January 16, 2015


Weinig gestolen dienstwapens teruggevonden


January 16, 2015

“Bij recente gevallen van dienstwapens die gestolen zijn en er aangifte is gedaan, is het niet voorgekomen dat de wapens terug zijn gevonden”, zegt inspecteur Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname (KPS). Voor dit jaar zijn er twee gevallen genoteerd, waarbij dienstwapens van agenten gestolen zijn uit hun voertuig. Er wordt dan een onderzoek gepleegd, maar geen verdere informatie meer verschaft. Er wordt ook niet bekend gemaakt of er maatregelen getroffen worden tegen de agenten die dienstwapens kwijtraken. Naarden verklaart dat het van de situatie afhangt of de agent gestraft wordt of niet. Hij zegt ook dat de wapens in de meeste gevallen terechtkomen in handen van criminelen. “Een ieder, die zomaar een wapen uit iemand anders auto haalt, is een crimineel.” Als er een intern onderzoek is gedaan en blijkt dat er werkelijk sprake is van diefstal, zoals de agent verklaard heeft, dan wordt die agent niet gestraft. Daarop aansluitend gaf Naarden een voorbeeld van een recent geval van een agent die dieven had betrapt die in zijn auto wilde inbreken. Die agent had zijn wapen wel bij zich, maar had geen idee dat de dieven met zijn tweeën waren. Op het moment dat de agent wilde optreden, werd hij van achter aangevallen door de andere dief die vervolgens er vandoor ging met zijn dienstwapen. Deze agent werd dus niet gestraft, maar er zijn ook gevallen waarbij agenten geen goede verklaring kunnen geven. Het gevolg is dat deze wapens in handen komen van criminelen. Deze criminelen verkopen de wapens door of gebruiken die zelf om criminele activiteiten te ontplooien. Dit blijkt ook uit het rapport van het KPS betreffende het aantal inbraken en geweld plegingen. Naarden zegt dat uit voorgaande jaren er wel criminelen zijn aangehouden met een gestolen dienstwapen, maar over de recente gevallen kan hij weinig vertellen, omdat die nog onderzocht worden. De inspecteur kon geen exacte cijfers geven van het aantal gestolen dienstwapens. Overeenstemmend met het rapport van het KPS gaf hij aan dat de meeste wapens die worden aangetroffen bij criminelen, illegaal afkomstig zijn uit ons buurland Frans – Guyana. Vanwege de wetgeving van Frans- Guyana kan men daar gemakkelijk aan wapens komen, maar door het tekort aan manschappen van zowel het leger als de politie en onze lange grens, is controle op illegale wapens moeilijk.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249