January 20, 2015


Symptomen van versleten schokdempers


January 20, 2015

Zoals bij de banden is er geen waarschuwingslampje op het dashboard om u te vertellen over een defect in de schokdempers. Erger nog: aangezien de slijtage geleidelijk voortschrijdt, went u onbewust aan de veranderingen in het weggedrag van uw wagen, tot de dag dat uw veiligheid in gevaar komt. Enkele duidelijke symptomen van slijtage: uw wagen rolt of breekt uit in de bochten, is gevoelig voor zijwind tijdens het inhalen, duikt tijdens het remmen, stuitert op een verkeersdrempel, heeft een grotere remafstand dan normaal. Als u de indruk heeft dat uw auto één van de bovengenoemde symptomen vertoont, neem dan geen risico: ga naar een erkende en professionele monteur of garage. Eén van de meest voorkomende oorzaken van defecte schokdempers is een olielek, hoofdzakelijk veroorzaakt door slijtage aan de stang of de afdichtingsring. Schokdempers in slechte staat versnellen de slijtage van andere mechanische onderdelen van de wagen:de sturingsonderdelen, de wielassen, het differentieel, de banden en de veren en rubberen onderdelen van de ophanging. Het is aan te raden dat u uw schokdempers laat vervangen wanneer u 80.000 km op de teller heeft staan en ze elke 20.000 km te laten controleren. Om uw nieuwe schokdempers in goede staat te houden, is het verder aan te raden de onderdelenkits te laten vervangen en ze systematisch te laten afstellen. Versleten schokdempers maken uw auto een stuk minder stabiel. De remafstand en het gevaar op aquaplanning nemen toe. Bovendien wordt uw auto gevoeliger voor zijwind en voor de turbulenties veroorzaakt door veel grotere wagens.