Houthi’s bestoken presidentieel paleis Jemen

Houthi-opstandelingen zijn vandaag het presidentieel paleis in de Jemenitische hoofdstad Sanaa binnengedrongen. Dat gebeurde na een kort gevecht met de bewaking van het gebouw, lieten getuigen en bronnen binnen de veiligheidsdiensten weten. De president zou in veiligheid zijn. De Houthi’s vormen een minderheid van sjiieten uit het noorden van het land. Ze werden jarenlang bestreden door soennitische legereenheden, maar vorig jaar overrompelden de Houthi’s de hoofdstad Sanaa. Die is sinds september grotendeels in hun handen.

Pantservoertuigen veroverd

Bewakers zeiden dat zij het terrein rond het paleis aan Houthi-rebellen hadden overgedragen. Getuigen zeiden dat zij hadden gezien dat de Houthi’s pantservoertuigen bij het paleis hadden veroverd. Maandag werd rond het gebouw al hevig gevochten tussen de rebellen en de presidentiĆ«le garde. Een bestand werd al snel geschonden. Op de ambtswoning van president Abd-Rabbu Mansour Hadi werden dinsdag volgens minister Nadia al-Saqqaf van Informatie, vanaf nabijgelegen huizen granaten afgevuurd.

Kruispunt

Kort voor de Houthi’s het paleis binnendrongen, riep de president nog op tot eenheid in het straatarme land. Hij zei dat Jemen op een kruispunt staat en vroeg zich af of het land de opstand van de Houthi’s kan overleven. Onbekende aanvallers losten maandagavond schoten op een Amerikaans ambassadevoertuig in Sanaa, berichtte de Amerikaanse ambassade dinsdag. De schutters vuurden eerst in de lucht en daarna op het voertuig, meldde de ambassade. Het Amerikaanse diplomatieke personeel dat werd vervoerd, was bij een controlepost in de buurt van de ambassade op het moment. Er zijn geen gewonden gemeld.

 

More
articles