt dat er geen reden is voor paniek, omdat de G7 sterk genoeg zou zijn voor drie zetels in het distrit.

DEEL VHP-COMMEWIJNE TOCH NAAR OLIFANT

Terwijl de VHP-topper en –parlementariër, zijn aanhang in Commewijne oproept om de massameeting van de G7 morgen te boycotten door weg te blijven, is de jongerenvleugel van de partij in het district drukdoende met een mobilisatiecampagne. Er worden bussen ingezet voor het transport van VHP-aanhangers van en naar de massameeting morgen in het VHP-centrum De Olifant in Paramaribo. Djiradj Soekai, voorzitter van VHP-Commewijne, heeft een voorname rol in de mobilisatie van zijn partijgenoten in het district. Soekai zegt vertrouwen te hebben in de besluiten van de partijleiding en gelooft dat veel partijleden en –sympathisanten in Commewijne, de vergadering wel zullen bijwonen. Over de posities op de lijst, denkt ook Soekai dat de PL terug moet naar de nummer 1 positie, omdat dat de plek is voor de grootste partij in elk district.

More
articles