LVV verstrekt gratis ureum aan padieboeren

Padieboeren van Nickerie, kunnen sedert maandag terecht bij het kantoor van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan de Hendriktstraat te Nieuw-Nickerie voor het afhalen van een verstrekbon. Daarop staat aangegeven voor hoeveel zakken kunstmest zij in aanmerking komen. Na de verstrekbon in ontvangst te hebben genomen, kunnen zij zich begeven naar het bedrijf van de ondernemer, Jibodh, aan de Fredericiweg om de kunstmest af te halen. Het ureum is opgeslagen in een loods van de ondernemer.
Nadat de afgelopen twee weken het district Sarama-cca is afgerond, is dit weekend de partij NPK-mest af-geleverd in Nickerie. De verstrekking van deze meststoffen, die gratis aan de boeren wordt verstrekt, is een uitvloeisel van het ak-koord dat in september 2014 werd gesloten tussen het mi-nisterie van LVV en een af-vaardiging van boerenorganisaties. Dit vanwege de la-ge opkoopprijs van de padie in het najaarsseizoen. De re-gering was na enkele protestmarsen van de padieboeren in Nickerie, waarbij er een zelfs uit de hand was ge-lopen, akkoord gegaan de boeren een tegemoetkoming van srd 480 per hectare te geven. Aangezien dit bedrag niet voldoende was om het verschil van de opkoopprijs, die lag tussen srd 50 en srd 55, en de volgens de boeren gecalculeerde kostprijs van srd 73 te dekken, werd door de SPBA het verzoek gedaan om de boeren ook een zak fosfor en twee zakken kunstmest te geven voor de eerste bemesting van de najaarsinzaai. De regering willigde dit verzoek in en de toezegging werd gedaan dat er op termijn ook meststoffen zouden worden verstrekt. Ook deze belofte is nu door LVV ingelost.
Volgens de LVV-coördinator regio west, Guido van der Kooye, zullen meer dan 1500 grote en kleine boeren in aanmerking komen voor de meststoffen.De meststoffen die nu verstrekt worden, bevatten volgens van der Kooye meer voedingsdelen voor de bodem dan de ureum die doorgaans gebruikt wordt in de sector: “NPK bevat niet alleen stikstof als ureum, maar ook fosfaat en kalium en zorgt ervoor dat uitgeputte gronden weer goed gebruikt kunnen worden, met als resultaat een hogere opbrengst.” Vanwege de beschikbare middelen is besloten dat de meststoffen op basis van 1 zak per hectare worden verstrekt, waar er sprake is van geen volle hectares wordt de hoeveelheid naar beneden afgerond.

More
articles