Paus: Grenzen aan vrijheid van meningsuiting

Paus Franciscus vindt niet dat we alles maar moeten kunnen zeggen of schrijven. In een reactie op de aanslag op `Charlie Hebdo’, zei de paus donderdag dat het bespotten van religie niet onder de vrijheid van meningsuiting valt. Paus Franciscus vindt dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting. Hoewel hij de aanslag op `Charlie Hebdo’ opnieuw veroordeelde, zei hij dat er niet gespot mag worden met het geloof. De paus sprak met journalisten die hem op zijn reis door Azië begeleiden. “Je kunt niet op die manier provoceren of grappen maken over het geloof van anderen”, aldus de paus. “Er is een grens. Ieder geloof heeft zijn waardigheid.” De paus gaf een illustratie dat er grenzen zijn door zich te wenden tot zijn assistent, Alberto Gasbarri, met de woorden: “Het is waar dat je niet met geweld moet reageren, maar ook al zijn we goede vrienden, als hij mijn moeder vervloekt, kan hij een stomp verwachten, dat is normaal.” De paus veroordeelde de terreurgolf in Frankrijk wel scherp. Hij noemde het `waanzin’ om te doden in naam van God.

Parlement Pakistan veroordeelt cartoons

De Pakistaanse Nationale Assemblée, heeft unaniem een motie aangenomen die de Mohammed-cartoons van het Franse tijdschrift `Charlie Hebdo’ veroordeelt. De motie wordt gesteund door de Pakistaanse premier Nawaz Sharif. In de motie roepen de Pakistaanse parlementariërs de internationale gemeenschap op, de publicatie van dergelijke cartoons te ontmoedigen. Volgens hen zijn de cartoons, `kwaadaardige aanvallen op de heiligheid van de profeet Mohammed’, en zijn ze te vergelijken met `hate speech’. De politici zijn van mening dat de cartoons `moedwillige pogingen’ zijn om `op te roepen tot geweld, tweedracht te zaaien en het onbegrip tussen beschavingen te vergroten.’ Volgens de motie zullen terroristen inspringen op deze sentimenten. Nadat de motie was aangenomen, gingen de politici de straat op om te demonstreren. Tijdens dit protest scandeerden ze volgens de Pakistaanse krant `Dawn’ onder meer dat ze bereid waren om te sterven in dienst van de profeet Mohammed.

Turks verbod Charlie Hebdo op internet

Turkije moet websites blokkeren die de voor-pagina van het nieuwe nummer van `Charlie Hebdo’ tonen. Dat heeft een Turkse rechtbank beslist. Het Turkse staatspersbureau `Anadolu’ meldt dat de rechtbank van Diyarbakir heeft bevolen, websites die de cartoons van het nieuwe nummer publiceren, gedeeltelijk te blokkeren. Het rechterlijke bevel zou zijn gegeven aan de Turkse telecomautoriteit, die de gewraakte pagina’s ontoegankelijk zou moeten maken. Op de cover is de profeet Mohammed te zien met het bordje ‘Ik ben Charlie’. De cartoon zou `woede in de moslimwereld’” gewekt hebben, klinkt het. “Zij die de heilige waarden van moslims verachten door de publicatie van cartoons die zogenaamd onze profeet voorstellen, maken zich duidelijk schuldig aan provocatie”, liet ook Yalcin Akdogan, een van de vice-premiers van de conservatieve islamitische regering die aan de macht is in Ankara, weten op Twitter. Afgelopen nacht deed de Turkse politie een inval bij het dagblad ‘Cumhuriyet’ omdat de progressieve krant vier pagina’s had gepubliceerd met een selectie van cartoons uit de nieuwe editie van `Charlie Hebdo.’

More
articles