Barcelona niet uit op herstel relatie met FIFA

De relatie tussen Barcelona en de wereldvoetbalbond FIFA staat hevig onder druk. De Spaanse club mag twee transferperiodes op rij geen spelers aantrekken en uit protest tegen die straf stuurde men geen bestuurlijke afvaardiging naar het Ballon d’Orgala van afgelopen maandag. Joseph Blatter was onaangenaam verrast door de afwezigheid van Barcelona en vond dat de Catalanen hun verlies moesten accepteren. “In het voetbal leer je winnen, maar ook verliezen.”
Josep Maria Bartomeu maakte bij Catalunya Ràdio echter duidelijk dat Barcelona niet van plan in om de relatie met de FIFA zomaar te herstellen. De bal ligt bij Blatter, zo benadrukt hij. “De straf van de FIFA is onterecht en buiten alle proporties”, zo verzekerde de voorzitter van Barcelona. “We hebben het systeem voor het aantrekken van voetballers al veranderd. De FIFA was de afgelopen dagen wat nerveus omdat de LFP (organisator van de Primera División) ons daarin steunt. Niet omdat wij maandag afwezig waren in Zürich.” “De straf is buitensporig”, herhaalde Bartomeu. “We verdienen het niet om op die manier door de FIFA te worden behandeld. We helpen de FIFA al meer dan honderd jaar. We zijn bereid om te praten wanneer zij maar willen. We kunnen deze zware schorsing niet accepteren. Dit kan alleen worden opgelost als de straf wordt verminderd. Veel clubs steunen ons en zeggen dat het heel oneerlijk is hoe we zijn behandeld. De bal ligt bij Blatter, hij moet spelen.”
De FIFA ontdekte vorig jaar dat Ba-celona de regels had overtreden bij internationale transfers van spelers onder de achttien jaar.
De Spaanse club had daar geen weet van, zo erkent de hoogste sportbestuurder. “We dachten dat we het goed deden. We wisten pas dat we het niet goed deden toen we in april attent werden gemaakt op de schorsing. Veel mensen die hier verantwoordelijk voor zijn, werken niet meer voor Barcelona. Ik ga geen namen noemen. Als we nu een jongen uit het buitenland halen, verloopt het papierwerk zoals het moet. Ook al zijn er leeftijdsgrenzen.” De jonge voetballers waarbij de regels zijn overtreden, zijn de dupe. De tieners mogen voorlopig niet voor Barcelona uitkomen.
“Hun families hebben het er zwaar mee. Als ze hun zonen naar La Masia sturen, doen ze dat omdat ze denken dat het het beste is voor hen.” Lionel Messi en Andrés Iniesta hadden begrip voor de afwezigheid van een bestuurlijke afvaardiging van Barcelona in Zürich. “Het zijn zonen van La Masia. Met de huidige regelgeving van de FIFA zou Messi niet de speler zijn die hij nu is. Ik heb ze aangespoord om wel te gaan.”

More
articles