Justitia Pietas Fides MMDCLXVI

– 2010 vs. 2015. Benauwend voor een aantal Calimero-partijen die een graantje mee willen pikken of paardje/olifant wensen te berijden. Politiek analisten komen met cijfers en dat zet nogal wat extra druk op de ketel. Argument van kwaliteit versus kwantiteit, gaan evenredig aan het grote verschil in de verkiezingswaarden van 2010 versus 2015. Toestanden ‘behind closed doors’? Elo! Achterkamertjes met gesloten deuren? Jawel…, er was dus ook weer iemand die gewoon zei, dat hij ‘recht’ heeft op de lijsttrekkerpositie in Paramaribo. ‘Huuuuuh, we frede yere’. En dan weer een ander die zichzelf de wolken inperst en pontificaal op zijn gevleugelde uitspraken terug moest komen, toen de reële cijfers van 2010 hem werden voorgehouden. Want wat gebeurde er in 2010? Er was toch een arts en ethicus van de VHP die vele duizenden stemmen op zijn naam bracht, maar vanwege ‘positieve discriminatie op de kieslijsten’ niet in het parlement belandde. Hoe bedro-gen moet die man zich wel niet hebben gevoeld. En dat nou juist dreigt weer te gaan meespelen. Zogenaamd kwaliteit tegen kwantiteit. Yere no! Die man uit Paramaribo-Noord met al die duizenden stemmen en van niet te evenaren kaliber dan? Wat kreeg men daarvoor in de plaats? Juist ja! Check de cijfers van ‘uncle Ramadhin’ er nog maar eens op na en de duidelijkheid vliegt de stemgerechtigde glansvol om de oren.

– Universiteit. Daar gingen we dan weer. Een enkele keer ook onder Venetiaan, werden de besturen van de Universiteit van Suriname onder curatele gesteld. Vraag het maar aan Greggie Rusland. Nu minstens een tweetal malen onder Bouterse, door tussenkomst van Franklin op dat bekender kabinet van het staatshoofd geplekt. Ambassadeurs werden uitgenodigd om hun multinationale kennis en visie uit komen spreken, in een internationale context en de zaak werd weer grondig gejamd. “We’re jammin”, yere…”. Noch die van Frankrijk, Nederland of de USA, geaccrediteerde ingezetenen van Suriname mochten nog deelnemen aan een “Week van de Internationale Betrekkingen 2015”. Voor het gemak werd de gehele week infantiel afgezegd, door een klaarblijkelijk onder curatele gesteld universiteitsbestuur. Wat een land wat een intellectuele vorming en ontwikkeling. En
straks heeft men daar weer ene Franklin die komt jammeren, dat ze aan de kant is gezet door een nieuw landsbestuur? Zelf gezocht…, ‘sisa’.

– “Smart ass…?”. Hij zat in een rolstoel en ging mensen plotsklaps staande, in criminele actie beroven? Blijkt dat men helemaal niet met een invalide te maken had, maar met een ordinaire straatrover!

– ‘Police’. Weer was een agent van de politie buitensporig aangetast door spirituele stoffen. Trachtte te verhinderen, dat zijn gewelddadige broertje naar het politiebureau werd overgebracht? Dommie! Er zijn in het korps toch zoveel meer krachtpatsers die broertje gewoon meenemen, als hij zijn medemens een kapverwonding heeft toegebracht? Yes!

– Voorspelbaar. Hoe dan? Gewoon omdat er weer teveel diensten door elkaar lopen op de luchthaven Zanderij. Nu wordt het opsporingsteam narcotica van de politie onder de noemer “BID” gehinderd de werkzaamheden te verrichten, door een ingehuurde particuliere instelling van Luchthavenbeheer en/of SLM? Onkan! De politie heeft algehele opsporingsbevoegdheid en het wordt dus weer tijd, dat de procureur generaal –waarnemend of niet– die maatregelen treft, zodat de justitiële werkarmen en autoriteiten het werk goed en professioneel kunnen doen. Als men naar de zogenaamde beveiligers op Zanderij kijkt en hun ‘…wiswassi-gedragingen…’ maar voor een halfuurtje volgt, dan is het niet moeilijk te constateren…, dat zaken op termijn uit de hand zouden kunnen lopen. ‘Uit de klavieren…, so bun’. Zanderij behoeft een eenduidige, “luchthaven onderzoek-/verificatie-/immigratie-/beveiligingsautoriteit” en niet van die te vieren en te vijven ‘units’, die elkaar alleen maar in de weg of voor de voeten lopen.

