Nieuwe mat maakt droom judofederatie waar

De Surinaamse Judo Federatie (SJF) heeft een droom waarheid zien worden.
De SJF heeft namelijk van de Pan-Amerikaanse Judo Confederatie (PJC) een nieuwe wedstrijdmat ontvangen. De afgelopen week zijn de 98 matten van 1×2 meter, die samen de compleet nieuwe wedstrijdmat vormen, eindelijk uit de Nieuwe Haven gelost en opgeslagen. De SJF zegt daarom vol trots: “Voor dit jaar zullen de Surinaamse wedstrijdjudokas hun partijen meer glans moeten geven, omdat er na jaren weer een compleet nieuwe wedstrijdmat ter beschikking is.” “De mat is een geschenk van de PJC aan de SJF in een poging de judosport in de landen op het westelijk halfrond te helpen bevorderen.”
De waarde van deze wedstrijdmat is ruim 11.000 US dollar. De SJF is financieel niet in staat dit uit eigen middelen aan te schaffen en heeft bij bevoegde instanties vaker de noodzaak van een goede wedstrijdmat aangegeven. Een der-gelijke mat is nodig voor het kunnen draaien van zowel lokale als internationale toernooien.
Met de nieuwe mat is een grote droom van de SJF gedeeltelijk gerealiseerd.
De SJF droomt namelijk al jaren van een eigen, multifunctionele judohal, die ook ten goede zal komen voor andere gevechtssporten. Het realiseren van deze droom wordt bemoeilijkt omdat de grond die aan de SJF was toegewezen in-middels door occupanten in bezit is genomen en bebouwd.
De SJF hoopt in overleg met de bevoegde instanties in deze de ministeries van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) en Sport- en Jeugdzaken (S&J) tot een oplossing te komen voor dit probleem.
De schenking is het lobbywerk geweest van Martin Redjodikromo en Yigal Kopinsky, die tijdens verschillende internationale seminars en toernooien en via frequent contact bij de PJC de noodzaak van een nieuwe mat voor Suriname aanhaalden. Het resultaat van hun intensieve lobbywerk was dat de mat al december vorig jaar in de haven van Paramaribo arriveerde.

More
articles