Kamaz-truckers domineren in Dakar Rally

De Kamaz-truckrijders Ayrat Mardeev en Eduard Nikolaev domineren in de Dakar Rally.
Gisteren werd de negende etappe van de rit die gaat door Argentinië, Bolivia en Chili bij de trucks gewonnen door Mardeev, terwijl Nikoleav tweede werd. De Nederlandse trucker Gerard de Rooy reeds welis-waar opnieuw naar het podium in de negende etappe, een klassementsproef over 450 kilometer tussen Iquique en Calama, maar met zijn Iveco-truck kan De Rooy, die in 2012 de rally won, niet veel op tegen de ijzersterke Kamaz-trucks. Na twee keer op rij de tweede plaats eindigde De Rooy dinsdag als derde. In het algemeen klassement gaat Mardeev aan de leiding, op 14.10 gevolgd door Nikolaev.
Andrey Karginov, ook een Rus, staat derde op 20.42.
De Portugees Helder Rodrigues boekte zijn tweede overwinning bij de motors.
Op zijn Honda schreef Rodrigues dinsdag de negende etappe op zijn naam.
Op gepaste afstand van Rodrigues, eer-der winnaar van de zesde etappe, eindigde zijn landgenoot Paulo Gonçalves als tweede. Die snoepte wel ruim drieënhalve minuut af van zijn achterstand op de Spaanse klassementsleider Marc Coma.
Titelverdediger Coma kwam op 7.34 van Rodrigues binnen. De Spaanse KTM-coureur heeft nog 5 minuten en 28 seconden voorsprong over op Gonçalves.
Nasser Al-Attiyah verstevigde zijn leidende positie bij de auto’s. De Qatarees, die achter het stuur van een Mini zit, eindig-de in de negende etappe tussen Iquique en Calama als tweede achter de Spaanse coureur Nani Roma.
Zijn twee voornaamste concurrenten voor de eindzege, de Toyota-rijders Giniel de Villiers en Yazeed Al-Rajhi, verloren kostbare minuten.
De Zuid-Afrikaanse coureur De Villiers moest een kwartier toegeven op Al-At-tiyah, de Saudi Al-Rajhi verloor dik twintig minuten op de leider in de rally door Zuid-Amerika. In het algemeen klassement heeft Al-Attiyah een voorsprong van 23.58 op De Villiers en 39.29 op Al-Rajhi.

More
articles