– Leg uit. De Centrale Bank van Suriname heeft ‘uitleg’ gegeven, ter zake het wisselkoersbeleid. Op zich een goede zaak, als die maar gedegen aanslaat.

– Haroldo. De ABOP – coryfee Anches, wil duidelijkheid hebben van Brunswijk die het niet langer accepteert, dat zijn ‘soerdati mati Somohardjo’ negatief wordt besproken vanuit ABOP-podia. Die duidelijkheid kan Anches op termijn rustig inwachten. Nog voor het eind van deze maand, wanneer allerlei vormen van en pogingen tot “power fusions” worden geëtaleerd. Effe geduld!

– Vakantie. De Nederlander die de vakantiebeurs in Utrecht bezoekt, vraagt zich af waar men veilig vakantie kan komen vieren. Een ‘wowojo’ ligt open voor Suriname, indien het land compleet wordt beveiligd. Ook tegen pyrania’s en labaria’s. De SLM heeft in ieder geval al openlijk een aantal stuntprijzen/-tarieven geëtaleerd om naar/van SU v.v. te kunnen/mogen vliegen.

– Eindelijk. De politie heeft de man gesproken die werd gezocht vanwege de vondst van een baby in een Amsterdamse vuilcontainer, in oktober vorig jaar. Maar de man heeft niets met de zaak te maken. Hij heeft ook niet gezien wie de baby in de container heeft gedumpt, zegt de politie. De man werd gezocht omdat hij rond het tijdstip dat het meisje in de vuilcontainer moet zijn achtergelaten in de buurt was. Niet ver van de vuilcontainer zat hij in een auto, met harde muziek aan. Omdat hij zich ondanks een oproep niet bij de politie meldde, werd een compositietekening verspreid. De man bleek in het buitenland te zitten. Het is nog een raadsel wie de baby heeft achtergelaten.

– Schietgraag Nederland. Bij een schietpartij in Rotterdam-Zuid zijn twee mensen om het leven gekomen. De slachtoffers werden gevonden in een woning in de Bovenstraat in de wijk IJsselmonde, niet ver van de Van Brienenoordbrug. Op nog geen 100 meter afstand werd in een ander huis aan de Kasteelweg een gewonde man gevonden. De politie heeft gezegd dat het gewonde slachtoffer zelf telefonisch contact met haar heeft opgenomen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Afrekening? De politie kan nog niets zeggen over de slachtoffers. Er wordt wel rekening mee gehouden dat beide schietpartijen met elkaar te maken hebben en dat het gaat om een afrekening in het criminele circuit.

– ‘Je suis Charlie…’. Vier slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo zijn vanmiddag in Frankrijk begraven. Het gaat om de tekenaars Bernard Verlhac (57), Georges Wolinski (80), een columniste en een politieagent. De opkomst bij de begrafenissen was groot. Veel mensen stonden buiten om de vier de laatste eer te bewijzen. Op de kisten van Verlhac en Wolinski waren tekeningen gemaakt door hun collega’s. Ook hielden sommige tekenaars van Charlie Hebdo toespraken. Allemaal zeiden ze dat ze verder zullen gaan met het satirische blad. Wolinski werd op de Parijse begraafplaats “Père Lachaise” begraven. Op de beroemde begraafplaats, zijn onder meer beroemdheden als de zangers Jim Morrisson. George Moustaki en Édith Piaf begraven. Tevens schrijvers als Molière, Honore de Balzac, Oscar Wilde en allerbelangrijkste politici, kunstenaars, burgers van Frankrijk en ver daarbuiten. De Malinese medewerker uit de koosjere supermarkt die zeker zes mensen redde bij de gijzeling in Parijs, krijgt dinsdag de Franse nationaliteit. Dat melden Franse media. De moslim Lassana Bathily verborg de klanten, onder wie een baby van een maand, in een koelruimte. Hij doofde het licht, deed de koelinstallatie uit en sloot de deur. Terrorist Amédy Coulibaly schoot vier mensen dood. Bij de bestorming door de politie werd hij doodgeschoten. De politie zag de Malinese medewerker eerst aan als verdachte. Nadat Bathily zijn verhaal had gedaan in de media, werd hij door veel Fransen als held gezien. Daarop ontstond een handtekeningenactie om hem te naturaliseren. De petitie werd getekend door zeker 300.000 mensen.

More
articles